Έντονες διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές



Με τα πολιτικά επιτελεία να «ανεβάζουν στροφές» μπροστά στη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ήδη η σταδιακή ανακοίνωση υποψηφίων, συγκεκριμενοποιεί με αργούς ρυθμούς, το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται. Την υποψηφιότητά του σαν υπερκομματική και ανεξάρτητη, σε μια περίοδο στην οποία δεν χωρούν ομαδοποιήσεις και διαχωρισμοί του παρελθόντος, ανακοίνωσε ο  Κώστας Μπακογιάννης, από τον Προυσό Ευρυτανίας, διεκδικώντας το Δήμο Καρπενησίου.

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα ο γραμματέας τοπικής αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Βασίλης Μιχαλολιάκος, τόνισε ότι: «Στην καινούργια Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει χώρος ούτε για υποκρισία, ούτε για οικογενειοκρατία. Παρά ταύτα, όμως, η καινούργια Νέα Δημοκρατία σε ένδειξη τιμής στη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη, στη γενέτειρά του δηλαδή το Καρπενήσι, δεν θα στηρίξει ούτε θα προτείνει άλλον υποψήφιο».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη που δήλωσε: «Είμαι αντίθετος στην οικογενειοκρατία αλλά στο Καρπενήσι δεν έχουμε μια απλή περίπτωση. Είναι ο γιός του Παύλου Μπακογιάννη. Κουβαλά μέσα του την ιστορία και τους αγώνες του πατέρα του για την Δημοκρατία. Όλοι μας του οφείλουμε κάποια πράγματα».
Υπέρ της συγκεκριμένης υποψηφιότητας τάχτηκε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον υποψήφιο για την Περιφέρεια Αττικής με τη στήριξη της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια, λέγοντας: «Ένας νέος άνθρωπος ανοίγει τα φτερά του, φέρνει τις δικές του ιδέες αλλά και ένα ιστορικό όνομα, με πολιτική και δημοκρατική κληρονομιά. Ανέκαθεν ήμουν και παραμένω συνεπής στην ακομμάτιστη Αυτοδιοίκηση».
Βέβαιος ότι ο νέος υποψήφιος της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας θα ξεπεράσει σε επιδόσεις το έργο του προκατόχου του το Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, που συναντήθηκε με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και το Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.
Δεν αποκλείει το ΠΑΣΟΚ, το ενδεχόμενο ευρύτερων συνεργασιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τη Δημοκρατική Αριστερά και Οικολόγους Πράσινους. Αφορμή η πρόταση του Φώτη Κουβέλη για κοινό υποψήφιο στην περιφέρεια Αττικής στο πρόσωπο του Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργου Καμίνη, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι, ανακοίνωσαν την υποψηφιότητα του δικηγόρου Κώστα Διάκου για την Περιφέρεια Αττικής.
Για αυτοδιοικητικά παζαρέματα έκανε λόγο ο υποψήφιος του ΚΚΕ για το δήμο της Αθήνας, Νίκος Σοφιανός, ο οποίος επισκέφθηκε καταστήματα στα Σεπόλια, ενώ από την Καβάλα ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις δημοτικές εκλογές λιγότερο τοπικές και περισσότερο κεντρικοπολιτικές.
Με απόφαση του υπουργού εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, καθορίστηκε και η κατανομή του αριθμού των συμβούλων σε περιφέρειες και δήμους. Θα εκλεγούν 9.257 δημοτικοί σύμβουλοι έναντι 16.150 μέχρι σήμερα και 713 περιφερειακοί σύμβουλοι έναντι 1.496 σημερινών νομαρχιακών συμβούλων.

Σχόλια