O Νέος Αγρότης και οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ

Οι ταλαιπωρίες των Νέων Αγροτών, σαν συνεχιζόμενη ουρά από το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών, συνεχίζονται και αποκαλύπτονται καθημερινά νέες πτυχές τους.



1. Στην Βουλή (6/5/2010) η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε σε ερώτημα βουλευτή για τους Νέους Γεωργούς «Όλοι όσοι δικαιωθούν το πριμ της πρώτης εγκατάστασης θα το πάρουν μέσα στο 2010» (σσ. Και να σκεφθεί κάποιος ότι η Πρόσκληση έγινε στις 27/1/2009 και προέβλεπε ότι όλες οι αιτήσεις θα απαντηθούν μέσα σε 4 μήνες).



2. Αλλά στην ίδια ΚΥΑ704/αρ.πρωτ.17371, με βάση την οποία έγιναν οι αιτήσεις για την ένταξή των Νέων Γεωργών, στο άρθρο 15 παρ.7, αναφέρει «H υποβολή αίτησης ενίσχυσης - φακέλου υποψηφιότητας στο Μέτρο αυτοδίκαια επέχει θέση και αίτησης αρχικής εγγραφής του υποψηφίου στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ως νεοεισερχομένου Νέου Αγρότη και υπόκειται στον έλεγχο συνδρομής ή μη των προϋποθέσεων του Άρθρου 1 του Ν. 2520/1997 σε συνδυασμό και με προηγούμενη τυχόν εγγραφή του υποψηφίου ή/και του/της συζύγου του στο εν λόγω μητρώο».



Μετά από ερωτήσεις των Νέων Αγροτών-μελών των Ενώσεων Νέων Αγροτών σχετικά με την καταβολή του τιμήματος για την ενεργοποίηση της δήλωσης του ΟΣΔΕ διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι δεν μας περιλαμβάνει ο κατάλογος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με αποτέλεσμα να καλούμαστε να πληρώσουμε για την ενεργοποίηση ολόκληρο το κόστος ως μη αγρότες (χωρίς βέβαια να έχουμε δικαιώματα οι περισσότεροι και χωρίς να ξέρουμε αν θα πάρουμε από το εθνικό απόθεμα. ΕΝΑ Λακωνίας).



Οι Νέοι Αγρότες θέλουν να ενημερωθούν για το τι ισχύει τελικά και εάν θα χαθούν τα χρήματα αυτών που έχουν ενεργοποιήσει ήδη καθώς επίσης και εάν ισχύει αυτό που ειπώθηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ για την ταμειακή διευκόλυνση των αγροτών δηλαδή τα χρήματα να παρθούν από τους λογαριασμούς όταν καταβληθεί το ποσό.



3. Επίσης εντοπίσθηκε από συνεργάτες-γεωτεχνικούς ότι όταν οι ΕΑΣ ολοκλήρωσαν την διαδικασία της ψηφιοποίησης και έκλεισε το σύστημα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από επεξεργασία των δηλώσεων έκανε το εξής:



Όπου υπάρχει συγκαλλιέργεια (Ελιά Καλαμών με Λαδολιά ή Ελιά με Εσπεριδοειδή ή οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός) διαιρεί την Ολική Έκταση δια του αριθμού των συγκαλλιεργούμενων ειδών/ποικιλιών χωρίς να λαμβάνει υπ όψη τον αριθμό των δέντρων ή την δηλωθείσα έκταση κατά ποικιλία/είδος. Παράδειγμα: Αγροτεμάχιο με 350 ελαιόδεντρα (340 Καλαμών και 10 λαδολιές) έκτασης 15,2στρ κατανέμεται ως εξής: 7,6 στρ με 340 καλαμών και 7,6 στρ με 10 λαδολιές. (Σύλλογος Γεωπόνων Λακωνίας). Με την πρωτότυπη αυτή κατανομή αλλάζουν τα πάντα: από συμβασιοποιημένα στα βιολογικά έως βιωσιμότητας στους Νέους Αγρότες και τα Σχέδια Βελτίωσης.



Τελικά υπάρχει υπεύθυνος στο ΥπΑΑΤ που μπορεί να κάνει αυτό το Υπουργείο να μην ταλαιπωρεί τους πολίτες του, και ειδικότερα τους Νέους Αγρότες?

από agronews

Σχόλια