Δημοσκόπηση βγάζει βουλή... οκτώ κομμάτων




Κινούμενη άμμο θυμίζει το πολιτικό σκηνικό, καθώς το κλίμα της απαισιοδοξίας, της έντονης δυσαρέσκειας, αλλά και του θυμού διαπερνά το εκλογικό Σώμα. Ο φόβος για το παρόν και το μέλλον, η αβεβαιότητα, ενόψει μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας, κυριαρχούν στους πολίτες, ενώ για πρώτη φορά, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μπορεί να προκύψει Βουλή… οκτώ κομμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με τηλεφωνική πανελλαδική έρευνα της εταιρίας Marc για το «Έθνος της Κυριακής», σε δείγμα 2003 νοικοκυριών, καταγράφεται η έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με ποσοστό 26,1%, η ΝΔ ακολουθεί με 21,5%, το ΚΚΕ είναι τρίτο με 7,9% και το ΛΑΟΣ τέταρτο με 5,9%. Από εκεί και έπειτα ακολουθούν τέσσερα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμμαχία, Δημοκρατική Αριστερά και Οικολόγοι Πράσινοι), τα οποία θα έμπαιναν στη Βουλή εάν γίνονταν πρόωρες εκλογές.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (55,6%) δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση, ενώ το 46,7% θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου παραμένει δημοφιλέστερος πολιτικός με 45,7%, ο Α. Σαμαράς είναι δεύτερος με 39,4%, και ακολουθούν οι, Γ. Καρατζαφέρης (36,9%) Φ. Κουβέλης (36,6%), Α.Παπαρήγα (24,5%), Ν. Μπακογιάννη (22,9%) και Α. Τσίπρας (20,9%).

Στο ερώτημα «ποιου πολιτικού αρχηγού οι θέσεις είναι πιο κοντά στις δικές σας», δημοφιλέστερη απάντηση είναι ο… «κανένας» (32,8%). Ο Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει το 27% των προτιμήσεων, ο Α. Σαμαράς το 16,4% και ακολουθούν οι (7,8%) Α.Παπαρήγα (5,6%), Α. Τσίπρας (4,3%), Ν. Μπακογιάννη (3,1%) και Φ. Κουβέλης (1,9%).

Όσο για το Μνημόνιο, σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων (38,4%) δεν έχει πειστεί για την αναγκαιότητά του, ενώ το 28,3% πιστεύει ότι θα μπορούσε να ήταν πιο ήπιο.

newsbeast

Σχόλια