Χαιρετισμός Υπουργού Κατερίνας Μπατζελή Νέοι Αγρότες και Πολιτισμός - Νέα Κίος – 27/6/2010

Χαιρετισμός Υπουργού Κατερίνας Μπατζελή
Νέοι Αγρότες και Πολιτισμός - Νέα Κίος – 27/6/2010
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Η Νέα Κίος αποτελεί τόπο με εξαιρετικά σημαντικούς ιστορικούς συμβολισμούς καθώς αποτελεί την ιστορική συνέχεια της Κίου της Μικράς Ασίας ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στο Άργος, την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης και πολύ κοντά στις Μυκήνες, την Αρχαία Τίρυνθα αλλά και την Επίδαυρο με το περίφημο Αρχαίο θέατρο.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
η επίσκεψη μου συμπίπτει με την δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα που απαιτεί συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια από όλους μας.
Για να ανακάμψουμε δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο προηγούμενο, κοινωνικά αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης αλλά να οδηγήσουμε τη χώρα και την κοινωνία μας σε νέους δρόμους.
Να είστε σίγουροι ότι αυτή τη φορά η λύση για να βγει η χώρα από το αναπτυξιακό αδιέξοδο και τη δραματική κρίση στην οποία βρίσκεται δεν θα έρθει από τα αστικά κέντρα.
Θα έρθει από την δυναμική ελληνική ύπαιθρο, τους νέους και τα πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία της υπαίθρου όπως εκφράζονται από την εξαιρετική διατροφική μας κληρονομιά και τα πλούσια έθιμα και παραδόσεις της ελληνικής γης.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα υψηλής ποιότητας και ομορφιάς, είτε γενικότερα από «περιβαλλοντικής πλευράς», είτε πιο συγκεκριμένα από αγροδιατροφικής πλευράς, που φημίζεται για την αγνότητα των προϊόντων της και την διατήρηση των πολιτιστικών, αγροτικών και διατροφικών παραδόσεων.
Ο πλούτος και η ποικιλομορφία των αγροτικών περιοχών στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει, όχι μόνο σημαντική οικονομική αξία αλλά και αξιόλογη κοινωνική και πολιτιστική αξία, για όποιον κατοικεί εδώ και για ολόκληρη την κοινωνία.
Οι αγροτικές κοινωνίες τροφοδοτούν με πρώτες ύλες και διατροφικά προϊόντα τα αστικά κέντρα και παράλληλα προσφέρουν πληθώρα δημοσίων αγαθών που απολαμβάνει το σύνολο της κοινωνίας.
Διατηρούν πλούσια οικοσυστήματα, συνεισφέρουν στην βελτίωση της ποιότητας των εδαφών και του αέρα και στη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, ενώ συντηρούν το αγροτικό τοπίο και τις δομές που το χαρακτηρίζουν όπως τα δρομάκια, οι αγροικίες και οι αγροτικές εγκαταστάσεις. Οι αγρότες είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και βιομάζα και στην κατακράτηση ρύπων.
Οι αγροτικές κοινωνίες στην Ελλάδα επιτέλεσαν και έναν επιπλέον σημαντικό ρόλο. Έδωσαν πνοή και ανανέωσαν πληθυσμιακά τις αστικές κοινωνίες με νέους και κυρίως με νέες, που εγκατέλειπαν τις αγροτικές περιοχές σε αναζήτηση καλύτερης ποιότητας ζωής. Ήρθε όμως η ώρα για αυτή την τάση να αλλάξει και γιατί όχι να αναστραφεί.
Η κρίση που στερεί θέσεις εργασίας από τα αστικά κέντρα, η ακρίβεια που παρατηρείται στις πόλεις, αλλά και η συντονισμένη προσπάθεια του κράτους και του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές, όλα συνεισφέρουν στην συγκράτηση των νέων στην ύπαιθρο.
Σήμερα, μετά από μια μακρά περίοδο «εξύμνησης» της ποιότητας και των ευκαιριών της αστικής ζωής ανακαλύπτουμε εκ νέου την αξία των τρόπων, χρόνων και ρυθμών ζωής στα μικρά κέντρα και την ύπαιθρο.
Η ύπαιθρος αποτελεί πηγή αξιών η απομάκρυνση από τις οποίες μας οδήγησε στην σημερινή κρίση. Η πειθαρχία, ο απλός τρόπος ζωής, η σημασία της οικογένειας, η κοινοτική ζωή, η αλληλεγγύη, η από κοινού και εναλλάξ χρήση των πόρων είναι ανάμεσα στα κύρια πολιτισμικά χαρακτηριστικά που αντλούν την καταγωγή τους από τον τρόπο ζωής των παλαιότερων γενεών των αγροτών του τόπου μας.
Στους σχεδιασμούς μας για την ανάπτυξη της υπαίθρου κεντρική θέση κατέχει η «πράσινη επιχειρηματικότητα» που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών μας προϊόντων με αιχμή την ελληνική μεσογειακή διατροφή, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες απασχόλησης στην ύπαιθρο, προωθεί τη διαφοροποίηση του γεωργικού εισοδήματος και βέβαια συμβάλει στη προστασία των φυσικών πόρων και τη διατήρηση του αγροτικού τοπίου σε συνδυασμό με τις ήπιες μορφές τουρισμού.
Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει οικονομική ανάπτυξη αλλά και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Σημαίνει τεχνολογική ανάπτυξη, νέα γνώση και επένδυση στον άνθρωπο. Σημαίνει το πάντρεμα της παγκόσμιας τεχνολογίας με τις καλύτερες των δικών μας παραδόσεων, του πολιτισμού μας.
Οι νέοι αποτελούν το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας και οι νέοι αγρότες είναι η μεγάλη δύναμη της ελληνικής περιφέρειας.
Έχουν την ικανότητα και την φρεσκάδα να παντρέψουν τη σύγχρονη τεχνογνωσία με τις παραδόσεις των παλαιοτέρων στη διατροφή, στην παραγωγή, σε προϊόντα τα οποία πραγματικά έχουν δυνατότητες να αναδείξουν τον πολιτισμό μας, αλλά να είναι και ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο.
Οι νέοι έχουν δικαίωμα σε θέσεις εργασίας αντάξιες των προσδοκιών τους. Οφείλουμε λοιπόν να στηρίξουμε όσους συνειδητά επιλέγουν να εισέλθουν στο πρωτογενές παραγωγικό δυναμικό της χώρας, κάτι που δεν αποτελεί μόνο επαγγελματική επιλογή αλλά και στάση ζωής.
Να νοιώσουν περήφανοι για αυτή την επιλογή τους και να λάβουν το δίκαιο μέρισμα που τους αναλογεί, από τη σκληρή δουλειά που θα κάνουν για την οικογένεια τους και για ολόκληρη τη χώρα.
Μέσα από το ΠΑΑ διασφαλίζουμε, με σειρά ρυθμίσεων ευνοϊκή μεταχείριση των νέων αγροτών. Τους πριμοδοτούμε με αυξημένο ποσοστό ενίσχυσης στα σχέδια βελτίωσης και διαχωρίζουμε τον προϋπολογισμό που απευθύνουμε σε αυτούς ώστε να ανταγωνίζονται για πόρους με καλύτερους όρους.
Παράλληλα με την αναγνώρισή τους ως νέων αγροτών έχουν άμεση πρόσβαση (χωρίς την παρέλευση τριετίας) σε επιστροφή ΦΠΑ σε επιδότηση του επιτοκίου αλλά και στο εθνικό απόθεμα για απόκτηση δικαιωμάτων.
Προχωρούμε επίσης στην ενεργοποίηση δράσεων που αναμένεται να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στην ύπαιθρο σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία.
Αιχμή της πράσινης ανάπτυξης αποτελούν τα προϊόντα της ελληνικής γης. Τα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής είναι παράδοση, είναι πολιτισμός. Είναι κομμάτι της ταυτότητας της χώρας αυτής.
Η προβολή και ώθηση της ελληνικής μεσογειακής διατροφής αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβερνητικής μας πολιτικής, την οποία στηρίζει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ως συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας στο παγκόσμιο οικονομικό και εξαγωγικό περιβάλλον.
Τι επιζητούμε; Τα προϊόντα της ελληνικής γης, τα προϊόντα της ελληνικής μεσογειακής διατροφής, να μην κυριαρχούν μόνο στο ελληνικό τραπέζι, αλλά και στο παγκόσμιο τραπέζι και να αποτελέσουν πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού.
Η ελληνική μεσογειακή διατροφή είναι φιλοσοφία και στάση ζωής. Αναδεικνύουμε την αξία της ελληνικής διατροφής σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Μια ολοκληρωμένη στρατηγική προώθησης περιέχει σαφώς το στόχο, τη μέθοδο, αλλά πάνω από όλα το σήμα, το brand name του προωθούμενου προϊόντος. Η δημιουργία ενός εθνικού σήματος για την ελληνική διατροφή θα έχει πολλαπλά αποτελέσματα.
Οι αντιστάσεις, θέλω να πω, ότι θα είναι πάρα πολλές και γνωρίζουμε όλοι μας ότι πάνω απ’ όλα θα είναι αντιστάσεις και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη διαμάχη για την επισήμανση των προϊόντων και για την ανάδειξη της χώρας προέλευσης. Εμείς, ως Ελλάδα, από την αρχή έχουμε τονίσει ότι είμαστε υπέρ της σήμανσης των προϊόντων με τον τόπο προέλευσης και προσπαθούμε να το κατοχυρώσουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής προώθησης των προϊόντων μας είναι και η προστασία των ΠΟΠ και των προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων σε εμπορικό επίπεδο.
Αγαπητοί φίλες και φίλοι, θα ήθελα να σας πω ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εγκρίνει πάνω από 55 προγράμματα προώθησης για τα ελληνικά κρασιά, τη φέτα, τον κρόκο Κοζάνης, το ελαιόλαδο, τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα, το σπαράγγι, προϊόντα ονομασίας προέλευσης και άλλα βιολογικά.
Το μοντέλο της πολυλειτουργικότητας των ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων έχει όχι μόνο αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και προωθείται στο πλαίσιο του ΠΑΑ.
Η αναγέννηση της υπαίθρου συνδέεται με πρωτοβουλίες που διαφοροποιούν την αγροτική δραστηριότητα προωθώντας τις μικρές επιχειρήσεις, τις επενδύσεις για την πολιτιστική κληρονομιά και το αγροτουρισμό. Μέσω του αγροτουρισμού το κοινό έχει την δυνατότητα να «μπει» σε προσωπικό επίπεδο στις παραγωγικές διαδικασίες των αγροτικών επιχειρήσεων, να κτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους παραγωγούς, να γίνει καταναλωτικό κοινό αλλά και διαφημιστής των προϊόντων.
Οφείλω να συγχαρώ θερμά τον Δήμαρχο της Νέα Κίου κ. Γιώργο Μανινή για την πλούσια δράση του να αναδείξει την περιοχή μέσα από την προώθηση του πολιτισμού, του τουρισμού και των τοπικών διατροφικών προϊόντων που αποτελούν το τρίπτυχο της επιτυχίας για την αειφόρο ανάπτυξης της υπαίθρου. Η δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου και η δημοπράτηση της ανάπλασης του παραλιακού χώρου μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό πόλο έλξης. Η διατήρηση των παραδόσεων του τόπου αλλά και της μικρασιατικής παράδοσης, καθώς η Νέα Κίος αποτελεί την ιστορική συνέχεια της Κίου της Μ. Ασίας, μέσα από την ανάδειξη παραδοσιακών προϊόντων συμβάλλει στην ενίσχυση του τουρισμού.
Συγχαρητήρια αξίζει και ο γυναικείος συνεταιρισμός «Κιανών Έργα» που φροντίζει για την διατήρηση των τοπικών προϊόντων όπως το μοναδικό μικρασιάτικο γλυκό "κρασάτο" το τοπικό λικέρ Βυσσόν, τα γλυκά του κουταλιού και τις παραδοσιακές μαρμελάδες.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριο σας.

Σχόλια