Τέλη Ιανουαρίου η εξαγγελία του «Εξοικονομώ κατ' οίκον»





Αναβολή για τα τέλη του Ιανουαρίου πήρε η εξαγγελία του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ κατ' οίκον», ώστε να τρέξει ομαλότερα το πρόγραμμα.

Το ζήτημα τέθηκε από τραπεζικούς φορείς, που θεώρησαν ότι ο αριθμός των ενεργειακών επιθεωρητών του ΥΠΕΚΑ την παρούσα στιγμή δεν εξασφαλίζει την εύρυθμη απόδοση του προγράμματος για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς.

Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, «το ΥΠΕΚΑ πιστοποιεί περί τους 200 προσωρινούς ενεργειακούς επιθεωρητές κτηρίων και λεβήτων μηνιαίως, ώστε τον Ιούνιο να διαθέτει περισσότερους από 1000 επιθεωρητές».

Δεδομένου εξάλλου ότι η κατάθεση και η έγκριση των αιτήσεων θα απαιτήσει ένα τετράμηνο, από την εξαγγελία του προγράμματος, υπολογίζεται ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν προς τα μέσα Ιουνίου. Έτσι δεν δημιουργείται αγορά δύο ταχυτήτων καθώς -χθες- το ΥΠΕΚΑ έδωσε παράταση στην υποχρέωση ενεργειακού Πιστοποιητικού στις μισθώσεις ακινήτων μικρότερων των 50 τμ.

Παράλληλα, μέσα στο Φεβρουάριο υπολογίζεται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος συμφωνιών με την αγορά, όσον αφορά στην παροχή εκπτώσεων σε υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χτίζοντας το μέλλον».

Η δράση, που είχε που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο παρουσία της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνει περισσότερες από τρία εκατ. παρεμβάσεις, σε κτήρια τα επόμενα δέκα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια