Την ικανοποίησή του από τα θετικά σημεία της συνόδου Κορυφής αλλά και την επισήμανση πως αυτή δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό, παρά να αποτελέσει μια νέα αφετηρία για την Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Μιλώντας στην Ημερίδα Ελλήνων Πρέσβεων του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των διαδικασιών εξαγωγών, αλλαγής του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προσέλκυσης των επενδύσεων, δημιουργίας των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, υιοθέτησης των συνθηκών διαφάνειας και βελτίωσης της απορρόφησης κοινοτικών πόρων. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στον νέο επενδυτικό νόμο..., που α) δεν προβλέπει επιδοτήσεις, «προκαλώντας φούσκες και κουφάρια» και β) θεσπίζει ηλεκτρονικές διαδικασίες αποκλείοντας την επαφή του πολίτη με το κράτος, ενώ ζήτησε τη συνεργασία διπλωματών, εμπορικών ακολούθων και γραφείων Τύπου «για να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας».
Ευ. Βενιζέλος
Την επισήμανση πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα «είναι το πιο διασφαλισμένο της Ευρώπης κι έχει τετραπλή θωράκιση» έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στην ίδια ημερίδα.
Τονίζοντας πως «από τη Δευτέρα άρχισε η επαναφορά των καταθέσεων», ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης πως «οι οίκοι αξιολόγησης πέρασαν από τους προσωρινούς χαρακτηρισμούς στις θετικές αιτιολογήσεις», ενώ με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε επίσης στο φορολογικό πλαίσιο, που θα επαναφέρει την «ηθική ισορροπία». Κατά την ανάλυση του υπουργού, η Ελλάδα «βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς κρίσης» καθώς η κρίση της Ιταλίας άγγιξε τον «τετηγμένο πυρήνα του ευρώ», διανύοντας μια διαδρομή «φαύλου κύκλου - από χρηματοπιστωτική έγινε δημοσιονομική και ξανάγινε χρηματοπιστωτική» είπε ο κ. Βενιζέλος. Ως εκ τούτου, σημείωσε, η κρίση έπαψε να είναι περιφερειακή (αφού δεν θίγει μόνο την Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία «δηλαδή το 7.5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης»), αλλά έγινε διεθνής. Έπειτα όμως από «μακρές περιόδους αβεβαιότητας οδηγούμαστε πλέον σε συνθήκες ωριμότητας, οι οποίες με πολιτικό βολονταρισμό ανοίγουν νέους ορίζοντες».
Αναφερόμενος, τέλος, στη Σύνοδο Κορυφής, τα αποτελέσματα της οποίας «βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις προβλέψεις», ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «το μήνυμα στον ελληνικό λαό και τη διεθνή κοινή γνώμη, είναι πως έχουμε συναίσθηση της ευθύνης και των δυνατοτήτων μας και θα κάνουμε μαζί εμπρόθεσμα και αποτελεσματικά αυτά που πρέπει για τη δημοσιονομική αξιοπρέπεια της χώρας μας και το μέλλον των παιδιών μας».
Π. Μπεγλίτης
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης σημείωσε πως η κρίση οδήγησε - σε παγκόσμια κλίμακα - σε περικοπές αμυντικών εξοπλισμών, τόνισε όμως πως ταυτόχρονα η κρίση διευκόλυνε ορισμένες εξελίξεις και αλλαγές, καθώς επιτρέπει «να ταρακουνηθούν συθέμελα οι δογματικές αντιλήψεις». Επισημαίνοντας πως μετά το ΄74, «κυρίαρχη ήταν η ποσοτική άποψη» εξήγησε πως «στο όνομα υπαρκτών απειλών διαμορφωνόταν μια τεχνητή ζήτηση στον χώρο της άμυνας». Ως εκ τούτου, ακόμη κι αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση, θα προσκρούαμε σε ένα αδιέξοδο λόγω του «κοστοβόρου» χαρακτήρα των εξοπλισμών, τα κονδύλια των οποίων στον εθνικό προϋπολογισμό πλέον βαίνουν μειούμενα - «από το 6% του ΑΕΠ σχεδόν φτάσαμε περίπου στο 2,13%» σημείωσε ο υπουργός.
Υπογραμμίζοντας εξάλλου πως οι περικοπές «δεν επηρέασαν τις λειτουργικές δαπάνες», ο κ. Μπεγλίτης τόνισε πως «μια χώρα είναι ισχυρή, αν έχει πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και όχι αν αγοράζει συνεχώς όπλα».
Διαβεβαιώνοντας επίσης τον ελληνικό λαό, ότι «δεν έχει να φοβηθεί τίποτα» από την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως παρατηρείται μια σημαντική, σταθερή ύφεση της τουρκικής δραστηριότητας στο Αιγαίο - ιδιαίτερα μετά από τις 15 Ιουνίου - κυρίως στον εναέριο χώρο, καθώς στον θαλάσσιο χώρο σημειώνεται μια αύξηση της ναυτικής δραστηριότητας της Τουρκίας. Αναφέροντας εξάλλου, πως η χώρα μας «έχει αποχαρακτηρίσει την από βορρά απειλή» γεγονός που της επιτρέπει να κάνει μια πιο αποτελεσματική ανάπτυξη των δυνάμεών της, ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε ότι η εθνική ισχύς μιας χώρας έχει δύο πυλώνες: την οικονομική και την εξωτερική πολιτική
skai.gr
Σχόλια