Spiegel: "Αν σωθεί η Ελλάδα, θα σωθούμε όλοι"




 


Το περιοδικό Spiegel-Online «φιλοξενεί» συνέντευξη του οικονομικού εμπειρογνώμονα και σύμβουλου της γερμανικής κυβέρνησης Lars Feld, ο οποίος διατείνεται, μεταξύ άλλων, πως ο στόχος δεν είναι τόσο η διάσωση του ευρώ όσο των επιμέρους χωρών και πως «όσο η Ελλάδα, η Πορτογαλία και άλλες χώρες παραμένουν υπερχρεωμένες, θα πρέπει να αγωνιούμε».

Ο κ. Feld είπε ακόμα πως ανησυχεί ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα κλιμακώσει την κρίση, αλλά πρόσθεσε πως «οι αριθμοί μιλούν ξεκάθαρα, η Ελλάδα θα πρέπει οπωσδήποτε να αναδιαρθρώσει το χρέος της».

Τόνισε, δε, πως τα τρέχοντα προβλήματα υπάρχουν, επειδή οι τράπεζες, ιδιαίτερα στη Γερμανία και τη Γαλλία, δεν θα άντεχαν μια μαζική αναδιάρθρωση χρέους κρατών, «για αυτό και σώζουμε τις χρεοκοπημένες χώρες, αλλά επείγει εξίσου να αναδιοργανώσουμε και τον τραπεζικό τομέα».

Όσον αφορά στους κανόνες περί χρέους, οι οποίοι αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες, είπε ότι «το ποσό, το οποίο ξεπερνά το όριο του χρέους, 60% επί του Α.Ε.Π., πρέπει να μειώνεται κάθε χρόνο κατά 5%. Δεν βλέπω πώς μπορεί η Ελλάδα να το πετύχει αυτό».

Πηγή: cosmo.gr

Σχόλια