Με το μπαϊράκι τους 40 ΕΑΣ γύρισαν πλάτη στον Καραμίχα









Σε «ματωμένο διαζύγιο» οδεύουν, όπως όλα δείχνουν, οι πρόεδροι των 40 μεγαλύτερων ΕΑΣ της χώρας που εγκαταλείπουν πλέον το «άρμα» της ΠΑΣΕΓΕΣ και χαράσσουν συνολικά νέα πορεία, παίρνοντας αφορμή από τους λανθασμένους χειρισμούς Καραμίχα στο θέμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Στις αποφάσεις που έλαβαν οι δύο πλευρές, την Πέμπτη 28 Απριλίου, σε αντίστοιχες συνεδριάσεις, στην Κατερίνη οι Ενώσεις και στην Αθήνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, κατέστη σαφές ότι η κοινή τους πορεία έλαβε τέλος και στο εξής θα πορευτούν από διαφορετικούς δρόμους. Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ αποφάσισε να συνεχίσει τη συγκέντρωση των αιτήσεων ΟΣΔΕ όπως ορίζει ο διαγωνισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αδιαφορώντας για το αν τα 26 ευρώ ανά αίτηση που δίνει το κράτος είναι αρκετά για τη βιωσιμότητα των Ενώσεων.
Την ίδια ώρα οι «40», (στην κίνηση μετέχει πλέον και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Μανόλης Γαβαλάς), αποφάσισαν να προχωρήσουν σε τιμολόγηση της υπηρεσίας συγκέντρωσης των δηλώσεων με βάση το περυσινό τιμολόγιο, ώστε τουλάχιστον να καλύψουν... το κόστος.
Οι «40» δεν υπέκυψαν στο επιτακτικό τελεσίγραφο του Τζανέτου Καραμίχα, προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο οποίος τους διαμήνυσε ότι αν δεν «υποταχθούν» στα κελεύσματά του δεν θα έχουν καμιά δυνατότητα πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα επεξεργασίας των δηλώσεων που έχει δημιουργήσει η οργάνωση σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία από το χώρο των συμβούλων πληροφορικής.
H απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι: Υλοποίηση των εργασιών που αφορούν στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών για το έτος 2011, τηρώντας απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την απόφαση κατακύρωσης του έργου αυτού στην ΠΑΣΕΓΕΣ.
«Σε σχέση με την αντιμετώπιση επιφυλάξεων και ενστάσεων ορισμένων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, που ενδεχόμενα αθετήσουν την ανέκκλητη δήλωση ανάληψης των υποχρεώσεών τους για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό του ΟΣΔΕ 2011 – 2013, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ αποφάσισε να μην υπάρξουν συνέπειες από την άρση της δήλωσης αυτής, μια και είναι αυτονόητο ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ, σε κάθε περίπτωση, θα ολοκληρώσει το έργο αυτό στο ακέραιο», καταλήγει η ΠΑΣΕΓΕΣ, στη σχετική ανακοίνωσή της.
Πληρωμένη, όπως όλα δείχνουν ήρθε η απάντηση των 40 προέδρων ΕΑΣ από την Κατερίνη που σε κοινό υπόμνημά τους τονίζουν τα ακόλουθα:
«Στην Κατερίνη Πιερίας σήμερα στις 28.04.2011, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πιερίας, συνεδρίασαν οι εκπρόσωποι των παρακάτω Ε.Α.Σ., οι οποίοι αφού εκτίμησαν τις νεότερες εξελίξεις μετά και την συνάντηση της Θεσσαλονίκης στις 20.04.2011 και τις αποφάσεις που έλαβε σήμερα το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ ομόφωνα αποφάσισαν τα ακόλουθα:
- Συναισθανόμενοι την ευθύνη μας έναντι των Ελλήνων αγροτών, οι οποίοι 15 μέρες πριν τη λήξη της καταληκτικής προθεσμίας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, κινδυνεύουν, εξαιτίας των ερασιτεχνικών χειρισμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ΠΑΣΕΓΕΣ να μην λάβουν τις ενισχύσεις, δηλώνουμε και πάλι και κάνουμε γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε διατεθειμένοι να υλοποιήσουμε το έργο που αξφορά τη σύνταξη της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης – Γεωργικής Ασφάλισης – Εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα αποβεί εις βάρος των Οργανώσεών μας και δεν θα επιβαρύνει αυτές με δυσανάλογο κόστος, καθόσον η σχετική διαδικασία περιλαμβάνει και δύο νέα αντικείμενα (ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών).
- Πρότασή μας είναι και φέτος να ισχύσουν όσα και στο προηγούμενο έτος, κατά το οποίο η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία προς όφελος πρωτίστως των αγροτών.
- Διευκρινίζουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε το μέλλον των Οργανώσεών μας, των υπαλλήλων και των συνεταιρισμένων αγροτών που εκπροσωπούμε, προκειμένου κάποιοι να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις και τα συμφέροντά τους, τα οποία όμως παρασάγγας απέχουν από τα συμφέροντα των αγροτών.
- Εφιστούμε την προσοχή στους αγρότες ότι, κάτω από την ψευδεπίγραφη υπόσχεση της δήθεν δωρεάν σύνταξης της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης, επιχειρείται να αποσιωπηθεί η υπέρμετρη και έξω από κάθε λογική επιβάρυνση υπέρ του ΕΛΓΑ με υπέρογκα ποσά και κάτω από καθεστώς εκφοβισμού, καθόσον οι αγρότες υποχρεούνται ουσιαστικά να προπληρώνουν τον ΕΛΓΑ και σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής των εισφορών αυτών αφενός αυτές θα βεβαιώνονται στις αρμόδιες ΔΟΥ και αφετέρου θα τίθεται εν κινδύνων η καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης.
- Καλούμε τους διαχειριστές του συστήματος (ΠΑΣΕΓΕΣ - NEUROPUBLIC) να ανοίξουν άμεσα το σύστημα και να επιτρέψουν την πρόσβαση σε αυτό των Οργανώσεών μας ούτως ώστε να πραγματοποιούνται οι εργασίες για τις οποίες έχουμε καταβάλει το ανάλογο τίμημα και τις οποίες υποχρεούνται να μας παράσχουν. Σε περίπτωση μη άμεσης ενεργοποίησης του συστήματος ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην προλάβουμε τις σχετικές προθεσμίες, οπότε οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες έναντι των αγροτών.
- Τέλος, δεσμευόμαστε ότι καμιά από τις Ενώσεις μας δεν θα υποκαταστήσει το έργο άλλης Οργάνωσης ούτε θα δεχθεί υποκατάσταση από άλλη Οργάνωση ή φορέα και καταδικάζουμε την εισβολή της ΕΑΣ Αγρινίου στην περιφέρεια της ΕΑΣ Κέρκυρας.

agronews.gr

Σχόλια