Πρυτανικές εκλογές: Κριτική υποστήριξη στην υποψηφιότητα του Γιώργου Κεντρωτή



Στις 30 και 31 Μαΐου θα διεξαχθούν οι πρυτανικές εκλογές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Οι εκλογές αυτές διεξάγονται σε μια περίοδο, όπου η δημόσια παιδεία (και συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας) δέχεται μια σκληρή επίθεση. Υποχρηματοδότηση, κλεισίματα τμημάτων, διαρκής υποβάθμιση και προσπάθειες πλήρους ιδιωτικοποίησης της σίτισης και της στέγασης, απολύσεις συμβασιούχων καθηγητών και …ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Υποψήφιοι πρυτάνεις

Το μόνο από τα υποψήφια πρυτανικά σχήματα που παίρνει καθαρή θέση ενάντια στις επιθέσεις που δέχεται το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενάντια στην κυβέρνηση που διαλύει τα πάντα και υπέρ των αγώνων του φοιτητικού και του εκπαιδευτικού κινήματος, είναι το πρυτανικό σχήμα του οποίου είναι επικεφαλής ο κ. Κεντρωτής. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, ανοιχτά ή συγκαλυμμένα, στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης για το δημόσιο πανεπιστήμιο και δηλώνουν πρόθυμοι να εφαρμόσουν τον νέο νόμο-πλαίσιο για την ανώτατη παιδεία που θα κατατεθεί το καλοκαίρι και θα αποτελέσει ακόμα ένα χτύπημα στα δικαιώματα μας, ακόμα ένα βήμα προς την πλήρη κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Σε ποια βάση;

Ο κ. Κεντρωτής δεσμεύτηκε και σε ιδιωτική συνάντηση που είχαμε, αλλά και δημόσια ότι αν εκλεγεί:

Θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης

Θα στηρίξει έμπρακτα τους αγώνες των φοιτητών και των εκπαιδευτικών (πορείες, απεργίες, καταλήψεις) που αναπόφευκτα θα ξεσπάσουν την επόμενη περίοδο

Δεν θα εφαρμόσει στο Ιόνιο το νέο νόμο-πλαίσιο που θα ψηφιστεί το καλοκαίρι

Θα διεκδικήσει την αύξηση των κονδυλίων ώστε να απολαμβάνουμε όλοι δωρεάν σίτιση και στέγαση

Θα παλέψει για περισσότερη δημοκρατία μέσα στο πανεπιστήμιο, με την δημοσίευση όλων των αποφάσεων, καθώς και των πρακτικών από τις συνεδριάσεις των οργάνων διοίκησης, καθώς και την άμεση διερεύνηση οποιονδήποτε καταγγελιών φοιτητών ή εργαζομένων στο πανεπιστήμιο.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο κ. Κεντρωτής, ήταν ο μόνος από τους υποψήφιους πρυτάνεις, που στήριξε ανοιχτά και καθαρά...
τον αγώνα που δώσαμε την προηγούμενη περίοδο για το δικαίωμα στην δωρεάν στέγαση, μας οδήγησαν στην απόφαση στις ερχόμενες πρυτανικές εκλογές να δώσουμε κριτική στήριξη στην υποψηφιότητα του σχήματος στο οποίο είναι επικεφαλής.

Γιατί κριτική και όχι άκριτη υποστήριξη;

Βέβαια, η στήριξη μας στο σχήμα του κ. Κεντρωτή είναι κριτική και όχι άκριτη, για τους εξής δύο λόγους:

Από την μια, γιατί είμαστε γενικά αντίθετοι με τον τρόπο διοίκησης του πανεπιστημίου, όπως αυτός είναι τώρα. Τελικός μας στόχος είναι, η κατάργηση της θέσης του πρύτανη και του πρυτανικού συμβουλίου και η διοίκηση του πανεπιστημίου από εκλεγμένους και ανακλητούς αντιπροσώπους των φοιτητών, των καθηγητών, των διοικητικών υπαλλήλων, με την συμμετοχή των αντίστοιχων επιστημονικών φορέων και συνδικάτων.

Από την άλλη, γιατί κρατάμε τις επιφυλάξεις μας (και όχι μόνο εμείς, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας σήμερα), όπως νομίζουμε πως όλοι πρέπει να κάνουν, μέχρι να δούμε τι κάνει κανείς όταν πια έχει ήδη εκλεγεί και όχι απλά με βάση του τι έχει κάνει μέχρι τότε. Στηρίζουμε τον κ. Κεντρωτή με βάση την μέχρι τώρα θετική στάση του και τα όσα δηλώνει ότι θα κάνει. Αν, σε περίπτωση εκλογής του, αθετήσει τις δεσμεύσεις του, θα είμαστε από τους πρώτους που θα βρει απέναντι του.

Αρκεί ένας καλός πρύτανης;

Όσο καλές προθέσεις και αν έχει ένας πρύτανης, δεν μπορεί να διασφαλίσει την αποτελεσματική απόκρουση της επίθεσης που δεχόμαστε. Ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να νικήσουμε είναι ο μαζικός, ενωτικός και ανυποχώρητος αγώνας, τόσο των φοιτητών και των εργαζομένων στο πανεπιστήμιο, όσο και συνολικά των εργαζομένων, των ανέργων και όλων των καταπιεσμένων. Έχει βέβαια, μεγάλη σημασία σε αυτούς τους αγώνες να έχουμε μαζί μας έναν πρύτανη που θα στηρίζει τους αγώνες και δεν θα είναι απέναντι μας. Όμως, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κανενός είδους «σωτήρα», που θα κάνει για εμάς, αυτά που εμείς πρέπει να κάνουμε για τον εαυτό μας. Οι πρυτανικές εκλογές είναι μια σημαντική μάχη, αλλά μόνο μία από τις πολλές που θα έχουμε να δώσουμε την επόμενη περίοδο.

http://rwgmiioniou.wordpress.com

Σχόλια