"Μαγική εικόνα" στο Νταβός




Γρηγόρης Νικολόπουλος




Η χθεσινή εμφάνιση του έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Νταβός, σε τίποτα δεν θύμιζε την περυσινή αγωνιώδη εικόνα του. Ο κ. Παπανδρέου ο οποίος πέρυσι «ψέλλιζε» τα περί διεφθαρμένης χώρας και σοκαρισμένος καταλάβαινε για πρώτη φορά στο ορεινό ελβετικό χωρίο, την πραγματική εντύπωση που είχαν οι ξένοι ηγέτες για την Ελλάδα, φέτος «πήρε το αίμα του πίσω».

Με την άνεση του νικητή, απήντησε σε εκατοντάδες ερωτήσεις, έδωσε δεκάδες συνεντεύξεις στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες και τη διεθνή κοινότητα οτι η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση. Ένα μήνυμα που πολλοί το πίστεψαν και το υποστήριξαν.

Βεβαίως δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θεωρούν.... οτι όσο μεγάλη και αν είναι η προσπάθεια προσαρμογής που κάνει η χώρα, οι αριθμοί είναι αμείληκτοι και τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους δεν μπορεί να αποφευχθεί. Όμως το γενικό κλίμα στο Νταβός καμία σχέση δεν είχε με αυτό που αντιμετώπισε ο κ. Παπανδρέου πέρυσι.

Η διάθεση των ξένων έναντι της ελλάδας έχει αλλάξει και αυτό οφείλεται αφενός στην εμφανή προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και της περικοπής του ελλείμματος και αφετέρου στο αίσθημα ασφάλειας που προσφέρει η Ευρωπαική προσπάθεια για την διαμόρφωση ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης.

Η αλλαγή του κλίματος θα διαφανεί τις επόμενες εβδομάδες και στις αγορές με την προυπόθεση οτι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα προχωρήσουν αποφασιστικά σε συμφωνία σχετικά με την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης με νέα κεφάλαια και με την παροχή σε αυτόν της δυνατότητας να αγοράζει χρέος των ευρωπαικών χωρών απο τις πιστώτριες τράπεζες και στη συνέχεια να το πουλάει πίσω στις εκδότριες χώρες. Αυτές οι συμφωνίες που καταλήγουν στην επαναγορά των ομολόγων απο τις εκδότριες χώρες, εξασφαλίζουν μια «εσωτερική» αναδιάρθρωση του χρέους τους χωρίς να γίνεται πτώχευση ούτε γενική αναδιάρθρωση του χρέους που θίγει τα συμφέροντα των ιδιωτών κατόχων ομολόγων. Ασφαλώς μια τέτοια συμφωνία θα συνοδευτεί απο σκληρά μέτρα εξυγίανσης των οικονομιών των χωρών που καταφεύγουν σε αυτόν τον μηχανισμό, αλλά και με ένταξη στο εθνικό Σύνταγμα τους μιας διάταξης για τον περιορισμό του ελλείμματος ώς ποσοστό του ΑΕΠ, πράγμα που ισχύει στη Γερμανία η οποία απαιτεί απο όλες τις χώρες να το υιοθετήσουν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και εφόσον οι ηγέτες δεν υπαναχωρήσουν και καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος Μαρτίου που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής, η Ελλάδα αλλάζει τη διεθνή της εικόνα. Η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή με τη μείωση του ελλείμματος, οι μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και των αγορών, ήταν πάγια αιτήματα της διεθνούς οικονομικής κοινότητας και σήμερα έχουν ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Το εντυπωσιακό δε είναι οτι αντίθετα με τις προβλέψεις ορισμένων (εμού συμπεριλαμβανομένου), η ελληνική κοινωνία φάνηκε τελικά πολύ δεκτική σε αυτές τις αλλαγές, παρά τις μικροεντάσεις που σημειώθηκαν και σμειώνονται ακόμη. Εαν δεν υπάρξει στο κοντινό μέλλον κάποια μεγάλη και οργανωμένη λαική αντίδραση και αν οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αποτελεσματικές λύσις για την κρίση του χρέους, μπορούμε να περιμένουμε μια ραγδαία αλλαγή τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στη διάθεση των αγορών απέναντι στα ελληνικά ομόλογα και στις ελληνικές μετοχές.

reporter

Σχόλια