Ο χάρτης των "πράσινων" δανείων





Της Έφης Καραγεώργου

Αυξημένη εξακολουθεί να είναι η ζήτηση από τους καταναλωτές για τα «πράσινα» δάνεια είτε αυτά αφορούν το πρόγραμμα “Eξοικονόμηση κατ’ Oίκον”, είτε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες και ταράτσες.

Μάλιστα λόγω της ζήτησης το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον παρατείνεται μέχρι τις 16 Μαΐου. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει μεγάλη ανταπόκριση -είναι το μόνο ουσιαστικά που «τρέχει»- καθώς οι καταναλωτές επιθυμούν να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους, τα συγκεκριμένα δάνεια είναι χαμηλότοκα (ακόμα και άτοκα για τις χαμηλές εισοδηματικά τάξεις), ενώ παράλληλα υπάρχει όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Από την άλλη τα δάνεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αποφέρουν στον ιδιώτη ετήσιο κέρδος μέχρι και 7.000 ευρώ, για διάστημα έως 25 χρόνια (από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας στη ΔΕΗ).

«Πράσινα» δάνεια...

Η Εθνική Τράπεζα προφέρει το «Πράσινο Δάνειο» με κυμαινόμενο επιτόκιο 7,19% ύψους ως 30.000 ευρώ και διάρκειας μέχρι 7 χρόνια. Το δάνειο «Ενεργειακή Εθνοστέγη», που χορηγείται με προϋποθέσεις στεγαστικού, και δάνειο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ταράτσες ή στέγες, ύψους ως 50.000 ευρώ, με διάρκεια ως 15 χρόνια και κυμαινόμενο επιτόκιο euribor τριμήνου + περιθώριο 3,95%.

Η Alpha Bank προσφέρει δάνειο για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας ή για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με επιτόκιο 8,75% (ύψος δανείου ως 40.000 ευρώ με διάρκεια 7 χρόνια), καθώς και στεγαστικό δάνειο για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας με σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο (ανάλογο των στεγαστικών) ύψους ως 100.000 ευρώ με διάρκεια μέχρι 20 χρόνια.

Η Eurobank χορηγεί το «Πράσινο Δάνειο Κατοικίας» για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες ή τις ταράτσες των σπιτιών. Το παραγόμενο ρεύμα θα το αγοράζει η ΔΕΗ και ο πελάτης μπορεί να έχει ετήσιο έσοδο μέχρι και 7.500 ευρώ για 25 χρόνια.

Η Τράπεζα Κύπρου χρηματοδοτεί ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με το δάνειο «Eco Loans» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων (μέχρι το 100% της επένδυσης με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια).

Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια «Green» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Το επιτόκιο του καταναλωτικού δανείου ύψους ως 20.000 ευρώ για την αναβάθμιση της κατοικίας, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και την αγορά πράσινων ηλεκτρικών συσκευών είναι 8,55. Χορηγεί και «πράσινα» στεγαστικά με κυμαινόμενο επιτόκιο euribor τριμήνου + περιθώριο από 3,5%.

Η Marfin Egnatia Bank προσφέρει το δάνειο «Marfin sun στο σπίτι σου» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, που εξασφαλίζει στον δανειολήπτη ετήσιο έσοδο μέχρι 7.500 ευρώ. Το επιτόκιο για το δάνειο ενεργειακής αναβάθμισης είναι κυμαινόμενο βάσει του euribor τριμήνου + περιθώριο από 3,25%, ενώ στο στεγαστικό δάνειο το περιθώριο ξεκινά από το 2,6%.

Η Αγροτική Τράπεζα προσφέρει το δάνειο «Πράσινες Παρεμβάσεις» με επιτόκιο 6,4% για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, όπως και την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας, χρηματοδοτεί το 100% της επένδυσης με διάρκεια αποπληρωμής έως 20 χρόνια.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει το δάνειο «Ηλιακή ταράτσα» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ο δανειολήπτης υπογράφει σύμβαση με τη ΔΕΗ για την πώληση του ρεύματος και μπορεί να έχει έσοδο μέχρι 4.000 ευρώ τον χρόνο.

Η Εμπορική χορηγεί το δάνειο «Home Ecoλογικό» για την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας με κυμαινόμενο επιτόκιο euribor τριμήνου +περιθώριο 6,5% (ύψος χρηματοδότησης έως 30.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 10 χρόνια) και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με κυμαινόμενο επιτόκιο euribor τριμήνου + περιθώριο 5,5% (ύψος δανείου ως 60.000 ευρώ με διάρκεια25 χρόνια) .

H Attica Bank προσφέρει το «Attica Οικοενέργεια» για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματοςμε κυμαινόμενο επιτόκιο 7,25% (ύψος χρηματοδότησης ως 45.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 12 χρόνια).

Η Τ Bank προσφέρει δάνειο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με κυμαινόμενο επιτόκιο euribor τριμήνου + περιθώριο από 4% χρηματοδοτώντας επένδυση ως 50.000 ευρώ για 20 χρόνια.



Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια