Oι θέσεις της μειοψηφίας του Δήμου Νεμέας για το Χωτοταξικό




Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Νεμέας, μετά από αναβολή από το προηγούμενο Δ.Σ., συζητήθηκε και τελικά ψηφίστηκε από την πλειοψηφία ο χωροταξικός σχεδιασμός του Δήμου Νεμέας.



Η μελέτη του χωροταξικού σχεδιασμού είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Παπαϊωάννου και ολοκληρώθηκε τώρα. Η μελέτη αυτή, το χωροταξικό σύνταγμα του Δήμου πλέον μετά την ψήφισή του, έχει δύο βασικά λάθη κατά τη γνώμη μας, γι’ αυτό και ως μειοψηφία το καταψηφίσαμε. Εξαντλήσαμε κάθε προσπάθεια για να αλλάξουν τα δύο αυτά σημεία. ‘Όπως συμβαίνει συνήθως τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια ίσχυσε το «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα». Οι λέξεις συναίνεση, συνεννόηση και συνεργασία λείπουν από το λεξιλόγιο και πολύ περισσότερο από την πολιτική πρακτική του σημερινού Δημάρχου.



Το πρώτο σημείο στο οποίο ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΜΕ έχει να κάνει με το ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου στα όρια της Αρχαίας Νεμέας. Αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε νέος ή παλιός κτηνοτρόφος θέλει να κάνει νέα μονάδα πρέπει να την κατασκευάσει στο συγκεκριμένο χώρο. Κατά τη γνώμη μας αυτό έχει δύο άσχημες πλευρές:



Σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζει στην Αρχαία Νεμέα, στην ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου, το δημοτικό διαμέρισμα με τον πιο οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο και τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα να συγκεντρώσει όλη την κτηνοτροφία της περιοχής και

Δε λαμβάνεται καθόλου υπόψη πού είναι εγκατεστημένες σήμερα οι περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες πχ. Χανέικα, Ζεπέικα, οι οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να οριστούν ως κτηνοτροφικό πάρκο. Έτσι ώστε να μην υποχρεώνεται κάποιος ήδη κτηνοτρόφος, όταν θέλει να επεκτείνει τη μονάδα του, να φύγει από το χώρο που εγκατάστασής του και να αγοράσει μια έκταση στη συγκεκριμένη περιοχή της Αρχαίας Νεμέας που προτείνει το νέο σχέδιο. Σημειωτέο πως στην περιοχή αυτή σήμερα δε φιλοξενείται καμία κτηνοτροφική μονάδα.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΜΕ και το θεωρούμε τραγικό λάθος, που θα το πληρώσουμε τα επόμενα χρόνια, είναι πως ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν προβλέπει τη δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου. Ενός χώρου δηλαδή που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μονάδες βιοτεχνικές ή βιομηχανικές χαμηλής όχλησης. Έτσι θα δινόταν μια απάντηση και στο πρόβλημα της ανεργίας που ταλανίζει τη χώρα και την περιοχή μας. Το ότι δεν προβλέπεται στο χωροταξικό σχεδιασμό σημαίνει πως και να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις στο μέλλον για το σκοπό αυτό δε θα μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο χώρο. Για το συγκεκριμένο θέμα είχαμε επιμείνει και κατά τη φάση της διαβούλευσης έχοντας υποδείξει συγκεκριμένο χώρο (αριστερά από τον κόμβο) στο μελετητή.



Η πλειοψηφία και ο κ. Δήμαρχος ερήμην των κτηνοτρόφων και των πολιτών «ελαφρά τη καρδία» προχώρησαν στην ψήφιση του συγκεκριμένου σχεδιασμού χωρίς να περιλαμβάνονται τα παραπάνω αδιαφορώντας για το μέλλον της περιοχής μας.

από το γραφείο τύπο του Συνδυασμού ''Μαζί για τη Νεμέα"

Σχόλια