"Αχ, Ελλάδα", "Η Ελλάδα χάνει την αξιοπιστία της"



 


«Η Ελλάδα χάνει την αξιοπιστία της», είναι ο τίτλος σε άρθρο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Το άρθρο αναφέρει ότι «το σχέδιο στήριξης που αποφασίστηκε πριν από ένα χρόνο έχει ήδη αποτύχει». Επιπλέον, εκτενής είναι η αναφορά του συντάκτη στην αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι, παρά τις επιταγές της Ευρώπης και του ΔΝΤ δεν μπορούν να επιτύχουν συναίνεση.

«Για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα εξυγίανσης...
απαιτείται μια ευρεία συναίνεση. Μόνον έτσι μπορεί κανείς να έχει τη συμπαράσταση των πολιτών. Τα παιχνίδια εξουσίας των Ελλήνων πολιτικών είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Είναι πολύ κοντά στο να χάσουν εκτός από την οικονομική σταθερότητα της χώρας και την αξιοπιστία τους. Η κρίση των χρεών στην Ελλάδα έχει αρχίσει να γίνεται κρίση του πολιτικού συστήματος», επισημαίνει η εφημερίδα.

Μία ακόμη εφημερίδα, ευρείας κυκλοφορίας στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με άρθρο της που τιτλοφορείται: «Αχ, Ελλάδα», επισημαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Στο επίμαχο άρθρο επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός αδυνατεί να πείσει την αντιπολίτευση για το πρόγραμμα εξυγίανσης. Η ίδια εφημερίδα εκτιμά ότι είναι πιθανό να δοθεί και δεύτερο δάνειο στην Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο θα υπάρχουν ανταλλάγματα, με βασικό άξονα ένα σκληρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αλλά και πιο άμεσες ιδιωτικοποιήσεις.

Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο και για τα 300 δισ. που έχει εκτιμηθεί ότι έχουν εκταμιευθεί σε ελβετικές τράπεζες από Έλληνες: «Εάν οι αριθμοί είναι ακριβείς δεν το γνωρίζει κανείς και οι ελβετικές τράπεζες δεν πρόκειται να δείξουν προθυμία στο να βοηθήσουν και να δώσουν ονόματα και ποσά. Τέτοιου είδους απαιτήσεις να φορολογηθούν ποσά που προέρχονται από το εξωτερικό ακούγονται τελείως ξένα, κυρίως όταν πρόκειται για το ελληνικό κράτος, το οποίο δεν είναι το ίδιο σε θέση να εισπράξει τα δικά του φορολογικά έσοδα».

Zougla.gr

Σχόλια