Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι Νέοι Αγρότες





Τον Κύριο Κάρολο Παπούλια, Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών την Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011, στο Προεδρικό Μέγαρο ανταποκρινόμενο στην επιθυμία του Κ. Προέδρου για τακτικές επαφές με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στέλνοντας όσο το δυνατόν ποιο ισχυρό μήνυμα «θεωρώ ότι είστε μπροστά σε έναν αγώνα που είναι πάρα πολύ σημαντικός. Είστε νέοι άνθρωποι και ο τόπος περιμένει πάρα πολλά από σας σε έναν τομέα εξαιρετικά ευαίσθητο … Και πάλι συγχαρητήρια, καλή δύναμη, η χρονιά να είναι παραγωγική και αν αρχίσει να ξεπερνιέται η κρίση στον τομέα τον δικό σας, τότε το μήνυμα είναι πάρα πολύ αισιόδοξο ότι θα την ξεπεράσουμε τελικά την οικονομική κρίση … θέλω να το συνεχίσουμε, για να έχω μια ενημέρωση από σας και όπου μπορώ να βοηθήσω, με μεγάλη χαρά θα βοηθήσω».
Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Βασίλης Γιαννόπουλος και η κα Γεωργία Παγίδα-Δρόσου (πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας παρέδωσαν ένα λεύκωμα με φωτογραφίες, συμπεράσματα και ευχαριστίες από το Συνέδριο «Νέοι Αγρότες και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» που έγινε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, 27-28 Ιουνίου 2010 στην Νέα Κίο Αργολίδας.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών βρέθηκε για Τρίτη φορά στην αίθουσα συσκέψεων του Προεδρικού Μεγάρου και συνολικά τέταρτη φορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η αρχή είχε γίνει από την θεσμοθέτηση της ΠΕΝΑ από τον τότε Υφυπουργό κ. Ε. Αργύρη, και μετά από πολύ συστηματική προσπάθεια με τον τότε Υπουργό κ. Α. Κοντό, με την τιμητική πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Γιορτή της Δημοκρατίας το 2008 με όλους τους προέδρους των Ενώσεων Νέων Αγροτών.
Στις 2 Σεπ 2009, παραμονή του Συνεδρίου «Νέοι Αγρότες και Περιβάλλον» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την ΠΕΝΑ και εξέφρασε την πίστη του στον δυναμισμό των Νέων Αγροτών.
Στις 3 Μαρ 2010 η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ανακολουθία της πολιτείας στα Προγράμματα των Νέων Γεωργών και την ανάγκη υποστήριξης των αξιών, του τρόπου ζωής και του «αγροτικού» πολιτισμού, καθώς και για την καταξίωση των αγροτικών επαγγελμάτων.
Κατά την ευκαιρία της συζήτησης με τον Κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΝΑ κκ Β. Γιαννόπουλος, Ι. Ζαφείρης, Β. Κόλλιας και Π. Γκιοργκίνης, μαζί με την Πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα ενημέρωσαν τον Κύριο Πρόεδρο για πολλά θέματα με έμφαση στο μέλλον του αγροτικού κόσμου.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα όπως:
Οριοθέτηση του αντικειμένου των αγροτικών επαγγελμάτων και του χώρου άσκησης αυτών. Ο Αγροτουρισμός ακόμα δεν έχει θεσμοθετηθεί με αποτέλεσμα διάφοροι, λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου, να τον χρησιμοποιούν με διάφορους τρόπους, τραυματίζοντας τα νοήματα και το περιεχόμενου του αγροτουρισμού αλλά και να τον στερούν από τους αγρότες. Δεν έχουν ακόμα εξασφαλισθεί, πολιτειακά, τα μέσα αγροτικής παραγωγής, με αποτέλεσμα ένα από τα κύρια μέσα παραγωγής, η γη, να αλλάζει συνεχώς χρήση, και να χάνονται χρήσιμες, και απαραίτητες για την επιβίωση των Ελλήνων, εκτάσεις γης από την αγροτική παραγωγή (Φ/Β, οικοδομές κλπ) ενώ ταυτόχρονα δεν αποδίδονται στην κτηνοτροφία για σωστή επιστημονικά χρήση τα βοσκολίβαδα. Με τεχνικές και διαδικασίες, ισοδυνάμους προς αποκλεισμό, οι αγρότες στερούνται των δυνατοτήτων μεταποίησης της αγροτικής τους παραγωγής ή ακόμα και της εμπορίας της δικιάς τους παραγωγής. Ταυτόχρονα δεν υπάρχουν επαρκείς διέξοδοι της αγροτών προς την κατανάλωση με Αγροτικές Αγορές και Δημοπρατήρια, με αποτέλεσμα την απαράδεκτη για κάθε σκεπτόμενο πολίτη «ψαλίδα» τιμών παραγωγού προς καταναλωτή, που είναι από 5 έως 15 φορές (500% έως 1500% πάνω), ενώ σε άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, που το γνωρίζουμε καλύτερα λόγω της έδρας της ΕΕ, που δεν έχει μάλιστα και κυβέρνηση τώρα, είναι μόνο 2,5 φορές (δηλαδή 250% μόνο). Και στο Δημοπρατήριο, που επισκεφθήκαν οι Νέοι Αγρότες τον Οκτ 2010 (με πρόσκληση του κ. Σ. Δανέλλη), το συνολικό κόστος διακίνησης (όχι μεταφοράς-διάθεσης) ήταν ΜΟΝΟ 2,26%. 
Σοβαρή συμβολή στον διάλογο κοινωνικών, οικονομικών και παραγωγικών τομέων. Λόγω ακριβώς των ασαφειών στο αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων φαίνεται ότι δεν μπορεί ακόμα να συσταθεί ισχυρή αντιπροσωπευτική δομή των αγροτών για να συνεισφέρουν στον κοινωνικό και οικονομικό διάλογο, και να συμφωνήσουν κοινά αποδεκτούς στόχους με όλους τους άλλους παραγωγικούς-κοινωνικούς φορείς. Έτσι το αγροτικό κίνημα αρκετές φορές περιορίζεται μόνο σε διεκδικητικό ρόλο. Μόνο δομές από ΕΝΕΡΓΟΥΣ Αγρότες, πλήρους και αποκλειστικής αγροτικής απασχόλησης θα μπορούσε να δώσει ισχυρούς συνομιλητές στην πολιτεία. Ο Ενεργός Αγρότης, θα έπρεπε το μέγιστο των εισοδημάτων του να προέρχεται από τα αγροτικά επαγγέλματα, αφού οριοθετηθεί το αντικείμενο τους, να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, να κάνει δήλωση φροντίδας η/& χρήσης συγκεκριμένης επιφάνειας γης (ΟΣΔΕ), να διαμένει μονίμως στον τόπο των αγροτικών του εκμεταλλεύσεων κλπ. Ο σαφής καθορισμός του ΕΝΕΡΓΟΥ αγρότη, δεν αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής σε προγράμματα, που η επιδίωξη συμμετοχής διαφόρων, ταλαιπωρεί συνεχώς τον αγροτικό κόσμο.
Υποστήριξη του κοινωνικού προφίλ των αγροτών, των αξιών, του τρόπου ζωής και του πολιτισμού που υπάρχει στην αγροτική κοινωνία. Οι αγρότες υφίστανται μια ιδιότυπη συνεχή απαξίωση του τρόπου ζωής των και των κοινωνικών προτύπων τους, με απομάκρυνση συνεχώς από τον συμβιωτικό ισορροπημένο πολιτισμό, που επέτρεψε την αειφόρο επιβίωση όλων μέσα στο φυσικό (και όχι μόνο) δεδομένο περιβάλλον. Οι εκχρηματισμένες αξίες και το αστικό «life style» καταστρέφουν ραγδαία το εναπομείναν «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ» των αγροτικών κοινωνιών που είναι το ισχυρότερο διαθέσιμο κεφάλαιο για την Τοπική Αγροτική Ανάπτυξη. Ακόμα και η κοινωνική ζωή των αγροτών και κυρίως των Νέων Αγροτών αντιμετωπίζει προβαλλόμενα αδιέξοδα. Η συνεργασία των αγροτικών κοινωνιών με τους αστούς επιβάλει ένα επαρκές ποσοστό ενημέρωσης, αναγνώριση και αποδοχή των διαφορετικοτήτων. Ίσως θα βοηθούσαν μερικά από τα παρακάτω: Διαμόρφωση επισκέψιμων αγροκτημάτων στην ύπαιθρο, δημιουργία μέσα στις πόλεις City Farm και αστικών αγροκτημάτων, επισκέψεις και γνωριμία των μαθητών με τις αγροτικές εργασίες-αξίες και την συμβολή των αγροτών στην εθνική οικονομία & ανάπτυξη, ανέβασμα θεατρικών έργων που παρουσιάζουν τις αγροτικές αξίες, επισκέψεις αγροτών για γνωριμία με τις αστικές λειτουργίες, κήποι αστών με καλλιέργεια βρώσιμων ειδών (εντός ή πλησίον αστικών κέντρων), συνέδρια για την συμβολή του αγροτικού τομέα στην εθνική οικονομία, επιβράβευση εργασιών- μελετών φοιτητών & ερευνητών για την αγροτική οικονομία, μαθητικοί διαγωνισμοί, μαθητικές εκθέσεις για την σημαντικότητα του αγροτικού τομέα κλπ κλπ
Σύνδεση της αγροτικής παραγωγής και αγροτικών υπηρεσιών, με τον τοπικό πολιτισμό και τον τουρισμό. Η διαμόρφωση Τοπικής Ταυτότητας είναι το πρώτο απαραίτητο στοιχείο για τον προσδιορισμό ενός προορισμού. Τα Τοπικά Σύμφωνα, η προβολή της Τοπικής Γαστρονομίας, η ενεργοποίηση του Τοπικού ενδογενούς δυναμικού και του Τοπικού Κοινωνικού Κεφαλαίου είναι μια ελπιδοφόρα αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομικά παγκοσμιοποιημένη σημερινή κρίση. Οι Νέοι Αγρότες υποστηρίζουν τις τοπικές συλλογικότητες και τον συνεργατισμό ως ένα σημαντικό εργαλείο τοπικής ανάπτυξης. Η σύνθεση της ανάπτυξης των τόπων και η διασύνδεση των τόπων μπορεί ίσως να δημιουργήσει σταθερώτερη περιφερειακή, εθνική, διεθνή ή /& παγκόσμια αναπτυξιακή σταθερότητα και ευημερία.
«Πρέπει η πολιτεία και οι πολιτικοί μας να καταλάβουν ότι η αγροτική κοινωνία με τις παραγωγικές της δυνατότητες επηρεάζει όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Αν ο αγροτικός τομέας δεν συνδεθεί λειτουργικά με τον πολιτισμό μας, με τον τουρισμό μας, με την κοινωνία γενικότερα και αν οι αστοί δεν αποκτήσουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία, όσον αφορά τα αγροτικά επαγγέλματα και την αγροτική παραγωγική διαδικασία, τότε δεν πρόκειται αυτή η πατρίδα μας, που δεν έχει και πολλές άλλες δυνατότητες πέρα απ’ αυτή, να ευημερήσει και να ξεπεράσει τις κρίσεις» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Β. Γιαννόπουλος
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΝΑ, αποτελούμενο από τους Β. Γιαννόπουλο (Αχαΐα), Ι. Ζαφείρη (Αιτωλοακαρνανία) , Λ. Πολυμενάκο (Λακωνία), Π. Γκιοργκίνη (Σέρρες) και Β. Κόλλια (Βοιωτία), εντοπίζει ένα πολύτιμο θεσμικό σύμμαχο για τους Νέους Αγρότες της χώρας στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, και ευελπιστεί ότι όλοι οι πολιτειακοί συντελεστές θα έρθουν κοντύτερα στους Νέους Αγρότες.
Έτσι η ΠΕΝΑ προγραμματίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία και την προσδοκία της συμμετοχής τόσο των πολιτικών όσο και των πολιτών καθώς και των φορέων τους, στα πλαίσια του συντονιστικού της ρόλου, τις επόμενες διοργανώσεις μεταξύ των οποίων:
3/2/2011       Αθήνα, Μέγαρο Μουσικής, Συνέδριο «Αξία στην εμπειρία φαγητού»
5/2/2011       Θεσσαλονίκη, Zootechnia, 12.00, Ημερίδα « Η Μελλοντική Κ. Γ. Π.»
13/5/201       Αθήνα, Τεχνόπολις, «Αγροτική Επιχειρηματικότητα, Αγροτουρισμός»
11-12/6/2011 Ελλάδα, ΓΓΝΓ, Διημερίδες «Νέοι Αγρότες και Επιστήμες»
9-11/9/2011   18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Σχόλια