Καλή χρονιά με... 13% ΦΠΑ

Πρακτικές διευκρινίσεις για το πώς θα γίνει η αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13% δίνει το υπουργείο Οικονομικών, σε εγκύκλιο που εξέδωσε την Παρασκευή, παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η γενική αρχή είναι ότι, ακόμα και για όσους μπουν από την Παρασκευή σε ταξί, ξενοδοχείο ή κέντρο διασκέδασης, για να κάνουν το ρεβεγιόν τους, αλλά κόψουν στο τέλος απόδειξη, όταν θα έχει αλλάξει ο χρόνος, θα πληρώσουν το νέο ΦΠΑ και όχι τον ΦΠΑ που ισχύει σήμερα.

Συγκεκριμένα:

- Από τα μεσάνυχτα απόψε και ξημερώματα της 01.01.2011 ο μειωμένος συντελεστής αυξάνεται από 11% σε 13% και ο υπερμειωμένος συντελεστής αυξάνεται από 5,5%, σε 6,5%. Επίσης, οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές, οι οποίοι ισχύουν σε συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 5%, από 16%, 8% και 4%, αντίστοιχα. Ο «κανονικός» συντελεστής Φ.Π.Α. παραμένει 23%.

- Στην περίπτωση υπηρεσιών που παρέχονται με συνεχόμενο τρόπο, όπως.... εστιατόρια, ξενοδοχεία, ταξί κλπ., ο συντελεστής του φόρου μεταβάλλεται με την αλλαγή της ημερομηνίας. Δηλαδή, για αποδείξεις και τιμολόγια που εκδίδονται μετά τις 12μ.μ. και φέρουν ημερομηνία 01.01.2011, ο Φ.Π.Α. υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές.

- Κατά συνέπεια, όσον αφορά στη διαμονή σε ξενοδοχείο, για τη διανυκτέρευση της 31ης Δεκεμβρίου 2010, για την οποία το φορολογικό στοιχείο εκδίδεται την 1η Ιανουαρίου 2011 -κατά την ολοκλήρωση της υπηρεσίας- οφείλεται φόρος με το συντελεστή 6,5%.

- Αντίστοιχα, όσον αφορά εστιατόρια, ταξί, κλπ, ο φόρος οφείλεται με το συντελεστή που ισχύει κατά το χρόνο έκδοσης του «Ζ» από την ταμειακή μηχανή. Κατά συνέπεια, εάν το «Ζ» εκδοθεί την 1η Ιανουαρίου 2011, οφείλεται φόρος με το συντελεστή 13%. Είναι όμως δυνατόν να εκδοθούν δύο «Ζ» για το βράδυ της αλλαγής συντελεστών, οπότε για το «Ζ» που θα εκδοθεί μέχρι την 24η ώρα της 31ης Δεκεμβρίου 2010, οφείλεται φόρος με το συντελεστή 11%.

Παράλληλα, διευρύνεται από 1.1.2011 η εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή, ο οποίος διαμορφώνεται στο 6,5% στα ακόλουθα είδη και υπηρεσίες: εμβόλια για την ιατρική του ανθρώπου,  βιβλία με εικόνες για παιδιά, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα.

Ξενοδοχεία

Για όσους διαμείνουν σε ξενοδοχεία, διευκρινίζεται ότι ο μειωμένος ΦΠΑ 6,5% ισχύει μόνο στη διανυκτέρευση, ενώ ισχύει κανονικά 13% στο φαγητό. Δηλαδή 6,5% υπολογίζεται στις υπηρεσίες διαμονής, ενώ άλλες υπηρεσίες που παρέχονται στα ξενοδοχεία και τα λοιπά καταλύματα, υπάγονται στους ανάλογους συντελεστές (π.χ. εστίαση 13%, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών 23%, άλλες υπηρεσίες, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, ενοικίαση ομπρελών, διάφορες αθλητικές υπηρεσίες κλπ. στο 23%). Επιμερισμός κατά συντελεστή των τιμών προβλέπεται και για τις τιμές που εμπεριέχουν περισσότερες της μίας υπηρεσίες (πχ διανυκτέρευση με ημιδιατροφή κ.λπ.).

Διευκρινίζεται ότι, όσον αφορά στην προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων και των φορολογικών ταμειακών μηχανών στους νέους συντελεστές, μπορεί να γίνει απευθείας από τους χρήστες.

Σχόλια