Υπογραφή από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος «Διαδικασία αναγώρισης σε αλλοδαπούς και ανιθαγενείς του καθεστώτος του πρόσφυγα ή δικαιούχου επικουρικής προστασίας»







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2010



Υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή και προωθείται για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Διαδικασία αναγνώρισης σε αλλοδαπούς και ανιθαγενείς του καθεστώτος του πρόσφυγα ή δικαιούχου επικουρικής προστασίας».

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος συνυπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης, ο υπουργός Υγείας και Άθλησης Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος τροποποιείται η υφιστάμενη νομοθεσία περί παροχής διεθνούς προστασίας σε αλλοδαπούς και ανιθαγενείς στη χώρα μας. Τις διατάξεις του επεξεργάστηκε η ειδική νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και οριστικοποιήθηκαν αφού ελήφθησαν υπόψη οι παρατηρήσεις των συναρμόδιων Υπουργείων.

Στις κυριότερες διατάξεις περιλαμβάνονται:

• Η αποκέντρωση των οργάνων εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας σε 14 Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας , σε περιφέρειες όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση αλλοδαπών.

• Τίθεται χρονικό όριο έκδοσης απόφασης 3 μήνες στην ταχύρρυθμη διαδικασία και 6 μήνες στην κανονική διαδικασία.

• Ορίζονται ως αρμόδια όργανα απόφασης σε α’ βαθμό ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης στην κανονική διαδικασία και οι Αστυνομικοί Διευθυντές που προΐστανται των αρχών εξέτασης στην ταχύρρυθμη διαδικασία.

• Επαναφέρεται το στάδιο ενδικοφανούς προσφυγής και συνιστώνται ειδικές επιτροπές, χωρίς της συμμετοχή αστυνομικών, οι οποίες θα εξετάζουν τις αιτήσεις σε β’ βαθμό.

• Εισάγονται μεταβατικές ρυθμίσεις για τα αρμόδια όργανα και τη διαδικασία εξέτασης των εκκρεμών αιτήσεων διεθνούς προστασίας και των προσφυγών.

Σχόλια