Αποχώρησαν από τη Νομική οι μετανάστες στις 3:30 τα ξημερώματα




 


Η ανατροπή της ανατροπής σημειώθηκε λίγο μετά τις 03:20 τα ξημερώματα καθώς εκεί που όλοι εκτιμούσαν ότι οι εξελίξεις είχαν «παγώσει» για το πρωί της Παρασκευής, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου της οδού Πατησίων, Κωνσταντίνος Ρουτζούνης, πείστηκε να δεχθεί τους μετανάστες, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έτσι στις 03:26, εξήλθαν από το κτίριο της Νομικής οι ομάδες των αλληλέγγυων, κρατώντας ένα πανό και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των μεταναστών, ενώ από πίσω τους ακολούθησαν οι 237 μετανάστες κρατώντας στα χέρια τα στρώματά τους, τις αποσκευές τους και κάνοντας το σήμα της νίκης. Περίπου στις 04:15 έφτασαν, μετά από την ειρηνική πορεία, στο κτίριο, όπου θα εγκατασταθούν για 15 ημέρες, βάσει της συμφωνίας

Η εξέλιξη διαδέχθηκε αυτή που είχε καταγραφεί στις 02:00 τα ξημερώματα όταν εκπρόσωπος των ομάδων αλληλεγγύης προς τους μετανάστες ανακοίνωσε ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου της οδού Πατησίων και Ηπείρου υπαναχώρησε από την τελευταία συμφωνία, βάσει της οποίας θα γινόταν και η τελική αποχώρηση των μεταναστών από το κτίριο της Νομικής.


Σύμφωνα με τον Νίκο Γιαννόπουλο ο κ. Ρουτζούνης επικαλέστηκε τη νύχτα και ζήτησε η μετακίνηση των μεταναστών να γίνει υπό το φως της ημέρας. Ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι οι μετανάστες θα μείνουν μέχρι το πρωί στο κτίριο της Νομικής και τότε το όλο ζήτημα θα επανεξεταστεί χωρίς κανείς να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει αίσια κατάληξη.

Είχε προηγηθεί λίγο μετά τα μεσάνυχτα η εντύπωση ότι η κατάσταση έβαινε προς εκτόνωση καθώς μετανάστες, ιδιοκτήτης κτιρίου και πολιτεία είχαν βρει μια κοινή γραμμή για να επιτευχθεί η πολυπόθητη αποχώρηση των μεταναστών από το κτίριο της Νομικής.

Οι διαπραγματεύσεις πέρασαν από.....
σαράντα κύματα καθώς αρχικά δεν συμφωνούσαν οι μετανάστες και στη συνέχεια δεν συμφωνούσε ο ιδιοκτήτης του κτιρίου (Κωνσταντίνος Ρουτζούμης) παρά το γεγονός ότι υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στους μετανάστες και τους εισαγγελείς που είχαν σπεύσει στην περιοχή. Για αρκετή ώρα οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν μπροστά στην είσοδο του κτιρίου της Νομικής ανάμεσα στους εισαγγελείς, τους μετανάστες αλλά και αλληλέγγυους.

Οι τελικοί όροι της συμφωνίας ήταν να παραμείνουν το βράδυ της Πέμπτης στο ισόγειο του κτιρίου, οι αλληλέγγυοι να παραμείνουν στην αυλή του κτιρίου αλλά να μπορούν να τους επισκέπτονται και να υπάρχει επίσης διακριτική φύλαξη του χώρου από την Αστυνομία. Η μετάβαση στους επόμενους ορόφους θα γινόταν την Παρασκευή όταν θα άδειαζαν οι υπόλοιποι χώροι από διάφορα αντικείμενα.

Όλες αυτές τις ώρες διεξάγονταν, επίσης, διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο με επικεφαλής δύο υπουργούς:

* τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος ανέλαβε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και να προεδρεύσει σύσκεψης συναρμόδιων υπουργών στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή
* και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος ανέλαβε το έργο να κάμψει τις ενστάσεις του ιδιοκτήτη του κτιρίου αλλά και να συναντηθεί με εκπροσώπους οργανώσεων νομίμων μεταναστών για να τους διαβεβαιώσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης αλλά και να εξασφαλίσει την υποστήριξη τους στην προσπάθεια να μεταπειστούν οι μετανάστες.

Τα τρία αιτήματα των καταληψιών για να δεχθούν να αποχωρήσουν ήταν να μην υπάρχει αστυνομική παρουσία, να είναι δυνατή η παρουσία αλληλέγγυων και να μην υπάρξει καταγραφή στοιχείων.

Η μεταμεσονύκτια δήλωση Πεταλωτή για τους μετανάστες

Στις 05:00 τα ξημερώματα, με την ομαλή έκβαση της επιχείρησης εκκένωσης της Νομικής Σχολής -μετάβαση των μεταναστών στο κτίριο της Πατησίων- τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

«Από την αρχή της κατάληψης της Νομικής Σχολής από ομάδα μεταναστών, καταγγείλαμε ότι κάποιοι επιχειρούν εκμεταλλευόμενοι τους ίδιους τους μετανάστες να οδηγήσουν σε αδιέξοδες καταστάσεις για δικά τους οφέλη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Ενώ συνέχισε: «Η κυβέρνηση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμενη την έννομη τάξη και το κράτος δικαίου διασφάλισε την ειρηνική και ασφαλή έξοδο της ομάδας αυτής από το Πανεπιστήμιο και τον τερματισμό της κατάλυσης του ασύλου», προσθέτοντας ότι «η πλήρης εφαρμογή του νόμου για την μετανάστευση που πρόσφατα έφερε στην Βουλή του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεσπίζοντας το πιο σύγχρονο, προοδευτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο της Ευρώπης, αποτελεί την αυτονόητη συνέχεια».

«Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε τον σημαντικό ρόλο των πανεπιστημιακών αρχών, οι οποίες προασπίζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, συνέβαλαν στο να αποτύχουν τα σχέδια αυτών που είχαν επιλέξει να δημιουργήσουν εστίες βίας και έντασης στη χώρα μας» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το χρονικό της έντασης

Ήταν λίγο μετά τις 17:00 όταν οι μετανάστες ανακοίνωσαν για πρώτη φορά ότι δεν δέχονται τη μεταφορά τους στο κτίριο που είχε εξασφαλίσει η Πρυτανεία Αθηνών σε συνεργασία με τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Τότε ισχυρίζονταν ότι δεν θα μετακινούνταν σε άλλο χώρο, «διότι αφενός θεωρούν ότι δεν ενοχλούν κανέναν, δεδομένου ότι στο κτίριο δεν γίνονται μαθήματα, και αφετέρου διότι εκτιμούν ότι το άλλο κτίριο, που τους προτάθηκε, δεν πληροί τις προδιαγραφές, που είχαν συμφωνηθεί».

Στην πρώτη τους ανακοίνωση ανέφεραν τα εξής:

Εμεις οι 250 μετανάστες απεργοί πείνας που είμαστε ήδη στην 3η ημέρα απεργίας στη Νομική, διεκδικώντας νομιμοποίηση ως αυτονόητο δικαίωμά μας, μαθαίνουμε για τις συζητήσεις που εξελίσονται γύρω από το αίτημά μας, τις ανακρίβειες, τα ψέματα και τη σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας. Δεν ξέραμε αν την κατάσταση ευθύνεται η κυβέρνηση ή τα ΜΜΕ, αλλά είναι απαράδεκτο την ώρα που εμείς έχουμε εκδώσει δελτία τύπου, είχαμε αφήσει ανοιχτό το χώρο απεργίας από την 1η μέρα στους δημοσιογράφους και έχουμε στείλει εκπροσώπους μας στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κυβέρνηση, να λέγονται όλα αυτά τα ψέματα. Έτσι λοιπόν, θέλοντας να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους και να μάθουν όλοι την αλήθεια, δηλώνουμε τα παρακάτω:

1. Δεν είμαστε αυτό που παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, οι καημένοι, οι πάμφτωχοι, χωρίς σπίτι, δουλειά και ρούχα μετανάστες κ.λ.π. Και σπίτια έχουμε και συγγενείς και δουλειές στις πόλεις που αφήσαμε πίσω μας. Δεν ψάχναμε κατάλυμα εδώ στην Αθήνα αλλά ήρθαμε για να παλέψουμε (όσο αντέξει ο οργανισμός μας) για τη νομιμοποίηση μας, τα δικαιώματά μας και για αξιοπρεπείς όρους ζωής.

2.Δεν είχαμε σκοπό να ενοχλήσουμε κανένα. Από την αρχή ξέραμε ότι στο χώρο που θα μπαίναμε δε θα γινόντουσαν μαθήματα. Σεβόμαστε και πρστατεύουμε το χώρο που φιλοξενεί τον αγώνα μας και χαρήκαμε πολύ όταν πληροφορηθήκαμε ότι η σχολή λειτουργεί ξανά κανονικά.

3. Αποφασίζουμε μόνοι μας και ανεπηρέαστοι μέσα από τις σνελεύσεις μας (των απεργών). Δεν κρύβεται κανένας ούτε μπροστά μας αλλά ούτε και πίσω μας. Και δεν δεχόμαστε καθοδήγηση από κανέναν! Ζητήσαμε βοήθεια και από ΄την αρχή στάθηκαν δίπλα μας Έλληνες και ξένοι αλληλέγγυοι και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ πόσο πολύ μας βοηθάνε σε αυτόν τον αγώνα μας.

4.Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν απεργία πείνας με σκοπό τη νομιμοποίηση τους (προπύλαια και πολυτεχνείο) και ζητάμε από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

5.Σήμερα δεχτήκαμε πρόταση μετεγκατάστασης με συγκεκριμένους όρους. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αυτή η μετεγκατάσταση είναι αδύνατη είναι οι εξής τρεις:

α) Στον προτεινόμενο χώρο μπορουν να είναι μέσα μόνο οι απεργοί και όχι οι αλληλέγγυοι.
β) Ο χώρος αυτός θα φρουρείται από την αστυνομία, γεγονός το οποίο όχι μόνο δε θα λύσει προβλήματα αλλά θα δημιουργήσει και εντάσεις.
γ) Η προτεινόμενη λύση είναι μόνο προσωρινή και δεν δίνει μόνιμη λύση.

Εμείς οι μετανάστες οι οποίοι αναγκαζόμαστε να περιπλανιόμαστε σε όλο τον κόσμο, δεν θέλουμε να αναγκαστούμε να περιπλανηθούμε και κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας.

Ωστόσο δηλώνουμε ότι παραμένουμε ανοιχτά σε προτάσεις οι οποίες όμως θα πληρούν τους όρους του αγώνα μας.

Ακόμα γνωρίζουμε ότι δεν συντρέχει λόγος ασύλου. Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση να μην ασχολείται με αυτό το θέμα, αλλά να εστιάσει στο δίκαιο αίτημά μας και τη λύση του.

Τέλος καλούμε όσους αλληλέγγυους το επιθυμούν να παραβρεθούν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης , η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα… έξω από τη Νομική σχολή.

Η απογοήτευση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη ήταν εμφανής στις δηλώσεις του: «τους έγινε μια καλή πρόταση, την οποία, όμως, δεν αποδέχθηκαν».

Ακολούθησε περικύκλωση του κτιρίου της Νομικής από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις ενώ εκατοντάδες ήταν εκείνοι που συγκεντρώθηκαν στους δρόμους γύρω από την οδό Σόλωνος για να διαδηλώσουν υπέρ των μεταναστών και κατά της τότε διαγραφόμενης επέμβασης της αστυνομίας για την άρση του ασύλου.

Zougla.gr

Σχόλια