Συρία: Άρση έκτακτης ανάγκης μετά από 50 χρόνια



Χθες αποφάσισε την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης η Συρία, η οποία  ισχύει εδώ και πενήντα χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή, στρατιωτικές ενισχύσεις εστάλησαν στη Λαττάκεια, μία ημέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στην πόλη.
Η σύμβουλος του Σύρου προέδρου, Μπουσάινα Σααμπάν, σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποκάλυψε ότι η απόφαση για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει ληφθεί και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζω πότε να τεθεί σε εφαρμογή». Αμέσως μετά την άρση της ισχύος του νόμου, όλοι όσοι έχουν συλληφθεί κατ΄εφαρμογήν του θα απελευθερωθούν, διευκρίνισε.
Ο νόμος αυτός ισχύει από το 1963 και επιβάλλει περιορισμούς του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι και των μετακινήσεων και επιτρέπει τη σύλληψη «υπόπτων ή προσώπων που απειλούν την (δημόσια) ασφάλεια». Επιτρέπει επίσης την παρακολούθηση των επικοινωνιών και τον προληπτικό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.
Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας Ραμί Αμπντελραχμάν χαιρέτισε την απόφαση και δήλωσε ότι κατά τις εκτιμήσεις του...., 2.000 άνθρωποι θα απελευθερωθούν, ανάμεσά τους και όσοι έχουν καταδικασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας ή κρατούνται χωρίς ένταλμα σε αστυνομικά τμήματα.
Δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Παρασκευής στη Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας, σε ανακοίνωση που περιλαμβάνει τα ονόματα 41 συλληφθέντων. Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για 93 συλληφθέντες.
Δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερς που καλύπτουν τις διαδηλώσεις στη Συρία φέρονται ως αγνοούμενοι. Τα συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης ότι συνελήφθη στη Δαμασκό ένας αμερικανός πολίτης, ο οποίος κατηγορήθηκε για υποκίνηση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.
Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος εδώ και δύο εβδομάδες με το κίνημα διαμαρτυρίας, «θα απευθυνθεί πολύ σύντομα» στον συριακό λαό, ανακοίνωσε η Μπουσάινα Σααμπάν. «Θα εξηγήσει την κατάσταση και θα δώσει λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να εφαρμόσει», συμπλήρωσε η ίδια.
Στρατιωτικές ενισχύσεις εισήλθαν στην πόλη της Λαττάκειας, σύμφωνα με τα συριακά μέσα ενημέρωσης, για να αντιμετωπίσουν τους εξεγερμένους που πυροβολούν από στέγες κτιρίων και αυτοκίνητα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και περαστικών.
Από την Παρασκευή, 13 στρατιώτες και πολίτες, καθώς και δύο διαδηλωτές, σκοτώθηκαν στη Λαττάκεια, σύμφωνα με την Μπουσάινα Σααμπάν. «Οι φονταμενταλιστές βρίσκονται πίσω από τα γεγονότα εξαιτίας του μίσους τους για τη Συρία, που αποτελεί υπόδειγμα συνύπαρξης, και κύριος στόχος τους είναι να καταστρέψουν αυτήν ακριβώς τη συνύπαρξη», πρόσθεσε η σύμβουλος του σύρου προέδρου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Watan «οι αλήτες δεν είναι Σύροι και η εθνικότητά τους θα αποκαλυφθεί σύντομα». Σύμφωνα με τους New York Times, η Ουάσινγκτον έχει αρχίσει διακριτικά επαφές με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ πιέζοντάς τον να θέσει τέλος στη βία κατά του πληθυσμού.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Σχόλια