Φιλί ζωής με 9,2 δις ευρώ σε επιχειρήσεις το 2010

 


Ανάσα σε περίπου 800.000 πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομίας με ένα πακέτο ρευστότητας συνολικού ύψους 9,2 δις ευρώ που θα διατεθούν στην αγορά μέσα στο 2010 στα πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2010 - 2013».

Το πρόγραμμα που προβλέπει επίσης και αρκετές θεσμικές παρεμβάσεις προς όφελος των επιχειρήσεων παρουσίασε τη Δευτέρα 19 Ιουλίου η ΥΠΟΙΑΝ, Λούκα Κατσέλη σε ημερίδα και θα έχει τη μορφή «Συμβολαίου Στήριξης» που θα υπογραφεί με τις επαγγελματικές ενώσεις.

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, από το ποσό των 9,2 δισ. ευρώ που θα «πέσει» στην αγορά εντός του 2010 τα 2,6 δισ. ευρώ έχουν ήδη διατεθεί ή δεσμευθεί για πληρωμή υποχρεώσεων.

Από αυτά, τα 1.9 δις ευρώ αφορούν επιδοτήσεις και ανακυκλούμενες πιστώσεις. Ρευστό, δηλαδή, που θα διοχετευθεί στην αγορά μέσω δράσεων του ΕΣΠΑ. Το υπόλοιπο αφορά τις εγγυήσεις που χορηγούνται από το ΤΕΜΠΜΕ.



Έρχεται η «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες»

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει το «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες» που θα χρηματοδοτήσει εταιρείες που απασχολούν έως 50 άτομα για έργα έως 200 εκατ. ευρώ.



Συστήνεται Ταμείο Επιχειρηματικότητας

Η κα Κατσέλη ανακοίνωσε επίσης τη σύστηαση Ταμείου Επιχειρηματικότητας που θα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις κάθε είδους και το οποίο ξεκινά με ίδια κεφάλαια ύψους 460 εκατ. ευρώ (προέρχονται στο σύνολό τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας στοχεύει στη χρηματοδότηση επενδύσεων συνολικού ύψους 1,7 δισεκ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια μέσω της μόχλευσης του ιδίου κεφαλαίου του με πόρους του χρηματοπιστωτικού τομέα. Μεσοπρόθεσμα το νέο αυτό Ταμείο Επιχειρηματικότητας από απλό εργαλείο διαχείρισης ΕΣΠΑ 2007-2013 θα γίνει ένα πλήρες και νέο χρηματοδοτικό σχήμα. Το ΥΠΟΙΑΝ επεξεργάζεται το σχετικό σχέδιο νόμου.



Θα αποτελείται από τα εξής επιμέρους ταμεία:

- Ταμείο Γενικής Επιχειρηματικότητας για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων προϊόντων σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους. Προϋπολογισμός, περίπου 200-250 εκατ. ευρώ.

- Ταμείο Ειδικής Επιχειρηματικότητας, με προϋπολογισμό περίπου 150 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων πιο ειδικευμένων προϊόντων σε επιχειρήσεις που θα επενδύσουν για πράσινη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη, για την καινοτομία.

- Ταμείο Πολιτιστικής Επιχειρηματικότητας, με προϋπολογισμό περίπου 40 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων σε νέους δημιουργούς και επιχειρήσεις του πολιτιστικού τομέα. Είναι η πρώτη φορά που ένα από τα αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ―ο πολιτισμός― θα αποτελέσει εργαλείο σε μια αναπτυξιακή στρατηγική.

- Ταμείο Εκσυγχρονισμού της Εφοδιαστικής Αλυσίδας για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων προϊόντων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους, που τη σειρά της θα επηρεάσει θετικά το εμπόριο και την ποιότητα των προϊόντων και θα βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές. Προϋπολογισμός, περίπου 20 εκατ. ευρώ.



Χρηματοδοτήσεις μέσω JEREMIE

Παράλληλα, η υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου JEREMIE, προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ.

Βασικός στόχος του JEREMIE είναι η ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων με τη χρήση επιστρεπτέων ενισχύσεων (δάνεια, εγγυήσεις, συμμετοχές σε επιχειρηματικά κεφάλαια κ.λπ.). Το μεγάλο πλεονέκτημα του JEREMIE είναι το γεγονός ότι οι ενισχύσεις που δίνονται στις ΜΜΕ είναι ανακυκλούμενες, δηλαδή επιτρέπουν τη συνεχή ανατροφοδότηση των πόρων που κατευθύνονται στις δράσεις αυτές. Το Επενδυτικό Συμβούλιο του JEREMIE έχει ήδη συσταθεί και συνεδριάσει και βρισκόμαστε στο στάδιο της επιλογής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα διαθέσουν το πρώτο προϊόν για δάνεια επιμερισμού κινδύνου, δηλαδή χαμηλότοκα δάνεια.



Στήριξη της εξωστρέφειας με 300 εκατ. ευρώ

Εξάλλου, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ετοιμάζει αυτό το διάστημα επιπλέον προγράμματα επιχορηγήσεων για το 2010-2011 ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της εξωστρέφειας, της υγιούς επιχειρηματικότητας και των πράσινων δράσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.



Θεσμικές παρεμβάσεις

Τέλος, η κα Κατσέλη δεσμεύτηκε για την αλλαγή καθεστώτος στην αδειοδότηση τεχνικών επαγγελμάτων, νέα νομοθεσία για τους μεσίτες, τους εμπορικούς αντιπροσώπους, το υπαίθριο εμπόριο και τη διοργάνωση εκθέσεων, αλλά και νομοθεσία για τις εισπρακτικές εταιρείες.



Η ομιλία της κας Κατσέλη

Αγαπητές φίλες και φίλοι, πριν ξεκινήσω επιτρέψτε μου να διαβάσω ένα σημείωμα που μας έστειλε ο Πρωθυπουργός της χώρας, με αφορμή την υπογραφή σήμερα του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

«Κυρίες και κύριοι, οι τελευταίοι μήνες ήταν ίσως η δυσκολότερη περίοδος που πέρασε ποτέ η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Η Ελλάδα βιώνει μία πρωτόγνωρη οικονομική συγκυρία. Εξαιτίας παθογενειών που μάστιζαν επί πολλά χρόνια τη χώρα μας, βιώνουμε με ιδιαίτερα οξύ τρόπο τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες βρεθήκαμε τόσο κοντά σε ένα τόσο μείζονα κίνδυνο, αυτό της χρεοκοπίας, γι΄ αυτό κι από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, δίνουμε μια σκληρή μάχη σε όλα τα μέτωπα.

Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις και καταφέραμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία για τη χώρα μας, να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και να εξασφαλίσουμε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμοιο του οποίου ουδέποτε υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.

Με τα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στην οικονομία, στο κράτος και στους θεσμούς, η επιτυχία αυτή δεν ήταν αυτονόητη. Όμως πετύχαμε, γιατί η προσπάθεια δεν έγινε μόνο από την Κυβέρνηση, αλλά από ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Με τη δουλειά, την επιμονή και την υπομονή του απέδειξε ότι καταλαβαίνει τα προβλήματα κι είναι διατεθειμένος να συμβάλλει αποφασιστικά στην προσπάθεια για να σώσουμε την πατρίδα μας από βέβαιη πριν λίγους μήνες καταδίκη σε διαρκή ύφεση και μαρασμό.

Με τις δύσκολες αποφάσεις που λάβαμε εξασφαλίσαμε τη συνέχιση της λειτουργίας της οικονομίας μας, αλλά εντέλει και της ίδιας της κοινωνίας. Κάναμε όλοι μαζί το πρώτο και βασικό βήμα, για να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας: Κερδίσαμε το χρόνο που χρειαζόμαστε, ώστε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα για να ανασάνει, για να διορθώσουμε τις παθογένειες που μας οδήγησαν εδώ.

Χρέος μας τώρα είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια με το ίδιο θάρρος, με την ίδια τόλμη, με την ίδια αποφασιστικότητα. Με μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του κράτους στους δημοκρατικούς μας θεσμούς, στο παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας μας.

Και όπως πετύχαμε μέχρι σήμερα, έτσι είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε όλοι μαζί και το επόμενο χρονικό διάστημα σε όλους τους κοινούς μας στόχους κι είναι αυτή ακριβώς η πίστη μου στη συλλογική προσπάθεια που δίνει στη σημερινή εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2010-2013 έναν διπλό συμβολισμό:

Πρώτον, αποδεικνύει τη βούλησή μας να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν παραδοσιακά το πλέον παραγωγικό κύτταρο της οικονομίας μας. Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που προσπαθούν σήμερα να επιβιώσουν στον ασφυκτικό κλοιό της έλλειψης ρευστότητας, της μειωμένης ζήτησης και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας.

Δεύτερον, αναδεικνύει την ανάγκη για συνεργασία όλων των δημιουργικών δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, ώστε να αλλάξουμε οριστικά πορεία και οι ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν πρωτεργάτες στον αγώνα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Και αυτό γιατί το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων δεν είναι απλώς ακόμη ένα εργαλείο υλοποίησης της αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Αποτελεί το συμβόλαιο για τη συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και αγοράς, επικυρώνει τη δέσμευσή μας για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς τους και βελτιώνοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

Είμαι βέβαιος ότι με την έμπρακτη συνεργασία των παραγωγικών φορέων, τη συμμετοχή των υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων, τη συνεργασία των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και τη στήριξη του Έλληνα καταναλωτή, όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε την κρίση και θα βγούμε πιο δυνατοί, έχοντας δημιουργήσει μια Ελλάδα καλύτερη, δικαιότερη και πιο εύρωστη.

Εύχομαι καλή επιτυχία στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλία»..

Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου».

Μετά το χαιρετισμό αυτό επιτρέψτε μου κι εγώ να πω δύο λόγια για τη σημερινή μας εκδήλωση και για το περιεχόμενο του συμβολαίου μας. Πρώτα-πρώτα, θέλω να καλωσορίσω τους εκπροσώπους όλων των παραγωγικών φορέων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, αλλά και να ευχαριστήσω, επίσης, αυτούς που συνέβαλαν με την εποικοδομητική συζήτηση και τις προτάσεις τους στο σχεδιασμό του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ελλάδας 2010-2013.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη, επειδή έχω την ευκαιρία από αυτό το βήμα να ανακοινώσω τη θεσμοθέτηση μιας πάγιας δέσμευσης της Κυβέρνησης, την τόνωση της αγοράς με την έμπρακτη στήριξη της ραχοκοκαλιάς του παραγωγικού ιστού της Ελλάδας, αυτής δηλαδή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όταν μιλάμε, αγαπητές φίλες και φίλοι, για παραγωγικό ιστό στην Ελλάδα, εννοούμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όταν λέμε ότι πρέπει να αυξήσουμε την ποιοτική παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, εννοούμε και την παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όταν συζητάμε για στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, κατά βάση εννοούμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και αυτό γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα. Οι απασχολούμενοι σε αυτές αγγίζουν το 87% του εργατικού δυναμικού και η συμβολή τους στην προστιθέμενη αξία ξεπερνάει το 70%, ξεπερνώντας κατά πολύ και το αντίστοιχο ποσοστό της Ευρώπης των 27.

Ήταν, λοιπόν, αναμενόμενο ότι η πρωτόγνωρη σε επιπτώσεις και χρονική διάρκεια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, που πλήττει την ελληνική οικονομία, θα χτυπούσε σε ανησυχητικό βαθμό τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η ζήτηση συρρικνώθηκε, οι επενδύσεις περιορίστηκαν, η ρευστότητα μειώθηκε, η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, επίσης, μειώθηκε και συνεχίζονται αυτά μέχρι σήμερα. Η μέχρι τώρα Λυδία λίθος της οικονομίας μας χρειάζεται, επομένως, στήριξη.

Η Πολιτεία καλείται να στηρίξει με νέες δράσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας γερά θεμέλια στο νέο αναπτυξιακό πλαίσιο δράσης και υγιείς προϋποθέσεις για την οικονομία του μέλλοντος. Εδώ τονίζω ότι ήδη από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης υποστηρίξαμε αυτές τις επιχειρήσεις, που αποτελούν την κινητήριο δύναμη της ελληνικής αγοράς.

Μέχρι στιγμής:

1. Έχουν ολοκληρωθεί και εκταμιεύονται χρήματα ύψους 2,6 δις εκατομμυρίων ευρώ, για δράσεις που αφορούν τη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα, την υποστήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, το εμπόριο, τις υπηρεσίες, την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη, την ψηφιακή ασφάλεια, την ενίσχυση επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών. Στην πλειοψηφία τους αυτά τα προγράμματα είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αξιολογήθηκαν και υλοποιούνται τώρα.

2. Υπάρχουν ακόμη ανοιχτές προκηρύξεις προϋπολογισμού 339 εκατομμυρίων ευρώ, για δράσεις που αφορούν υποστήριξη νέων επιχειρήσεων και δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, πράσινες επιχειρήσεις, πράσινες υποδομές, μεταποίηση στις νέες συνθήκες, ενίσχυση ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ενίσχυση επιχειρήσεων για επενδύσεις ψηφιακής ασφάλειας. Αυτά στην πλειονότητά τους είναι προγράμματα που σχεδιάστηκαν και ήδη οι προκηρύξεις τους τρέχουν από την παρούσα Κυβέρνηση.

3. Ενεργοποιήσαμε το ταμείο εγγυοδοσίας μικρών-πολύ μικρών επιχειρήσεων, που παρέχει εγγυήσεις κεφαλαίων ύψους 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ, με δύο νέα προγράμματα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το ένα πρόγραμμα παρέχει εγγύηση για χαμηλότοκα δάνεια, ώστε να καλύψουν δαπάνες αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών και το δεύτερο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εξοφλήσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, ώστε να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στις πιστώσεις.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η δεύτερη φάση της εγγύησης δανείων κεφαλαίου κίνησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, χρηματοδοτούμενη από εθνικούς πόρους, η οποία είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2009 και αφορούσε μόνο χορήγηση εγγύησης δανείων κεφαλαίου κίνησης.

Φίλες και φίλοι, αναγνωρίζουμε ότι υπήρξαν προβλήματα στην υλοποίηση των παραπάνω δράσεων. Γίναμε δέκτες παραπόνων για καθυστερήσεις για τα προγράμματα γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας. Παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό από 40 εκατομμύρια στα 100 εκατομμύρια, ωφελώντας πάνω από 2,5 χιλιάδες επιχειρήσεις.

Έχουμε δεχθεί από Επιμελητήρια και επιχειρήσεις κάποιες διαμαρτυρίες για τον περιορισμένο προϋπολογισμό του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην πρώτη του φάση, τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Υπενθυμίζω ότι παραλάβαμε το πρόγραμμα με έναν προϋπολογισμό 1 δισεκατομμύριο ευρώ μόνο στα χαρτιά, διότι δυστυχώς στην πράξη δεν είχε διασφαλιστεί η χρηματοδοτική του βάση. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να διαθέσουμε 650 εκατομμύρια ευρώ και να ωφεληθούν περίπου 7400 επιχειρήσεις, ενώ προχωρήσαμε αμέσως σε προκηρύξεις στοχευμένων νέων δράσεων, αφού πρώτα διασφαλίσαμε τη χρηματοδότησή τους.

Τέλος, γινόμαστε δέκτες παραπόνων για μη ανταπόκριση των τραπεζών στα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ. Τόσο ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, όσο και εγώ, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις τράπεζες, ώστε να αρθούν το γρηγορότερο δυνατό τα όποια προβλήματα. Είμαι σίγουρη ότι οι τράπεζες θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην υιοθετούνται αδικαιολόγητες πολιτικές αποκλεισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ.

Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματικότητα και είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις και να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάζονται. Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν αντανακλούν τρεις βασικούς περιορισμούς, που σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν. Αυτούς τους περιορισμούς καλούμεθα να τους άρουμε.

1) Λόγω της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την είσοδο στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, οι πόροι μειώθηκαν. Υπενθυμίζω ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για το 2010 από 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ περιορίστηκε στα 9,2 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, η κοινοτική εποπτεία για την αποτελεσματική χρήση των εργαλείων επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή στις διαδικασίες και στην επιλεξιμότητα χρήσης πόρων του ΕΣΠΑ.

2) Η μεγάλη μείωση της πιστωτικής επέκτασης περιόρισε τη ρευστότητα στην αγορά, μειώνοντας την ελκυστικότητα παραδοσιακών εργαλείων, όπως οι εγγυήσεις του δημοσίου. Το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει τις εγγυήσεις, αλλά οι τράπεζες δανείζουν ακόμα δυσκολότερα τις επιχειρήσεις. Το πρόβλημα ρευστότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα αντανακλάται στην πραγματική οικονομία.

3) Οι διαδικασίες διαχείρισης και αξιολόγησης προγραμμάτων εξακολουθούν να είναι δύσκαμπτες και χρονοβόρες.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα και σε αυτούς τους περιορισμούς παίρνουμε αμέσως καινούρια μέτρα:

Πρώτον. Διασφαλίζουμε το μέγιστο δυνατό αναπτυξιακό αποτέλεσμα, διοχετεύοντας τους περιορισμένους και πολύτιμους πόρους που έχουμε σε τομείς και δράσεις με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη, συμβατά με την προώθηση της ποιοτικής και ανταγωνιστικής παραγωγής.

Δίνουμε, δηλαδή, έμφαση στην εξωστρέφεια, στην παραγωγική αναδιάρθρωση και σε τομείς έντασης γνώσης καινοτομίας και πράσινης ανάπτυξης. Η ίδια αναπτυξιακή στόχευση διαπερνά και το νέο αναπτυξιακό νόμο, που καταθέτουμε για διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Δεύτερον. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ρευστότητας με νέα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, που συμβάλλουν άμεσα στη ρευστότητα, καθώς επιτυγχάνουν τη συνεχή ανακύκλωση μόχλευση και επανεπένδυση πόρων. Με τα νέα προγράμματα που εξαγγέλλουμε σήμερα και προωθούμε, αναπροσανατολίζουμε εν μέρει τις κρατικές ενισχύσεις από εγγυήσεις του δημοσίου και επιχορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις στη διάθεση δανείων με ευνοϊκούς όρους.

Η δημιουργία επενδυτικών ταμείων με πόρους από το ΕΣΠΑ, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κινητοποιεί ταυτόχρονα και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να συμμετέχουν με πρόσθετους πόρους, αυξάνοντας τη ρευστότητα στην αγορά και τον συνολικό προϋπολογισμό για τη στήριξη των επενδύσεων.

Φίλες και φίλοι, προς αυτή την κατεύθυνση προκηρύσσουμε μέσα στο 2010, ξεκινώντας ήδη από αυτή την εβδομάδα, επιπλέον προγράμματα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ως εξής: 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιοι πόροι, που με την ανακύκλωσή τους θα ξεπεράσουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως προς την παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις.

Πρώτον, ενεργοποιούμε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων το χρηματοδοτικό εργαλείο JEREMIE με δημόσιους πόρους 290 εκατομμύρια ευρώ, που θα αποφέρουν συνολική ρευστότητα περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ λόγω της ανακύκλωσης κεφαλαίων.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του JEREMIE είναι το γεγονός ότι οι ενισχύσεις που δίνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ανακυκλούμενες και επιτρέπουν τη συνεχή ανατροφοδότηση των πόρων, που κατευθύνονται στις δράσεις αυτές.

Το Επενδυτικό Συμβούλιο του JEREMIE έχει ήδη συσταθεί και συνεδριάζει και βρισκόμαστε στο στάδιο της επιλογής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που θα διαθέσουν το πρώτο προϊόν ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για χορήγηση χαμηλότοκων δανείων, δανείων επιμερισμού κινδύνου, όπως λέγονται.

Ακολουθεί αμέσως μετά πρόγραμμα 40 εκατομμυρίων ευρώ για καινοτομία και νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, για startups, 30 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα κοινωνικής οικονομίας σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και 150 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα ενίσχυσης της ψηφιακής σύγκλισης. Αυτά τα υποπρογράμματα απαρτίζουν το Πρόγραμμα του JEREMIE στην πρώτη φάση του ύψους 290 εκατομμυρίων, όπως είπα. Η πρώτη, λοιπόν, παρέμβαση είναι η κινητοποίηση του JEREMIE.

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στη σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας με ίδια κεφάλαια ύψους 460 εκατομμυρίων ευρώ, που προέρχονται στο σύνολό τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας στοχεύει στη χρηματοδότηση επενδύσεων, συνολικού ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια, μέσω της μόχλευσης του ιδίου κεφαλαίου του, με πόρους του χρηματοπιστωτικού τομέα. Βάζουμε δηλαδή από το ΕΣΠΑ 460 εκατομμύρια και η συνολική ρευστότητα που θα φτάσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπολογίζεται στο 1,7 δις.

Μεσοπρόθεσμα, το νέο αυτό Ταμείο Επιχειρηματικότητας από απλό εργαλείο διαχείρισης ΕΣΠΑ θα γίνει ένα πλήρες και νέο χρηματοδοτικό σχήμα και το Υπουργείο μας επεξεργάζεται ήδη το σχετικό σχέδιο νόμου. Το Ταμείο αυτό Επιχειρηματικότητας αποτελείται από τα εξής επιμέρους ταμεία:

1) Ταμείο Γενικής Επιχειρηματικότητας για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων προϊόντων σε επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους. Προϋπολογισμός περίπου 200 με 250 εκατομμύρια ευρώ.

2) Ταμείο Ειδικής Επιχειρηματικότητας με προϋπολογισμό περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων πιο ειδικευμένων προϊόντων σε επιχειρήσεις που θα επενδύσουν σε πράσινες δράσεις και στην καινοτομία.

3) Ταμείο Πολιτιστικής Επιχειρηματικότητας με προϋπολογισμό περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ για τη χορήγηση μικροπιστώσεων και ευνοϊκών δανείων σε δημιουργούς και επιχειρήσεις του πολιτιστικού τομέα, κάτι που ποτέ δεν έχουμε επενδύσει στον τόπο μας. Είναι η πρώτη φορά που ένα από τα αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ο πολιτισμός, θ’ αποτελέσει εργαλείο σε μια αναπτυξιακή στρατηγική και σχεδιάζουμε τις δράσεις αυτού του Ταμείου σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

4) Ταμείο Εκσυγχρονισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας για τη χορήγηση ευνοϊκών και άλλων προϊόντων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους, που με τη σειρά της θα επηρεάσει θετικά το εμπόδιο και την ποιότητα των προϊόντων και θα βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές. Προϋπολογισμός περίπου 20 εκατομμύρια.

Τα νούμερα των προϋπολογισμών αφορούν τους δημόσιους πόρους. Θα πρέπει να υπολογίζετε ότι με την ανακύκλωση οι πόροι αυτοί τριπλασιάζονται κατά μέσο όρο. Το μεγάλο όφελος που προσφέρουν τόσο το JEREMIE όσο και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας είναι ότι δημιουργούμε ουσιαστικά το νέο πλαίσιο για βιώσιμες χρηματοδοτικές λύσεις στη μετά ΕΣΠΑ εποχή.

Και η τρίτη παρέμβαση που εξαγγέλλουμε σήμερα είναι ότι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας προκηρύσσει δράσεις επιχορηγήσεων ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ για τα έτη 2010 και 2011. Δηλαδή, έχουμε δυο μεγάλα εργαλεία, το JEREMIE και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας για δάνεια με ευνοϊκούς όρους και ένα πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, επιχορηγήσεων, κλασικές επιχορηγήσεις, οι οποίες θα σχεδιαστούν σε συνεργασία με τους φορείς που βρίσκονται σήμερα εδώ.

Φίλες και φίλοι, η σημερινή ημέρα θ’ αποτελέσει σημείο αναφοράς στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Κάνουμε τις εξαγγελίες μας πράξη με το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Πιστεύω ότι κάνουμε ένα ακόμα βήμα.

Δεσμευόμαστε έναντι της αγοράς αλλά και της κοινωνίας, με τη σύναψη ενός συμβολαίου στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο συνυπογράφουμε με τους παραγωγικούς και χρηματοπιστωτικούς φορείς της Ελλάδας. Σήμερα η Πολιτεία δίνει τα χέρια με την αγορά και με κοινό όραμα την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Το Εθνικό Σχέδιο θέτει στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης των σχετικών πολιτικών αποφάσεων, για την ανάταση της οικονομίας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η σχεδίαση των απαιτούμενων θεσμικών παρεμβάσεων αλλά και η ανάπτυξη σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, ακολουθούν τις αρχές του Small Business Act for Europe. Είναι δηλαδή στο πλαίσιο μιας γενικότερης ευρωπαϊκής πολιτικής.

Αλλά το πιο βασικό χαρακτηριστικό, κατά τη γνώμη μου, είναι η ετήσια επικαιροποίηση του Προγράμματος και ο απολογισμός της προόδου υλοποίησής του, που θα συζητήσουμε και ζητούμε να κάνουμε όλοι μαζί. Και τούτο, γιατί είναι απαραίτητο να αναπροσαρμόζουμε το σχέδιο σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις και ανάγκες σε στενή συνεργασία πολιτεία και αγορά, καθώς η τέλεια λύση του σήμερα αποδεικνύεται συχνά ανεπαρκής για το αύριο. Άλλωστε, ο απολογισμός είναι αυτός που τελικά αποδίδει τα εύσημα ή απαξιώνει κάθε σχέδιο.

Το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης, με ορίζοντα δράσης τα έτη 2010-2013, προκειμένου να παραμείνει τόσο αποτελεσματικό όσο πρέπει, θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο. Και κάθε χρόνο θα γίνεται απολογισμός για τ’ αποτελέσματα του προηγούμενου έτους δράσης. Μόνο έτσι θα έχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Για την αποτελεσματική υλοποίησή του, συστήνεται ειδική Ομάδα Εργασίας, η οποία θ’ αποτελείται από τους συνυπογράφοντες στο συμβόλαιο στήριξης. Έργο της ομάδας θα είναι η υποβολή προτάσεων συγκεκριμένων θεσμικών παρεμβάσεων, υποστηρικτικών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο τριετούς στρατηγικού σχεδιασμού αλλά και ετήσιου Προγράμματος.

Δεύτερον: Η αξιολόγηση των προτάσεων, είτε θεσμικής είτε υποστηρικτικής δράσης, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που υποβάλλεται προς έγκριση στο ΥΠΟΙΑΝ από οποιονδήποτε άλλο φορέα και τρίτον, η σύνταξη ετήσιας έκθεσης απολογισμού της προόδου υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης για το προηγούμενο έτος δράσης.

Επικυρώνουμε έτσι τη δέσμευσή μας με την άμεση υποβολή προς επεξεργασία από την ειδική ομάδα εργασίας, για την προκήρυξη δράσεων επιχορηγήσεων, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2010 και 2011, την οποία προανέφερα ως το τρίτο σκέλος των προτάσεών μας.

Φίλες και φίλοι, στις κρίσιμες περιστάσεις απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις, άμεση υλοποίηση των αποφάσεων αυτών και αφοσίωση στην επίτευξη των στόχων. Σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή, για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το ΥΠΟΙΑΝ παρεμβαίνει αποφασιστικά για να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά και ν’ αντιμετωπίσει την πρωτοφανή ασφυξία που απειλεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας.

Για να πετύχει, όμως, το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, χρειάζεται η συμβολή όλων μας. Χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή όλων, χρειάζεται η προσπάθεια όλων. Από αύριο κιόλας αρχίζει μια νέα εποχή για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας. Είμαι σίγουρη ότι με τον πρώτο απολογισμό δράσης, ήδη θα έχουμε θετικά αποτελέσματα, που θα ενδυναμώσουν τη θέλησή μας να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο.

Σχόλια