Δηλώσεις Χρήστου Παπουτσή για την κατάσταση στην Κερατέα





Δημοσιογράφος: Θέλουμε να μας πείτε τι θα γίνει με την Κερατέα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής: Καταρχάς, η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Γιατί με συστηματικό τρόπο εδώ και πάρα πολύ καιρό, ορισμένοι επιχειρούν να μετατρέψουν μια προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων με όλους τους περιβαλλοντικούς κανόνες, σε μια αστυνομική υπόθεση. Επιχειρούν να εμφανίσουν την κυβέρνηση, ως μια κυβέρνηση η οποία λειτουργεί σε αστυνομικό κράτος. Επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα πεδίο συγκρούσεων. Και είναι απόλυτη η ευθύνη όλων εκείνων, οι οποίοι πρωτοστατούν σε αυτά τα απαράδεκτα επεισόδια και καλύπτουν όλες αυτές τις έκνομες δράσεις. Η Δικαιοσύνη έτσι κι αλλιώς έχει επιληφθεί. Η Αστυνομία βρίσκεται εκεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κυβέρνησης, της νόμιμης Κυβέρνησης της χώρας. Δεν είναι άλλος νόμιμη Κυβέρνηση στη χώρα. Επιπλέον, η Αστυνομία είναι εκεί για να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών. Τα δικαιώματα των πολιτών του λεκανοπεδίου, των Ελλήνων πολιτών. Να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις τις οποίες έχει μια σύγχρονη κοινωνία, μια σύγχρονη χώρα για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Από εκεί και πέρα όλοι εκείνοι οι οποίοι αργούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα και κυρίως αρνούνται το διάλογο με τους αρμόδιους Υπουργούς και ταυτόχρονα υποθάλπουν τα επεισόδια, έχουν και φέρουν ακέραια την ευθύνη .

Δημοσιογράφος: Οι δρόμοι είναι και πάλι κλειστοί σήμερα. Θα επιχειρήσει και πάλι να τους ανοίξει η Αστυνομία. Θα διεξάγεται και πάλι κανονικά η κυκλοφορία κάποια στιγμή στην περιοχή.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής: Κοιτάξτε η βασική προσπάθεια των Αστυνομικών Αρχών είναι να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους. Από εκεί και πέρα δεν μπορεί όμως να γίνεται καθημερινά κλεφτοπόλεμος με ομάδες κατοίκων οι οποίοι κλείνουν τους δρόμους αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την ευθύνη για τις παράνομες πράξεις τους. Το λέω αυτό γιατί ορισμένοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει νόμος στο κράτος. Η ουσία είναι ότι νόμοι υπάρχουν αλλά παραβιάζονται. Και την πιστοποίηση της παραβίασης των νόμων του κράτους δεν κάνουν οι αστυνομικές αρχές, την κάνουν οι δικαστικές και οι εισαγγελικές αρχές. Οι οποίες έτσι κι αλλιώς βρίσκονται εκεί.

Δημοσιογράφος: Και εσείς κ. Υπουργέ με τους Δικαστές;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής: Εγώ δεν κάνω επίθεση σε κανέναν. Απλώς με ενδιαφέρει να βάλω τα πράγματα στη θέση τους . Δεδομένου ότι αυτή την περίοδο που σας είπα, όλοι βρίσκουν τον εύκολο στόχο, τις Αστυνομικές Αρχές. Λοιπόν, οι Αστυνομικές Αρχές κάνουν τη δουλειά τους και την κάνουν με περισσή ψυχραιμία. Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση η οποία είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Ουδέποτε έχει ξανασυμβεί αυτό το οποίο συμβαίνει. Να δέχονται καθημερινώς επιθέσεις με μολότοφ και να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή η ζωή των ανθρώπων , των αστυνομικών των ιδίων. Από εκεί και πέρα χρειάζεται πολύ μεγάλη ψυχραιμία και πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση. Αυτές είναι οι εντολές τις οποίες έχει δώσει το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στους Αστυνομικούς προκειμένου να μην έχουν συνεχή επεισόδια. Αλλά δεν μπορεί να δέχονται επιθέσεις στα οποία κινδυνεύουν είτε να καούν, είτε να τραυματιστούν κάθε μέρα με συστηματικό τρόπο. Κάποιοι είναι υπεύθυνοι γι αυτό. Κάποιοι είναι οχυρωμένοι πίσω από αυτή την κατάσταση. Κάποιοι ευνοούνται από αυτή την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω, έχουν ευθύνες. Αυτές τις ευθύνες, νομίζω ότι είναι καιρός η Δικαιοσύνη να πάρει τις πρωτοβουλίες που πρέπει και να τις αποδώσει.

Σχόλια