Mετέωρο το εμπόριο στις επιπτώσεις της κρίσης

Οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης και των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται στα στοιχεία των επιχειρήσεων, με επιπτώσεις στην μείωση της ρευστότητας, των πωλήσεων και των κερδών, κυρίως όμως στην προοπτική της απασχόλησης.



Σύμφωνα με μελέτη της ICAP που έγινε για λογαριασμό της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται «στο κόκκινο» λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν υποχρεώσεις προς τράπεζες και προμηθευτές. Βάσει της μελέτης, η αγορά αναμένεται να χάσει μέχρι το 2012 πάνω από 30 δις. ευρώ, όσο θα είναι δηλαδή η περιστολή δαπανών που επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω του προγράμματος σταθερότητας. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΣΕΕ, ζήτημα βιωσιμότητας αναμένεται να ανακύψει για περίπου 65.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για 100.000 θέσεις εργασίας.



Η πορεία προς την ύφεση αποτυπώνεται μέσα από τα στοιχεία του κύκλου εργασιών (πωλήσεις) για τις ΑΕ και ΕΠΕ, όπου το 2008 έφτασε τα 21. 932.412.436 ευρώ ενώ το 2009 μειώθηκε στα 20.575.263.083 (-6,19%).



Όπως σημειώνεται στην έρευνα, 7 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις σύμφωνα με τους πρώτους μήνες εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους το 2010 θα είναι μειωμένες.



Ανάλογη εκτίμηση ισχύει και για τα κέρδη των επιχειρήσεων όπου το 63,9% εκτιμά ότι θα είναι μειωμένα.



Για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων (70%) η ρευστότητα τους μειώθηκε. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι ήταν μόλις 43%. Σχεδόν οι μισές εμπορικές επιχειρήσεις δεν έχουν τραπεζικές υποχρεώσεις. Οι 9 στις 10 των ΟΕ – ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων, δεν προβλέπουν για το 2010 ότι θα κάνουν επενδύσεις. Επιπλέον, ο δείκτης προβλεπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων είναι αρνητικός σε σύγκριση με άλλες χρονιές.



Όσον αφορά στην απασχόληση, περίπου 7 στις 10 επιχειρήσεις προβλέπουν ότι θα διατηρήσουν την απασχόληση τους το 2011. Η αναλογία αυτή τείνει να μειώνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος της επιχείρησης. Επιπλέον, πέρυσι οι προβλέψεις για το 2010 ήταν σχετικά αισιόδοξες. Το 25% των επιχειρήσεων προέβλεπε ότι θα αυξήσει την απασχόληση μέσα στο 2010. Φέτος η πρόβλεψη για το 2011 είναι ότι οι 9 στους 10 δεν σχεδιάζουν να αυξήσουν την απασχόληση τους.



Οι προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για το 2011 παρουσιάζουν μια σαφώς πιο θετική εικόνα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις για το 2010 αλλά ταυτόχρονα πιο αρνητική σε σύγκριση με τις προβλέψεις που είχαν κάνει πέρσι για το 2010.



Άρα μπορεί μεν να εμφανίζονται πιο απαισιόδοξες από άλλες χρονιές αλλά ακόμα διατηρούν τις ελπίδες τους για το μέλλον.



Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, είπε ότι η πορεία του ελληνικού εμπορίου είναι σήμερα μετέωρη. «Αναζητούμε ένα νέο μοντέλο από εκείνο το παλιό που είχε βασιστεί στην κατανάλωση και θέλουμε ισχυρή ανάπτυξη», τόνισε. Ανησυχητική ήταν όμως και η αύξηση που διαπιστώνεται στις καθυστερήσεις των επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους. Συγκεκριμένα ο μέσος όρος είσπραξης απαιτήσεων έφτασε το 2009 στις 113 ημέρες, από 101 ημέρες που ήταν το 2008, ενώ ο μέσος όρος εξόφλησης των προμηθευτών αυξήθηκε στις 88 ημέρες, από 82 ήμερες στο ίδιο διάστημα. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και τα στοιχεία μικρών επιχειρήσεων.











Υποτονικό κλίμα αποτυπώνουν τα Επιμελητήρια



Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες, αποτυπώνεται και στα μητρώα των Επιμελητηρίων της Δυτικής Ελλάδας, όπου οι διαγραφές επιχειρήσεων τείνουν να προσεγγίσουν τον αριθμό των ενάρξεων.



Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας, από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα τέλη Απριλίου 2010, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ήταν 581 έναντι 510 διαγραφών.



Συγκεκριμένα υπήρξαν 14 εγγραφές Α.Ε. και 19 διαγραφές, 396 εγγραφές ατομικών επιχειρήσεων έναντι 361 διαγραφών, 32 εγγραφές ΕΠΕ έναντι 12 διαγραφών, 37 εγγραφές εταιρειών Ε.Ε. έναντι 25 διαγραφών και 102 εγγραφές Ο.Ε. έναντι 93 διαγραφών.



Το υποτονικό κλίμα μέσα στο οποίο κινείται η επιχειρηματικότητα και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας έρχονται να επιβεβαιώσουν τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε ό,τι αφορά τις ενάρξεις και τις αναστολές λειτουργίας (διακοπές) των επιχειρήσεων του νομού.



Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2010 ενεγράφησαν στo μητρώο του Επιμελητηρίου μόλις 231 επιχειρήσεις ενώ διεγράφησαν 190. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι στο νομό το έτος 2009 έγιναν 1018 ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων ενώ υπήρξαν και 717 διακοπές και ότι το 2008 έγιναν 1562 ενάρξεις και 694 διακοπές, αντιλαμβάνεται κανείς για ποιο επίπεδο μείωσης γίνεται λόγος. Ειδικότερα πρέπει να τονιστεί το γεγονός των μηδενικών εγγραφών Ανωνύμων Εταιριών και ο καταλυτικός αριθμός των μόλις 46 νέων εγγραφών κατά το μήνα Απρίλιο. Είναι φανερό λοιπόν ότι η κρίση όπως αποδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία εντείνεται.











Διαπραγματεύσεις για τη μείωση των ενοικίων



Πολλές επιχειρήσεις, κυρίως από τον κλάδο του εμπορίου, όπως επιβεβαίωσε στον «Σ.Ε.» η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Νομού Αχαΐας κα Κυριακή Αθανασιάδη, ασκούν πιέσεις για την μείωση των ενοικίων επαγγελματικής στέγης. Πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να μπουν σε διαπραγμάτευση για τον επανακαθορισμό του ενοικιοστασίου, για να μην δουν το ακίνητό τους άδειο. Ωστόσο, σύμφωνα με την κα Αθανασιάδη, δεν είναι μόνο το κόστος του ενοικίου που επιβαρύνει την εικόνα της αγοράς, τονίζοντας ότι και οι εμπορικές επιχειρήσεις από την πλευρά τους θα πρέπει να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών για να προσελκύσουν καταναλωτές και να βελτιώσουν τα οικονομικά τους.



«Υπάρχουν συνεχείς διαπραγματεύσεις και ανταπόκριση από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Βέβαια, το θέμα του μισθώματος δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει την πορεία μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Θα έλεγα ότι υπάρχει μια υπερβολική προσδοκία από την μείωση των μισθωμάτων και πολλές επιχειρήσεις πιέζουν μόνο τους ιδιοκτήτες ακινήτων σαν να πρόκειται να γίνουν ξαφνικά υγιείς με αυτό τον τρόπο. Αυτό δεν είναι αληθές. Και οι ίδιοι οι έμποροι πρέπει να λάβουν μέτρα για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους, όπως επίσης και το κράτος να δώσει κίνητρα για να στηρίξει την αγορά. Πάντως, εάν υπάρχει μια υπερβολική απαίτηση και αναντιστοιχία του μισθώματος με τις συνθήκες της αγοράς,, εκεί οφείλει ο ιδιοκτήτης του εμπορικού ακινήτου να δει το πρόβλημα και να παγώσει την αναπροσαρμογή του ενοικίου ή ακόμα και να το μειώσει. Για εμάς τους ιδιοκτήτες, είναι σοβαρό μέλημα να μείνει ο ενοικιαστής στο κατάστημα με το καθεστώς που επικρατεί πλέον στην φορολογία των ακινήτων» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Αθανασιάδη.



Τις προηγούμενες ημέρες, η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακίνητων (ΠΟΜΙΔΑ), Σταύρο Παραδιά, ανακοίνωσε ότι προωθεί τροπολογία που θα ανοίγει τον δρόμο για ρυθμίσεις προς όφελος των μισθωτών που εγκαταλείπουν μια επαγγελματική στέγη.



Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η καταγγελία μιας μίσθωσης από τον μισθωτή θα μπορεί να γίνει μετά τη συμπλήρωση ενός έτους και όχι δύο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Η τροπολογία θα προβλέπει ακόμα τη μείωση του χρόνου καταγγελίας της μίσθωσης πριν από τη λήξη της σε τρεις μήνες, από έξι που είναι σήμερα, ενώ θα περιορίζει και την καταβαλλόμενη αποζημίωση εκ μέρους του μισθωτή, από ενοίκια τεσσάρων μηνών που είναι σήμερα, σε ένα νοίκι.



Με επιστολή του προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας ζητά να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των ενοικίων των καταστημάτων κατά 20%.











Καθυστερεί το «σωσίβιο» του ΤΕΜΠΜΕ



Δύο νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ αναμένεται να δώσουν «ανάσα» σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προμηθευτές και ταυτόχρονα να αποδώσουν σημαντικά ταμειακά οφέλη στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.



Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2010 θα βρίσκεται σε ισχύ το σημερινό πρόγραμμα εγγυοδοσίας του ΤΕΜΠΜΕ, μέσα από το οποίο έχουν δοθεί εγγυήσεις για δάνεια ύψους 5.2 δις. ευρώ σε 56.681 επιχειρήσεις.



Όσον αφορά στις νέες πρωτοβουλίες του ταμείου που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, το πρώτο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ θα αφορά στην παροχή εγγυήσεων για την λήψη χαμηλότοκων δανείων σε επιχειρήσεις, για να καλύψουν φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία.



Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1 δισ. ευρώ και αφορά οφειλές



επιχειρήσεων προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι



τις 28.02.2010. Το πρόγραμμα λήγει στις 31.12.2010, δηλώνοντας ακριβώς τον



έκτακτο, λόγω της κρίσης, χαρακτήρα του.

Με αυτό το πρόγραμμα θα επιτραπεί σε επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα είχαν πρόβλημα, να πάρουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, προκειμένου να διευκολυνθούν στην αύξηση της ρευστότητάς τους. Το κατώτατο περιθώριο δανεισμού θα είναι μεταξύ 5000 και 100000 ευρώ και η κλιμάκωση θα γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων.



Συγκεκριμένα, όσες επιχειρήσεις απασχολούν λιγότερα από 5 άτομα θα μπορούν να συνάψουν δάνειο κατ’ ανώτατο 40.000 ευρώ, ενώ για όσες απασχολούν από 5 έως 20 άτομα το ανώτατο ποσό δανείου μπορεί να φθάσει τα 70.000 ευρώ και για επιχειρήσεις από 20 έως και 49 άτομα το ποσό του δανείου μπορεί να φθάσει τις 100.000 ευρώ



Το δεύτερο κατά σειρά πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ, θα αφορά στην παροχή εγγυήσεων προς τις ΜμΕ για την λήψη δανείων με σκοπό την κάλυψη δαπανών προμήθειας πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και άλλων άυλων αγαθών.



Σε αυτή την περίπτωση οι δυνατότητες δανειοδότησης θα ξεκινούν από 5000 ευρώ και θα μπορούν να φτάσουν μέχρι τις 300.000 ευρώ.



Ο αρχικός προϋπολογισμός του ΤΕΜΠΜΕ για την υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων φτάνει τα 2,5 δις. ευρώ σε εγγυήσεις με κάλυψη του 80% των δανείων.



Να σημειωθεί ότι, για να αποφευχθούν πρακτικές οι οποίες στο παρελθόν είχαν δημιουργήσει ζητήματα ως προς τον σκοπό της εκταμίευσης των δανείων με εγγύηση ΤΕΜΠΜΕ, τα νέα προγράμματα θα έχουν μια σημαντική ασφαλιστική δικλείδα.



Οι επιλεγείσες επιχειρήσεις δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ από τα εγκεκριμένα δάνεια, τα οποία θα κατευθυνθούν απευθείας για την πληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω μιας δίγραμμης επιταγής. Το ίδιο θα γίνεται και για το δεύτερο πρόγραμμα, όπου η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων θα γίνεται είτε με δίγραμμες επιταγές είτε με εμβάσματα προς τις επιχειρήσεις από τις οποίες θα γίνονται οι προμήθειες.



Όσον αφορά τα τρέχοντα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, θα λήξουν στα τέλη του 2010. Σύμφωνα με στοιχεία στο διάστημα Απρίλιος 2009-Μάρτιος 2010 έχουν εγκριθεί εγγυήσεις για δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ και έχουν επωφεληθεί περίπου 27.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.





από : symboulos.gr

Σχόλια