Ζητούνται προτάσεις για την προβολή της ΚΑΠ το 2011





Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς να υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτάσεις τους για την προβολή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατά το 2011.

Στόχος της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων της Κομισιόν  είναι η χρηματοδότηση δράσεων ενημέρωσης. Οι ενέργειες που περιλαμβάνονται σε μια τέτοια εκδήλωση μπορούν να κυμαίνονται από ένα απλό συνέδριο έως μια πλήρης εκστρατεία ενημέρωσης που καλύπτει διάφορα είδη δραστηριοτήτων ενημέρωσης, ι σε μία ή περισσότερες περιφέρειες των κρατών μελών.
Οι υποβάλλοντες πρόταση στο πλαίσιο της παρούσας προκήρυξης πρέπει να είναι νομικά πρόσωπα που έχουν νομίμως συσταθεί σε κράτος μέλος από διετίας τουλάχιστον και πιο συγκεκριμένα να είναι:
- οργανώσεις γεωργών ή οργανισμοί αγροτικής ανάπτυξης,
- ενώσεις καταναλωτών,
- σύλλογοι προστασίας του περιβάλλοντος,
- μη κυβερνητικές οργανώσεις,
- δημόσιες αρχές των κρατών μελών,
- μέσα ενημέρωσης,
- σχολεία και πανεπιστήμια.
Συγκεκριμένα η ενημέρωση θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στα εξής:
α) Εξήγηση, συζήτηση με το ευρύ κοινό και ειδικότερα με τους νέους των αστικών περιοχών και προβολή του ρόλου και της χρησιμότητας ισχυρής, βιώσιμης και ισορροπημένης πολιτικής που καθορίζεται και διεξάγεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΚΓΠ), η οποία επιτρέπει:
- τη διατήρηση της ικανότητας παραγωγής για την εξασφάλιση επισιτιστικής ασφάλειας,
- τον σχεδιασμό των χρήσεων γης,
- τον κοινωνικό και οικονομικό δυναμισμό των αγροτικών περιοχών,
- τη διατήρηση των τοπίων και της αγροτικής κληρονομιάς μας, της φύσης και της βιοποικιλότητας,
- την αντιμετώπιση των προκλήσεων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.
β) Εξέταση και συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς του γεωργικού τομέα, του υπολοίπου της αλυσίδας εφοδιασμού με τρόφιμα και των αγροτικών περιοχών επί των νέων προσανατολισμών για την κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) και ιδίως:

Όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις:
- την απόδοση ορισμένων βασικών δημόσιων αγαθών σε συνδυασμό με τα μέτρα πολλαπλής συμμόρφωσης,
- τη χρησιμότητά τους για τη σταθεροποίηση του εισοδήματος των γεωργών,
- τους όρους κατανομής των ενισχύσεων αυτών (στο πλαίσιο απλοποίησης, ανακατανομής και καλύτερης στόχευσης των άμεσων ενισχύσεων τόσο στο επίπεδο των διαφόρων γεωργών όσο και στο επίπεδο των κρατών μελών).

Όσον αφορά τις αγορές:
- του προσανατολισμού της γεωργικής παραγωγής προς την αγορά, σε συνδυασμό με μηχανισμούς σύγχρονους, αποτελεσματικούς και δραστικούς που εξασφαλίζουν επαρκές επίπεδο ασφάλειας για τους γεωργούς σε περίπτωση κρίσης.
Όσον αφορά την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης:
- την ενίσχυση της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης για την ενθάρρυνση της διαφοροποίησης, της καινοτομίας και της σταθερότητας του οικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών
- τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας για την αντιμετώπιση νέων οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.
γ) Εξέταση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων.

Τα μηνύματα που πρέπει να μεταδοθούν
Για τις δράσεις ενημέρωσης πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα ακόλουθα μηνύματα:
- Η ΚΓΠ είναι μια «ζωντανή» πολιτική. Εξελίσσεται έτσι ώστε να απηχεί τις μεταβαλλόμενες προτεραιότητες της κοινωνίας. Χαράχθηκε με στόχο να αποτελέσει θεμελιώδες τμήμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με ιδιαίτερη επικέντρωση στην ευρωπαϊκή αγροτική κοινότητα. Σήμερα περισσότερο από ποτέάλλοτε, η ευρωπαϊκή γεωργία διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στις κοινωνίες μας. Επηρεάζει άμεσα διάφορες πτυχές της ζωής μας: τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και τον τρόπο που μεταχειριζόμαστε τα εκτρεφόμενα ζώα καθώς και την ποιότητα του περιβάλλοντός μας. Η ΚΓΠ προσπαθεί να προωθήσει μια βιώσιμη γεωργία η οποία να επιτρέπει την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως την επισιτιστική ασφάλεια, την ανάπτυξη και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές, και να ανταποκρίνεται θετικά στους προβληματισμούς των πολιτών (γεωργών, καταναλωτών και φορολογουμένων).
- Η ΚΓΠ προβάλλει τον πολυλειτουργικό χαρακτήρα της γεωργίας. Στηρίζει τους αγρότες στην εκπλήρωση του ρόλου που διαδραματίζουν ως ζωτικό όργανο της οικονομίας των αγροτικών περιοχών. Τους παρέχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται τόσο στις προσδοκίες των αγορών όσο και στις προσδοκίες της κοινωνίας όσον αφορά τα δημόσια αγαθά, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
- Οι αγροτικές περιοχές καλύπτουν τη συντριπτική πλειονότητα του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι περιοχές αυτές είναι σημαντική πηγή απασχόλησης και αποτελούν ισχυρό σύμβολο της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Η ΚΓΠ προωθεί μια πολιτική αγροτικής ανάπτυξης η οποία εντάσσεται στην «πράσινη ανάπτυξη» και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε αγροτικές περιοχές, τόσο εντός όσο και πέρα από τον αγροτικό τομέα με τρόπο που ενισχύει τον οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό ιστό των αγροτικών μας περιοχών.
Τα μηνύματα αυτά πρέπει διατυπωθούν υπό μορφή συνθημάτων ως εξής:
- Γεωργία, η γεύση της ζωής
- Η ΚΓΠ: μια πολιτική με μελλοντικό προσανατολισμό
- Η ΚΓΠ: μια πολιτική που μας αφορά όλους
- Η ΚΓΠ: στο επίκεντρο της ζωής μας
- Η ΚΓΠ: διατηρεί τις αγροτικές μας περιοχές
- Η ΚΓΠ: διατηρεί το περιβάλλον μας και τη βιοποικιλότητά μας
- Η ΚΓΠ: ευνοεί την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ύπαιθρό μας
- Η ΚΓΠ: ευνοεί την πράσινη ανάπτυξη
- Γνωρίστε τα προϊόντα, γνωρίστε την προέλευσή τους
- Είδη διατροφής της ΕΕ: προϊόντα ποιότητας.
Οι αιτούντες πρέπει να αποστείλουν, το αργότερο έως τις 5 Νοεμβρίου 2010, ένα αντίτυπο της πλήρους αίτησής τους, με συστημένη επιστολή έναντι απόδειξης παραλαβής (ως αποδεικτικό της ημερομηνίας αποστολής λογίζεται η σφραγίδα του ταχυδρομείου στον φάκελο), στην ακόλουθη διεύθυνση:
European Commission
Unit AGRI. K.1.
Call for proposals 2010/C 231/05
For attention Mr. H.-E. Barth
L130 4/148A
1049 Bruxelles/Brussel
BELGIQUE/BELGIËEL

Σχόλια