Καθολική απαγόρευση καπνίσματος από 1/9

Καθολική απαγόρευση καπνίσματος από την 1η Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Απαγορεύονται ακόμα και τα ειδικά διαμορφωμένα καπνιστήρια στους χώρους εργασίας, παρεκτός κι αν βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους. Θα ζητηθεί η συνδρομή της δημοτικής Αστυνομίας.



Η "καπνοαπαγόρευση" θα ισχύει χωρίς εξαίρεση σε όλους τους δημόσιους χώρους, τους εργασιακούς, καφέ και μπαρ. Σε καζίνο και νυχτερινά κέντρα με εμβαδόν άνω των 300 τ.μ. δίδεται χρονικό περιθώριο 8 μηνών ώστε να συμμορφωθούν. Όπως επισημάνθηκε, το κάπνισμα θα απαγορεύεται σε όλους τους χώρους εργασίας και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να καπνίσουν μόνο εκτός των κτηρίων που εργάζονται, εφόσον το επιθυμούν, καθώς δεν θα υπάρχουν καπνιστήρια.









Mέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για τις επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία, αλλά και για το τί θα ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε αξίζει να σημειωθεί ότι καταργείται και κάθε μορφή διαφήμισης ή προώθησης προϊόντων καπνού. Σημαντική έμφαση θα δοθεί στους ελέγχους.





Το ύψος των προστίμων είναι υπό συζήτηση με εμπλεκόμενους φορείς, ωστόσο δεν θα εξαιρεθούν οι παραβάτες ιδιοκτήτες κέντρων ή καπνιστές. Στο εξής τους ελέγχους αναλαμβάνει η αστυνομία, η δημοτική αστυνομία και το λιμενικό σώμα. Ενώ σε δεύτερο χρόνο θα καθοριστούν τα πρόστιμα και οι κυρώσεις με τις οποίες θα έρχονται αντιμέτωποι οι παραβάτες.



Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι ένα μεγάλο μέρος αποτυχίας του προηγούμενου αντικαπνιστικού νόμου οφειλόταν στο γεγονός ότι δεν έγιναν αυστηροί έλεγχοι των μέτρων που είχαν θεσπισθεί. Tο υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως την ΓΕΣΕΒΕ πριν αποφασίσει τις οριστικές ποινές που θα επιβάλλονται ανά περίπτωση.

Σχόλια