Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Επαρχίας Σαανσί της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας



Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Επαρχίας Σαανσί της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας



Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ τη Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Επαρχίας Σαανσί της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας προχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας 28 Μαρτίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης και ο Πρόεδρος του Κογκρέσου της Επαρχίας Σαανσί κ. Zhao Leji στην Τρίπολη.

"Oι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι έτοιμες να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο Περιφερειών ιδίως στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, της αγροτικής οικονομίας, του εμπορίου και των εξαγωγών, καθώς και της  προστασίας και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας" δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου μετά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου. Ο κ. Τατούλης πρότεινε ακόμα στον Πρόεδρο του Κογκρέσου της Επαρχίας Σαανσί, την δημιουργία.... Βιοτεχνολογικού Πάρκου με σύμπραξη επιχειρηματιών των δύο περιφερειών με αντικείμενο την προώθηση της καινοτομία, αλλά και την λειτουργία του Πάρκου αυτού ως πύλης των Κινεζικών προϊόντων στις Ευρωπαϊκές αγορές, πρόταση που συνάντησε τη θερμή υποδοχή του Κινέζου ομολόγου του.

"Στο πλαίσιο του μνημονίου αυτού οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό για την προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας και της φιλικής ανταλλαγής μεταξύ των δύο Περιφερειών" συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημειώνοντας το κοινό ενδιαφέρον των δύο Περιφερειών να συμβάλουν στην προώθηση της επιχειρηματικότητας χωρίς κρατικούς παρεμβατισμούς.

Στόχος μας, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου είναι να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας, να δημιουργήσουμε τους κανόνες της επιχειρηματικότητας μέσα από τους οποίους η ελεύθερη αγορά θα μπορέσει να αυτορυθμιστεί, και με τους κανόνες αυτούς να προωθήσουμε την αναδιανομή του πλούτου που θα παραχθεί στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, χωρίς γραφειοκρατικά αναχώματα και κρατικούς παρεμβατισμούς. "Η πρόσκληση αυτή για ουσιαστική και αποδοτική συνεργασία των δύο περιφερειών, εντάσσεται στην πολιτική μας στρατηγική για εξωστρέφεια και αναζήτηση ευκαιριών, και υπερβαίνει κατά πολύ την πεπατημένη πανηγυρικών εκδηλώσεων χωρίς καμία συνέχεια που έπεφταν στο κενό της μνήμης αυτών που συμμετείχαν, χωρίς αποτελέσματα" υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφερόμενος στην πρακτική του παρελθόντος.

Η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία επενδύσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για την χώρα σας, σημείωσε ο κ. Τατούλης απευθυνόμενος στον Κινέζο Αξιωματούχο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα σταθεί αρωγός σε κάθε προοπτική που θα ανοιχθεί μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος του Κογκρέσου της Επαρχίας Σαανσί κ. Zhao Leji εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της αποστολής για άμεση συνεργασία στην εισαγωγή ελαιολάδου και όρισε διπλωμάτη  από την πρεσβεία  της Κίνας στην χώρα μας ως σύνδεσμο για την προώθηση της πρωτοβουλίας αυτής. Υπεύθυνος από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου ορίστηκε από τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μιλτιαδης Κονοπισόπουλος, επικεφαλής της ομάδας που θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τις εξαγωγές, μέλη της οποίας θα είναι κι οι επικεφαλείς των Επιμελητηρίων των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ο Πρόεδρος του Κογκρέσου της Επαρχίας Σαανσί κ. Zhao Leji προσκάλεσε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρο Τατούλη, να είναι επικεφαλής αποστολής που θα επισκεφθεί την Περιφέρεια Σαανσί τον Απρίλιο του 2011 προκειμένου να παραστούν στο 15ο Συνέδριο (Forum) Επενδύσεων & Εμπορίου Ανατολικής και Δυτικής Κίνας και στη Διεθνή Φυτοκομική Έκθεση της Σιάν το 2011.     Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αποδέχτηκε την πρόταση, υπογραμμίζοντας ότι στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν επιχειρηματίες και όχι απλώς υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, προκειμένου αυτή η διαπεριφερειακή συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο να εκφραστεί άμεσα και σε επίπεδο διακρατικής επιχειρηματικής συνέργειας.    

Νωρίτερα το μεσημέρι στο γραφείο του Περιφερειάρχη στην Τρίπολη οι δύο άντρες είχαν μακρά συζήτηση, με περιεχόμενο τη συνεργασία των δύο Περιφερειών. Στη συνάντηση που κράτησε περισσότερο των 2 ωρών ο κ. Τατούλης δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για την Ελληνική κρίση αλλά και για την πολιτική του άποψη για την Κινέζικη Οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις και την αλματώδη ανάπτυξη που παρουσιάζει η Κίνα. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αφού ανέφερε ότι στα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε βαθιά γνώση για την πορεία της Κινεζικής Επανάστασης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ελέγχου της όποιας ανάπτυξης με γνώμονα την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, την αποφυγή υπερθέρμανσης της οικονομίας, τον έλεγχο των ελλειμμάτων και την μείωση του όποιου κρατικού παρεμβατισμού προς όφελος της ελεύθερης επιχειρηματικότητας. "Αφήστε κάθε επιχείρηση να ανθίσει" σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου παραφράζοντας την φράση του Μάο, και κατέληξε, "αυτό θα κάνουμε εμείς στην Πελοπόννησο για να δημιουργήσουμε τοπική αυτόνομη οικονομία".

Ο Κινέζος Αξιωματούχος δήλωσε θαυμαστής του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και εξήρε τον ιστορικό ρόλο της Πελοποννήσου, σημειώνοντας ότι "η Αρχαία Ελληνική Ιστορία αποτελεί κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού". Ο Κινέζος Αξιωματούχος απαντώντας στον κ. Τατούλη ανέφερε ότι η Επαρχίας Σαανσί έχει  στρέψει πλέον την στρατηγική της στην βιώσιμη ανάπτυξη, με περιβαλλοντικούς όρους και σημείο αναφοράς την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της.

Σχόλια