Πώς να προστατεύσετε την περιουσία σας - οι αλλαγές που πρέπει να προσέξετε




Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες


Οι αλλαγές που έρχονται στην ελληνική αγορά κατοικίας είναι ραγδαίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ιδιοκτήτες γης αλλά και σπιτιών θα πρέπει από σήμερα να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται -ή πρόκειται να διαμορφωθούν- στην αγορά. Το realestatenews.gr προσπάθησε να συντάξει μία λίστα των κινήσεων που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βγείτε αλώβητοι από την λαίλαπα των αλλαγών.

1η ΦΑΠ

Η μείωση του αφορολόγητου σημαίνει ότι και οι ιδιοκτήτες με πολύ μικρή ακίνητη περιουσία...
κινδυνεύουν να πέσουν «θύματα» του φόρου. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξουν ανακατατάξεις στο «χαρτοφυλάκιο» σας. Η πρώτη κίνηση είναι να καταγράψετε την ακίνητη περιουσία και να την κατατάξετε με βάση :

α. Την αντικειμενική της αξία
β. Την πρόσοδο που αποδίδει
γ. Τις μελλοντικές προοπτικές.

Η λίστα αυτή θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι , το να πουλήσετε ακίνητα που δεν έχουν καμία πρόσοδο και προοπτικές για μελλοντικές υπεραξίες ή να μεταβιβάσετε στα παιδιά σας εκείνο το κτηματάκι στο χωριό το οποίο όμως σας «φέρνει» πιο κοντά στο ταμείο της εφορίας είναι μία ρεαλιστική προοπτική.

Η αρωγή των ειδικών και κυρίως ενός φοροτεχνικού μπορεί να είναι κάτι από παραπάνω από απαραίτητη προκειμένου να έχετε σωστές πληροφορίες που αφορούν το φορολογικό κόστος και επομένως να πάρετε τις σωστές αποφάσεις.

Αν και πολλοί θεωρούν ότι η πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου είναι αδιανόητη, εντούτοις και αυτοί θα πρέπει να σκεφτούν ότι σήμερα το περιβάλλον αλλάζει ραγδαία και δεν είναι υποχρεωμένοι να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα όσο δυσάρεστη και αν είναι αυτή.

Εκτός σχεδίου δόμηση

Το ρυθμιστικό της Αθήνας έδωσε μία γεύση των προθέσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση. Το επόμενο μήνυμα θα προέλθει από τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως των Κυκλάδων για τα οποία «ψήνονται» αλλαγές με πρόφαση την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης , θα πρέπει να το πάρετε απόφαση ότι εκείνο το εκτός σχεδίου οικοπεδάκι που είχε αγοράσει ο πατέρας πριν τρεις δεκαετίες στην άκρη του πουθενά θα αργήσει πολύ να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης αφού οι νέες εντάξεις θα καθυστερήσουν πολύ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά, κατοχυρώστε τα δικαιώματα δόμησης που έχετε σήμερα με την έκδοση μίας οικοδομικής άδειας, ή σε περίπτωση που θέλετε να αγοράστε ένα εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο μη το κάνετε αν δεν συνοδεύεται από την άδεια οικοδομής.

Με την φόρα που έχουν πάρει , οι κυβερνώντες, μπορεί από την μία στιγμή στην άλλη να «αποδειχθεί άνθρακας ο θησαυρός» Για τον λόγο αυτό οι κινήσεις θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των σημερινών δικαιωμάτων που έχετε γιατί κάθε καθυστέρηση μπορεί να σας κοστίσει στο μέλλον ακριβά.

Υποβάθμιση

Μπορεί τους τελευταίους μήνες να έχετε ακούσει διάφορα σχέδια για τις προβληματικές περιοχές της Αθήνας, αλλά ξέρετε εξίσου καλά με εμάς ότι αυτά απέχουν πολύ από την πραγματικότητα η οποία δεν είναι καμία άλλη παρά η συνεχής υποβάθμιση περιοχών και κτιριακού αποθέματος. Αν έχετε λοιπόν κάποιο περιουσιακό στοιχείο στις περιοχές αυτές μη στηρίζετε τις αποφάσεις σας στις εξαγγελίες. Το πιθανότερο είναι ότι για την επόμενη πενταετία να μη επηρεάσουν καθόλου ούτε εσάς ούτε και την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο.

Πηγή: realestatenews.gr

Σχόλια