Πρωτοπορίες από το Συνέδριο "Νέοι Αγρότες και Πολιτισμός"

Το συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός», 27-28 Ιουνίου 2010, Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου Αργολίδας, είναι γεμάτο πρωτοπορίες στο συνεδριακό χώρο, μεταξύ των οποίων :
1. Το συνέδριο Νέοι Αγρότες και Πολιτισμός είναι το πρώτο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών που έγινε σε υλοποίηση επιθυμίας σύζευξης του πολιτισμού των αγροτικών αξιών και του αγροτικού τρόπου ζωής με τους Νέους Αγρότες της Ελλάδας όπως καταγράφηκε στην συνάντηση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών – ΠΕΝΑ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια στις 2 Σεπ 2009 και επιβεβαιώθηκε στις 3 Μαρ 2010.
2. Είναι η πρώτη φορά που συνέδριο των Νέων Αγροτών οργανώνεται με βάση την συσχέτιση του χώρου με την θεματική και όχι με την διαθεσιμότητα χώρων και μέσων, δηλαδή επελέγει η Αργολίδα λόγω του ισχυρού της πολιτιστικού brand name το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό (Μυκήνες, Τύρινθα, Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, Ασκληπιείο, Άργος – πρώτη πόλη της Ευρώπης, Ηρακλής και μύθοι κλπ).
3. Η κα Γ.Δρόσου – Παγίδα, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας, όταν σχεδιάστηκε, ήταν και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Επιδαύρου, ο οποίος και έκανε τις πρώτες ενέργειες για την δημιουργία της Ένωσης Νέων Αγροτών στην Αργολίδα.
4. Είναι η πρώτη φορά που Πανελλήνιο Συνέδριο των Νέων Αγροτών αναλαμβάνει ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής μια δραστήρια αγρότισσα.
5 Το συνέδριο «Νέοι Αγρότες και Πολιτισμός» προσπάθησε να κινητοποιήσει εθελοντική εργασία και τις μικρές οικονομικές ανάγκες να τις καλύψει με μικρές συμμετοχές πολλών υποστηρικτών ενώ οι ίδιοι οι συμμετέχοντες Νέοι Αγρότες στηρίζουν από μόνοι τους με την συνδρομή τους το συνέδριο, πετυχαίνοντας όπως πάντα την μη οικονομική εξάρτηση των οργανωμένων Νέων Αγροτών από επιχειρηματικά κέντρα.
6. Πρωτοπορία για το συνέδριο Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός αποτελούν οι δύο επισκέψεις γνωριμίας σε αρχαιολογικό χώρο και σε οινοποιείο ενώ όλο το συνέδριο έχει προσανατολιστεί στην ανταλλαγή εμπειριών από ανθρώπους που σύνδεσαν τον αγροτικό χώρο και τις αγροτικές τους δραστηριότητες με τον πολιτισμό και πέτυχαν.
7. Επιλέχθηκαν εγκαταστάσεις υλοποίησης του συνεδρίου σε αγροτικό χωριό, αποφεύγοντας ακρότητες αστικής πολυτέλειας, αξιοποιώντας τις ήδη υπάρχουσες σωστές υποδομές συνεδριακού τουρισμού σε καθαρά αγροτική περιοχή.
8.Το συνέδριο Νέοι Αγρότες και Πολιτισμός γίνεται στο κέντρο του οικιστικού ιστού αγροτικού χωριού ενδυναμώνοντας έτσι τις κεντρικές λειτουργίες και τον κοινωνικό ιστό.
9.Είναι η πρώτη φορά που συνέδριο νέων αγροτών συνδιάζεται με συμβολική μικρή έκθεση αγροτικών προϊόντων (τρόφιμα, τεχνήματα και υπηρεσίες) στα οποία έχουν ενσωματώσει τοπικά πολιτιστικά στοιχεία στο τελικό προϊόν προσδίδοντάς τους «ονοματεπώνυμο» της περιοχής και διαφοροποιώντας τα από όλα τα άλλα ομοειδή ως προς την σύσταση αγροτικά προϊόντα του κόσμου.
10. Πρωτοπορία ακόμα αποτελεί ότι στην έκθεση επετράπει να συμμετέχουν μόνο αγρότες οι οποίοι παράγουν, τυποποιούν ή επεξεργάζονται και προσφέρουν τα τοπικά φημισμένα προϊόντα τους επώνυμα στην κατανάλωση.
11.Η πρόσκληση συμμετοχής στο συνέδριο ήταν μια δημιουργική καινοτομία η οποία εντυπωσίασε θετικά όλους όσους την γεύτηκαν.Η πρόσκληση ήταν ένα πορτοκάλι από τοπική παραγωγή τυλιγμένο σε ζελατίνα και κλεισμένο με ένα χορτάρι που μέσα ήταν το κείμενο της πρόσκλησης.
12. Η περίοδος που πραγματοποιείται το συνέδριο δεν επιτρέπει την ευρεία συμμετοχή λόγω έξαρσης των αγροτικών εργασιών. Έτσι ακόμα και απ’το catering που θα υποστηρίξει το συνέδριο ζητήθηκε να προσφέρει στο μενού του μόνο ελληνικής προέλευσης και αν είναι δυνατόν τοπικής, προϊόντα διατροφής. Έτσι ελαχιστοποιήθηκε η περιβαλλοντική όχληση (λιγότερα τροφοχιλιόμετρα) ενώ προβάλονται ταυτόχρονα ακόμα και σαν γευσιγνωσία τα τοπικά προϊόντα.
Πρωτοπορία ακόμα αποτελεί η εν μέσω χρηματιστηριακής, οικονομικής και τώρα δημοσιονομικής κρίσης, εστίαση των νέων αγροτών στην επόμενη μέρα που είναι η προσπάθεια σύζευξης της αγροτικής παραγωγής με τον πολιτισμό και τον τουρισμό σε ένα εννιαίο ελπιδοφόρο αναπτυξιακό πακέτο.

(Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382)

Σχόλια