Mε αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στο Κάιρο.
Παρά το γεγονός ότι απο τις 4 το απόγευμα έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κάιρο, χιλιάδες διαδηλωτές εξακολουθούν και βρίσκονται στους δρόμους.
Την ίδια στιγμή τουλάχιστον δύο μαχητικά αεροσκάφη εκτελούν χαμηλές πτήσεις πάνω από το Κάιρο ενώ πάνω από το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ πέταξαν δύο στρατιωτικά ελικόπτερα.
Πάντως ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ζήτησε σήμερα από τον διορισμένο πρωθυπουργό Αχμαντ Σαφίκ να ενεργήσει κατά προτεραιότητα για «να αποκατασταθεί
η ηρεμία» στη χώρα που επί έξι ημέρες ζεί την εξέγερση των πολιτών κατά του
καθεστώτος του.
Στη διάρκεια πολύωρης συνάντησής του με το νέο πρωθυπουργό και την παρουσία
του επίσης διορισμένου αντιπροέδρου της χώρας, Ομαρ Σουλεϊμάν, ο κ. Μουμπάρακ
καθόρισε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης αρχίζοντας «από την
αναγκαιότητα της αποκατάστασης της ηρεμίας και της σταθερότητας». Ο κ. Μουμπάρακ κάλεσε επίσης τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Στο μεταξύ, ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης και τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι ενώθηκε σήμερα το απόγευμα με τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ.
Απευθυνόμενος στο πλήθος φώναξε ότι η εξέγερση κατά του καθεστώτος δεν μπορεί να σταματήσει.
«Πήρατε πίσω τα δικαιώματά σας και αυτό που αρχίσαμε δεν γυρίζει πίσω. Έχουμε ένα βασικό αίτημα, το τέλος του καθεστώτος κα την αρχή μίας νέας εποχής, μία νέα Αίγυπτο» δήλωσε σε πλήθη Αιγυπτίων που ζητωκραύγαζαν.
«Υποκλίνομαι στο λαό της Αιγύπτου με σεβασμό. Σας ζητώ υπομονή, η αλλαγή έρχεται τις επόμενες ημέρες» συνέχισε ο Μοχμάντ Ελ-Μπαραντέι.
Μιλώντας νωρίτερα στο CNN, δήλωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ «πρέπει να φύγει σήμερα... και να ακολουθήσει μία ομαλή μετάβαση, μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας» που θα εγγυηθεί τη διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών.
Ο ίδιος υπογράμμισε, επίσης, πως η αμερικανική πολιτική στην Αίγυπτο «χάνει την αξοπιστία της».
Σε όλο το Κάιρο σχηματίζονται ομάδες ένοπλων πολιτών για να «οχυρωθούν» απέναντι στα κρούσματα λεηλασιών που συμβάλλουν στην αίσθηση της ανομίας
Τουλάχιστον 100 νεκροί και 2.000 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της εξέγερσης του λαού της Αιγύπτου και της βίαιης καταστολής της από την αστυνομία.
Ο αιγύπτιος απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Χαμπίμπ αλ Αντλι διέταξε σήμερα την αστυνομία της χώρας να ξαναπάρει τις θέσεις της από Δευτέρα στους δρόμους του Καϊρου και των άλλων μεγάλων πόλεων.
Από το βράδυ της Παρασκευής οπότε και εντάθηκαν οι αιματηρές συγκρούσεις και οι διαδηλώσεις των πολιτών η αστυνομία αποσύρθηκε και την εντολή διατήρησης της τάξης ανέλαβε ο στρατός.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η αστυνομία θα έχει κανονικά τον έλεγχο της κυκλοφορίας, της αποτροπής εγκλημάτων και άλλων έλέγχων της αρμοδιότητάς της αλλά δεν θα ασχοληθεί με τις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των πολιτών κατά του καθεστώτος.
Στο μεταξύ από το ίδιο υπουργείο ανακοινώθηκε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας
θα επεκταθεί μέχρι και τη Δευτέρα σε τρείς μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, περιλαμβανόμενου και του Κάιρου.
Έκκληση από τον ΟΗΕ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία κάλεσαν τον Μουμπάρακ να αποφύγει την βία και να προβεί άμεσα σε μεταρρυθμίσεις.
Ταυτόχρονα, έκκληση για αυτοσυγκράτηση, τερματισμό της βίας και σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων στην Αίγυπτο απηύθυνε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
«Οφείλουμε να ακούμε προσεκτικά, πιο προσεκτικά, την φωνή του λαού, τις προσδοκίες του, τις δυσκολίες του και τις ελπίδες του για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε από το βήμα της συνόδου κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης.
Και ο Ομάρ Σαρίφ στο πλευρό των διαδηλωτών
Ο διάσημος αιγύπτιος ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ , που βρίσκεται τις ημέρες αυτές στο Κάιρο δήλωσε ότι «είναι αλληλέγγυος με τον αιγυπτιακό λαό» και εύχεται την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Μουμπάρακ, αποκάλυψε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό France Inter σαήμερα, έκτη ημέρα της λαικής εξέγερσης.
«Βρίσκομαι στον 17ο όροφο ενός ξενοδοχείου στο Κάιρο και βλέπω όλα όσα γίνονται. Είμαι απολύτως αλληλέγγυος με τον αιγυπτιακό λαό γιατί πιστεύω ότι όλα όσα ζητά είναι δίκαια και γιατί θεωρώ ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ θα πρέπει πια να παραιτηθεί. Ειναι 30 και πάνω χρόνια στην εξουσία ε, φτάνει πιά» ανέφερε ο 78χρονος καλλιτέχνης.
«Ευτυχώς επέλεξε έναν καλό αντιπρόεδρο, τον Ομαρ Σουλειμάν που έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αυτό είναι σημαντικό»
πρόσθεσε ο Ομαρ Σαρίφ.
Εκκενώνουν τη χώρα οι ξένοι
Εκατοντάδες ταξιδιώτες αναζητούν πτήσεις προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες οι ΗΠΑ είχαν εκδόσει ταξιδιωτική οδηγία, καλώντας τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στην Αίγυπτο.
Τα θύματα
Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και των πρώτων βοηθειών, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός, ο αριθμός ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερος, δεδομένης της σύγχυσης που επικρατεί στη χώρα.
Στο Μπένι Σουέιφ, νότια του Καΐρου, αστυνομικοί σκότωσαν χθες 17 ανθρώπους που επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικά τμήματα. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην διάρκεια διαδηλώσεων και άλλοι οκτώ στην διάρκεια απόπειρας κρατουμένων να αποδράσουν από τη φυλακή Αμπου Ζααμπάλ στο Κάιρο.
Άλλοι 68 θάνατοι αναφέρθηκαν σε Κάιρο, Σουέζ και Αλεξάνδρεια. Από την Τρίτη έως την Παρασκευή, πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, μεταξύ τους ένας αστυνομικός.
Συλλήψεις και λεηλασίες
Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες επειδή επιδίδονταν σε λεηλασίες.
Κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν από επιτροπές πολιτών, τις οποίες δημιούργησαν οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων προκειμένου να προστατεύσουν τις οικογένειες και τις περιουσίες τους.
Τουλάχιστον 250 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Αλεξάνδρεια και την Ισμαηλία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
Επιπλέον, δύο μούμιες της φαραωνικής περιόδου που βρίσκονταν στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια απόπειρας ληστείας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ζάχι Χαουάς, επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA).
Ισραήλ: Σε επαγρύπνηση για τα γεγονότα στην Αίγυπτο
Το Ισραήλ παρακολουθεί τα γεγονότα στην Αίγυπτο με επαγρύπνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην πρώτη αντίδραση της χώρας για τα γεγονότα στη συμμαχική της χώρα.
«Αυτήν την ώρα πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και μέγιστη προσοχή», πρόσθεσε ο κ.Νετανιάχου.
Εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι οι ειρηνικές σχέσεις με την Αίγυπτο θα συνεχιστούν. Μιλώντας στους υπουργούς τους υπενθύμισε ότι η ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών διαρκεί για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και ότι ο ίδιος θέλει να διασφαλίσει ότι αυτές οι σχέσεις «θα συνεχίσουν να υπάρχουν».
Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι μοναδικές χώρες της Μέσης Ανατολής με τις οποίες το Ισραήλ έχει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις. Οι συνθήκες υπογράφηκαν το 1979 και το 1994 αντίστοιχα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι συνομίλησε για τις εξελίξεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού δέχονται επικρίσεις γιατί δεν πρόβλεψαν τις ταραχές στην Αίγυπτο.
Μόλις την περασμένη Τρίτη ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, στρατηγός Αβίβ Κοσάβι, όταν ρωτήθηκε από μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τη σταθερότητα» του καθεστώτος στην Αίγυπτο, αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Μέλη της Κνεσέτ, της Βουλής του Ισραήλ, εκφράζουν ακόμα την ανησυχία τους για μία ενδεχόμενη άνοδο στην εξουσία μέσα από εκλογές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. «Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι εχθρός τόσο του Ισραήλ όσο και του καθεστώτος [Μουμπάρακ]. Αν πάρουν την εξουσία, αυτό θα είναι μία δραματική αλλαγή για όλη την περιοχή με τον κίνδυνο η αστάθεια να επεκταθεί και σε άλλες χώρες», υπογραμμίζουν.
ΤΑ ΝΕΑ
Σχόλια