Πράσινο φως για την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

Το πράσινο φως για την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας έδωσε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, εγκρίνοντας το σχετικό νομοσχέδιο που εισηγήθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση της χρήσης μιας ειδικής κάρτας την οποία θα χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι και στην οποία θα αναγράφεται η ώρα προσέλευσης τους στην εργασία, η ώρα αποχώρησης και η παραμονή τους.

Τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται με... on line σύνδεση στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και το ΣΕΠΕ και με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο αποσκοπεί στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, καθώς και στη διασφάλιση της μη παραβίασης εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το οποίο προβλέπει ότι το ΣΕΠΕ θα έχει ενισχυμένο ρόλο στην υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων και διαμεσολαβητικό ρόλο στην επίλυση των ατομικών και συλλογικών διαφορών.

Παράλληλα θεσμοθετείται η υποχρέωση του να επιβάλλει κυρώσεις στις περιπτώσεις της ανασφάλιστης εργασίας, ενώ θα είναι αρμόδιο για την πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών, καθώς και για τον αποτελεσματικό έλεγχο των καταγγελιών εργαζομένων.

Ορίζεται επίσης ότι για τις επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις το ΣΕΠΕ θα έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο, ωστόσο θα είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο και την τήρηση αυτών των συμφωνιών μετά την υπογραφή τους.

Με το νέο σχέδιο νόμου αναβαθμίζεται και η υπηρεσία καταγγελιών, καθώς η παλιά επιχειρησιακή γραμμή εξελίσσεται σε κέντρο, το οποίο σε 24ωρη βάση θα αξιολογεί καταγγελίες και θα παρέχει ενημέρωση σε εργαζόμενους και εργοδότες, όχι μόνο για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, αλλά και για τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας.

star.gr

Σχόλια