Χωρίς εκπλήξεις το πόρισμα της Siemens με τις 2500 σελίδες




 


Χωρίς εκπλήξεις ήταν το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνούσε  επί μήνες την υπόθεση Siemens. Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο πόρισμα, το οποίο περιλαμβάνει τουλάχιστον 2500 σελίδες, στις οποίες καταγράφονται τα «πραγματικά περιστατικά» και η «αξιολόγησή τους».

Σε ότι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται το πόρισμα κάνει λόγο απλώς για πλημμελή άσκηση καθηκόντων και ζητά να γίνει διερεύνηση ευθυνών γενικώς, χωρίς να προσδιορίζει αν αναζητούνται πολιτικές ή ποινικές ευθύνες.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η εξεταστική ομόφωνα αποφάσισε και προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, διευκρινίζει πάντως ότι η επιτροπή «δεν έχει αρμοδιότητα να προβεί στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων ή των ταμείων τους.»

Παράλληλα ο κ. Βαλυράκης τονίζει ότι η επιτροπή διαπίστωσε την ύπαρξη  οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και κατά συνέπεια...., όσοι αποδειχθεί ότι ενεπλάκησαν, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί παραγραφής των αδικημάτων .

Αφήνει τέλος αιχμές για καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης στον έλεγχο του σκανδάλου, ενώ υπολογίζει τη ζημιά του δημοσίου στα 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον και προτείνει την άσκηση αγωγών αποζημίωσης.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά περαιτέρω διερεύνηση για 12 πρώην υπουργούς, 5 του ΠΑΣΟΚ και 7 της ΝΔ, χωρίς να γίνεται αναφορά στο είδος των ευθυνών. Ζητά επίσης περαιτέρω έρευνα στους τροφοδότες λογαριασμούς των ταμείων των κομμάτων, χωρίς ωστόσο να διαπιστώνει εμπλοκή υπουργού ή υφυπουργού σε αυτή τη διαδικασία.

Η ΝΔ ζητά να διερευνηθεί γενικά αν υπάρχουν ευθύνες για 8 στελέχη του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Για παταγώδη αποτυχία κάνει λόγο ο ΛΑΟΣ και ζητά τη σύσταση Προανακριτικής, θέτοντας ως προυπόθεση να μην υπάρξουν δίχτυα ασφαλείας για πρώην πρωθυπουργούς και ταμίες κομματων.

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής τάσσονται, χωρίς όμως να αναφέρουν ονόματα, και τα κόμματα της Αριστεράς, που καταλογίζουν ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Star.gr

Σχόλια