Ελληνικά αμπέλια στην... Κίνα!


Συντάχθηκε απο τον/την Ζγαντζούρης Σπύρος

Πάνω στον βόρειο δρόμο του Μεταξιού στην Κίνα, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και στην ίδια παράλληλο με τη Νάουσα, ο περιηγητής θα συναντά σύντομα έναν μοναδικό αμπελώνα: τα αμπέλια που θα ριζώσουν εκεί, ανάμεσα σε μηλιές και κινεζικές κερασιές, θα έχουν κάνει ένα πολύ μακρύ ταξίδι από τη Μεσόγειο. Είναι ποικιλίες που τα ονόματά τους σίγουρα θα ακούγονται περίεργα στους Κινέζους: αγιωργίτικο, ξινόμαυρο, ασύρτικο, μοσχοφίλερο...




Οι τέσσερις ελληνικές ποικιλίες αμπελιών -δύο ερυθρές και δύο λευκές- θα φυτευτούν σύντομα στη βορειοδυτική Κίνα και συγκεκριμένα στην πόλη Τιάνσουϊ, στο πλαίσιο κοινής επένδυσης, προϋπολογισμού 10-15 εκατ. ευρώ, σε ορίζοντα εξαετίας, του ομίλου Μπουτάρη και της κινεζικής "Mogao Company". Στην επένδυση, που προβλέπει τη δημιουργία του πρώτου ελληνοκινεζικού αμπελώνα, θα συμμετάσχει και ομάδα χρηματοδοτών, κυρίως από την εφοπλιστική κοινότητα.



"Η φύτευση στον αμπελώνα, που θα έχει σε πρώτη φάση έκταση 1.500 στρεμμάτων (τα οποία μπορούν να αποδώσουν τουλάχιστον 1.000.000 φιάλες ή 100.000 κιβώτια), αναμένεται να ξεκινήσει το 2010. Σε ορίζοντα δεκαετίας, ο αμπελώνας προβλέπεται να φτάσει τα 6.000 στρέμματα. Το πρώτο κρασί θα είναι έτοιμο σε τρία-τέσσερα χρόνια", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ελληνικής οινοποιίας, Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι, σε πρώτη φάση, θα δημιουργηθεί ένας δοκιμαστικός αμπελώνας.



Η συμφωνία με την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Σαγκάης "Gansu Mogao Industrial Development Co Ltd", που δραστηριοποιείται στον κλάδο παραγωγής κρασιού-αγροτικών προϊόντων, δεν περιλαμβάνει μόνο τη δημιουργία του αμπελώνα: η «Κυρ Γιάννης» (Μπουτάρης) θα παράσχει στην κινεζική εταιρία τεχνογνωσία για έναν αμπελώνα που διαθέτει η Mogao σε οριακό υψόμετρο (1.300 μέτρων) και κλίμα, όπου ο παγετός τον χειμώνα είναι τέτοιος, ώστε αναγκάζονται να θάβουν τα αμπέλια στο χώμα!



Επίσης, η "Κυρ-Γιάννης" θα βοηθήσει στην προσπάθεια εξοικείωσης του κινεζικού κοινού με το κρασί, αλλά και στην εκπαίδευση των τεχνικών της "Mogao".



Υποδειγματικό οινοποιείο



Κοντά στον ελληνοκινεζικό αμπελώνα θα δημιουργηθεί, σύμφωνα με τον κ.Μπουτάρη, επισκέψιμο οινοποιείο, το οποίο θα είναι "υποδειγματικό παγκοσμίως, από άποψη αρχιτεκτονικής, λειτουργίας και εναρμόνισης με το τοπίο". Οι επισκέπτες θα μυούνται στην ιστορία του κρασιού, στην οποία, φυσικά, μεγάλο μερίδιο κατέχει ο ελληνικός οίνος.



Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας με τη Mogao, το μοναδικό αυτό κρασί -από ελληνικές ρίζες, αλλά σε κινέζικο έδαφος, με Κινέζους καλλιεργητές- θα έχει πρόσβαση σε ευρύ δίκτυο διανομής: η Mogao διαθέτει, σήμερα, περίπου 1.000 καταστήματα, μέσα στα οποία προβλέπεται να δημιουργηθεί δεύτερο δίκτυο, ποιοτικών κρασιών.



Λεπτομέρειες της συμφωνίας συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν, τις προηγούμενες ημέρες, στην Κίνα, ο Γιάννης και ο Μιχάλης Μπουτάρης.



Αντίστοιχο άνοιγμα έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα και ο ΕΑΣ Αμυνταίου, που φιλοδοξεί να πείσει τους Κινέζους καταναλωτές για τα θετικά χαρακτηριστικά του ελληνικού κόκκινου κρασιού.



Κρασί με τιμή… Porsche



Στην επιβλητική αίθουσα, οι "γνωρίζοντες" έμειναν άφωνοι: η εξάλιτρη φιάλη του "Chateau Petrus 1982 Imperial" είχε μόλις πωληθεί στη δημοπρασία του οίκου Sotheby's έναντι 94.000 δολαρίων! Ίσως η συναλλαγή, μέρος μιας ευρύτερης δημοπρασίας ποιοτικών κρασιών, να μην ακουγόταν τόσο περίεργη, αν το ταμπελάκι του πλειοδότη δεν είχε σηκωθεί μέσα σε μια αίθουσα στο Χονγκ Κονγκ -μια πόλη, που μόλις 18 μήνες πριν, ελάχιστα γνώριζε από τέτοιου είδους πωλήσεις.



Κι όμως, το Χονγκ Κονγκ -μετά την κίνηση "ματ" για την κατάργηση των δασμών- τείνει να εξελιχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά δημοπρασιών ποιοτικών κρασιών παγκοσμίως, αμέσως μετά τη Νέα Υόρκη και προσπερνώντας το Λονδίνο, με συναλλαγές ύψους 35 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής φέτος.



Η ταχύτατη εξέλιξη του "ευώδους λιμανιού" (αυτό σημαίνει στα κινέζικα "Χονγκ Κονγκ") στον συγκεκριμένο τομέα φωτογραφίζει τη γρήγορη ανάπτυξη της αγοράς κρασιού σε ολόκληρη την Κίνα, γεγονός που στρέφει ολοένα περισσότερους Έλληνες οινοπαραγωγούς στη συγκεκριμένη χώρα: η μεσαία τάξη της Κίνας, που αποκτά πιο δυτικές "γκουρμέ" προτιμήσεις και υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 1,15 δισ. άτομα μέχρι το 2030, μπορεί να αποτελέσει δεξαμενή άντλησης πελατών για τα ελληνικά κρασιά.



Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο, "τα κρασιά στα οποία οι Κινέζοι δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση είναι τα κόκκινα ξηρά με φρουτώδη γεύση", ενώ οι πόλεις που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχών εξαγωγών είναι: Πεκίνο, Καντόνα και Σαγκάη.



Κινεζικοί αμπελώνες, γαλλική τεχνογνωσία, ελληνική ρετσίνα



"Καθώς υπάρχει εγχώρια παραγωγή κρασιού, με γαλλική κυρίως τεχνογνωσία και τιμές χαμηλότερες από αυτές των εισαγόμενων, ο μέσος Κινέζος καταναλωτής προτιμάει το κινέζικο κρασί, σε ποσοστό 90%. Στα υψηλά, όμως, τμήματα της αγοράς προτιμούνται σαφώς τα ευρωπαϊκά κρασιά, τα οποία έχουν φήμη ποιότητας", υπογραμμίζει το γραφείο ΟΕΥ, σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες οινοπαραγωγοί πρέπει να χτυπήσουν την πόρτα αυτών ακριβώς των καταναλωτών (ανώτερα τμήματα), αλλά και να συνδέσουν το ελληνικό κρασί με συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας μας.



"Οι Κινέζοι έχουν συνδέσει τα ευρωπαϊκά κρασιά κυρίως με τη Γαλλία και την Ιταλία. Άρα, τα ελληνικά κρασιά θα πρέπει να προβάλλουν την ιδιαιτερότητά τους σε σχέση με αυτά, που είναι η χρήση τοπικών ποικιλιών σταφυλιού [...] Κρασιά με Ονομασία Κατά Παράδοση, όπως η ρετσίνα, ο τρόπος παραγωγής της οποίας είναι μοναδικός παγκοσμίως, θα μπορούσαν να προωθηθούν, εν αντιθέσει απ' ότι συμβαίνει στην ευρωπαϊκή αγορά, στα υψηλότερα τμήματα της εγχώριας αγοράς", εκτιμά το γραφείο ΟΕΥ.



Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Σινχουά", η οινοποιητική βιομηχανία της Κίνας αναπτύσσεται σήμερα …"υπερφυσικά": στη χώρα λειτουργούν 600 επιχειρήσεις κρασιού, εκ των οποίων 167 κρατικές. Η παραγωγή αυξήθηκε πέρυσι κατά 23,4%, στα 698.300 χιλιολίτρα (έναντι εισαγωγών 163.200 χιλιολίτρων), ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 18,3 δισ. γιουάν (+18,32%).

Σχόλια