Την Τετάρτη οι αιτήσεις για τα φωτοβολταϊκά στη ΔΕΗ

Μόλις τρεις ημέρες απομένουν για τη διαδικασία παραλαβής αιτήσεων στα περιφερειακά γραφεία της ΔΕΗ αποκλειστικά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που επιθυμούν να πάρουν άδεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος έως 100Κ.



Ωστόσο, ακόμη γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση μικρών εγκλαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου.

Μάλιστα, η ΔΕΗ εξέδωσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής 27 Αυγούστου εγκύκλιο που περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για την υποβολή αίτησης αδειοδότησης.

Με δεδομένο ότι απομένουν μόλις πέντε μέρες μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την κατάθεση αιτήσεων από τους επαγγελματίες αγρότες, ασφαλείς πηγές του AgroNews αναφέρουν ότι πρόκειται να εξασφαλιστεί παράταση περίπου δύο μηνών, πέραν της 4ης Σεπτεμβρίου.

Χωρίς να απαιτείται το χωράφι που θα εγκατασταθούν σταθμοί φωτοβολταϊκών να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, αλλά με την υποχρέωση να καλυφθεί μέχρι το 60% της επιφάνειάς του, υπογράφτηκε η απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, με τις διευκρινίσεις για τα εκτός σχεδίου γήπεδα.

Το γεγονός αυτό, εξάλλου, οδήγησε και την ΠΑΣΕΓΕΣ να συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο με βασικό αίτημα να παραταθεί κατά τις τρεις μήνες η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων από τους επαγγελματίες αγρότες.

Ειδικότερα, επιτρέπεται μεν η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτός σχεδίου περιοχές, με κάλυψη του γηπέδου μέχρι 60% (σ.σ. για τεχνικούς λόγους) και χωρίς να απαιτείται η αρτιότητα ή η οικοδομησιμότητα. Δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, ούτε έγκριση της αρμόδιας επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).



Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί και στη διευρυμένη σύσκεψη σήμερα μεταξύ της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρίας Κατερίνα Μπατζελή, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου κ. Στέφανου Κομνηνού. Θα συμμετάσχουν επίσης η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΓΕΣΑΣΕ) και η Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΣΥΔΑΣΕ)

από : agronews

Σχόλια