Επιτροπή Αγώνα Μεγαλόπολης: Πρέπει να αποφασίσουμε για μας και τα παιδιά μας


Η Επιτροπή Αγώνα Μεγαλόπολης χαιρετίζει τους απεργούς που καθολικά συμμετέχουν στην απεργία στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης απαιτώντας να μην πωληθούν οι
λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία. Χαιρετίζει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες που πήραν μαζικά μέρος στο χθεσινό συλλαλητήριο στη Μεγαλόπολη.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ανέλαβε να τελειώσει τη βρώμικη δουλειά των προηγούμενων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για ένα να είναι σίγουρη. Θα έχουν την τύχη των προηγούμενων.

Μπορεί κάποιοι «από το Συντονιστικό για τη μη πώληση των μονάδων!!!» να έστριψαν πριν καλά - καλά ψηφιστεί το νομοσχέδιο, όπως η Περιφέρεια και ο κ. Τατούλης που έψαχνε το δόρυ του Αϊ – Γιώργη σε κάποιο εξωκλήσι. Μπορεί η κα Κωνσταντοπούλου να συνέτασσε το κατηγορητήριο της εσχάτης προδοσίας που απήγγειλε ο κος Λαφαζάνης, οι εργαζόμενοι όμως, τα πλατιά λαϊκά στρώματα συνεχίζουν τον αγώνα.
Για ένα να είναι σίγουροι
Οι Αδαμήδιδες που ψάχνουν για καλό επενδυτή, οι Τατούληδες και Παπαδόπουλοι που φτιάχνουν την ενεργειακή κοινότητα, ψάχνουν για ισοδύναμα ή για καλό «παραλίμνιο οικόπεδο» στη Μεγαλόπολη, οι τελετάρχες πολλαπλών καθηκόντων όπως ο Αλεξανδρής, δεν μπορούν να φιμώσουν την αγωνιστική ταξική φωνή, όπως επιχείρησαν χθες, μη δίνοντας το λόγο για χαιρετισμό στον εκπρόσωπο της Επιτροπής Αγώνα Μεγαλόπολης, παρόλο που είχαν δεσμευτεί. Καταλάβαιναν το περιεχόμενο του χαιρετισμού γι’ αυτό προσπάθησαν να μας φιμώσουν.
Συνεχίζουμε τον αγώνα και δίνουμε στη δημοσιότητα το χαιρετισμό του εκπροσώπου μας Βαγγέλη Γούργαρη.
Φίλες και Φίλοι

Δίπλα μας ο ανταγωνισμός των ισχυρών συμφερόντων για τον έλεγχο της παραγωγής και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, αιματοκυλά λαούς, καταστρέφει χώρες, σκοτώνει γυναίκες και παιδιά, οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά.
Περιοχές σαν τη Μεγαλόπολη που είναι παραγωγοί και κόμβοι μεταφοράς ενέργειας, είναι μόνιμα στο στόχαστρο των αντιπαρατιθέμενων στρατών.
Στη χώρα μας αυτά τα συμφέροντα υπηρετούνται από την πολιτική της Απελευθέρωσης της Ενέργειας που μας έχει επιβάλλει η Ε.Ε. και τους νόμους εφαρμογής που ψηφίζουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις.
Άρχισαν με τη μετοχοποίηση της μισής ΔΕΗ στο τέλος της δεκαετίας του 90, τη διάλυση του ασφαλιστικού των εργαζομένων, την απευθείας παραχώρηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στους ιδιώτες, με την τριχοτόμηση σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, τα ΝΟΜΕ και άλλα.
Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για ψήφιση στη βουλή είναι ένας ακόμη κρίκος στην πολιτική της απελευθέρωσης της Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Υλοποιεί την πολιτική της Ε.Ε. για την παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιωτικούς μονοπωλιακούς ομίλους και το στόχο για μείωση της παραγωγής από λιγνίτη για να ενισχυθούν άλλοι κλάδοι παραγωγής όπως ΑΠΕ και Φυσικό Αέριο (Φ.Α).
Υποχρεωτικά με νόμο η παραγωγή και εμπορία ρεύματος της ΔΕΗ θα μειωθεί μέχρι το τέλος του 2019 στο 50% υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων και θα πωληθούν οι πιο αξιόμαχες λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν τα Υδροηλεκτρικά και ο ΔΕΔΔΗΕ.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα φέρει αυτός ο νόμος και στη χώρα και στην περιοχή μας, ζούμε τις συνέπειες από τα προηγούμενα στάδια της απελευθέρωσης.
Από τις 3500 θέσεις δουλειάς συν τις εποχιακές σήμερα έχουμε λιγότερες από 1300 συνολικά.
Ανεξάρτητα από αυτά που διαρρέουν κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ και αναπαράγουν διάφοροι παπαγάλοι, η πώληση του ενεργειακού κέντρου Μεγαλόπολης θα επιφέρει τεράστια μείωση προσωπικού και δραστηριοτήτων. Το εναπομείναν προσωπικό θα είναι αρκετές εκατοντάδες λιγότερο από αυτό που υπηρετεί σήμερα, θα εκτιναχθεί σε μεγαλύτερα ύψη η ανεργία, θα μεγαλώσει η φτώχεια, ο μαρασμός και η εξαθλίωση στην περιοχή.
Ξέρουμε ότι ο ιδιώτης θα εκμεταλλευτεί ληστρικά τα αποθέματα του λιγνίτη, θα παίρνει μόνο τα συμπαγή κομμάτια και θα θάβει τα υπόλοιπα. Έχει λόγους να ξεμπερδεύει γρήγορα με το λιγνίτη για να εκμεταλλευτεί τις δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης που θα του παραχωρηθούν αντί να επιστραφούν στην τοπική κοινωνία, να εκμεταλλευτεί τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα.
Του έχουν έτοιμα σχέδια και άδειες για δουλειές με τα αστικά – βιομηχανικά και επικίνδυνα απόβλητα, σε αυτό μπορεί να αξιοποιήσει τις μονάδες και άλλες εγκαταστάσεις.
Ξέρουμε ότι το ρεύμα θα γίνει πιο ακριβό εμπόρευμα, 150% αυξήθηκε τα χρόνια της απελευθέρωσης, πάνω από 30% του λαού μας, δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς.
Ξέρουμε ότι και η μετεγκατάσταση του Τριπόταμου που μεθοδευμένα και σκόπιμα δεν έγινε μέχρι τώρα, θα γίνει πιο δύσκολη.
Ξέρουμε ότι όσοι εργαζόμενοι θα περάσουν στον ιδιώτη θα υποστούν και άλλες μειώσεις μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Δεν είναι μακριά ο Πειραιάς, βλέπουμε πως κατρακυλούν μισθοί και δικαιώματα στους εργαζόμενους του ΟΛΠ από το εργασιακό καθεστώς των Κινέζων που είναι και οι πιο πιθανοί αγοραστές του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, πουθενά δεν υπάρχει αναφορά για τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων που θα παραμείνουν στις μονάδες και τα ορυχεία που θα πωληθούν. Κορόιδευαν, έλεγαν ψέματα το προηγούμενο διάστημα και η κυβέρνηση με τον κύριο Σταθάκη και διοίκηση της ΔΕΗ.   
Έχουμε μεγάλη και δυστυχώς πικρή εμπειρία από την απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, ζούμε τις συνέπειες, αποδείχτηκε ότι έλεγαν συνειδητά ψέματα όσοι υποστήριζαν ότι ο ανταγωνισμός των ομίλων θα φέρει βελτίωση μισθών, νέες θέσεις δουλειάς, μείωση των τιμολογίων και άλλα.
Όλοι ξέρουμε ότι τα συμφέροντα μας δεν μπορούν να ταυτιστούν με αυτά των μονοπωλιακών ομίλων, γιατί τα δικά τους κέρδη βασίζονται στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων μας.
Τα μονοπώλια είναι οι αντίπαλοι μας και η απελευθέρωση η πολιτική τους.
Όσοι στηρίζουν την απελευθέρωση στηρίζουν τα μεγάλα συμφέροντα.
Οι τσακωμοί για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης αφορούν τα συμφέροντα των ομίλων που ανταγωνίζονται μεταξύ τους.
Οι υψηλοί τόνοι και οι βαρύγδουπες δηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση από αυτούς που στηρίζουν την απελευθέρωση είναι ο κουρνιαχτός για να κρύψουν την ταύτιση τους, να κρύψουν ότι στηρίζουν τα ίδια συμφέροντα.
Δεν είναι μαζί μας και όσοι τάσσονται υπέρ συγκεκριμένων μονοπωλιακών ομίλων. Είναι αντίθετη με τα λαϊκά συμφέροντα, η έγκριση της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου για παραγωγή από ιδιώτες χιλιάδων MW από ΑΠΕ.
Δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, η ίδρυση από την Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή, της Ενεργειακής Κοινότητας που είναι μορφή ιδιωτικοποίησης της παραγωγής και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Φίλες και Φίλοι

Όλοι ξέρουμε που πάει η κατάσταση, ξέρουμε ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι απέναντι.
Πρέπει να αποφασίσουμε για μας και τα παιδιά μας.
Θα πάρουμε το δρόμο της υποταγής και της μοιρολατρίας ή το δρόμο του αγώνα.
Το εργατικό κίνημα της Μεγαλόπολης έχει μεγάλη ιστορία, ήρθε η ώρα για να γράψουμε καινούργιες σελίδες, ο αγώνας που ξεκινήσαμε πρέπει να πάει ως το τέρμα. Να τον οργανώσουμε καλλίτερα και να τον κλιμακώσουμε με προοπτική, μπορούμε κα πρέπει να  χτίσουμε τη μεγάλη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται, να συγκρουστούμε με την πολιτική της απελευθέρωσης.
Να διεκδικήσουμε ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή και εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και θα λειτουργούν  σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, να κάνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα κοινωνικό αγαθό, να διασφαλίσουμε την εργασία τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Το δίκιο είναι με το μέρος μας αν το πιστέψουμε, όσο δύσκολος και να είναι ο αγώνας, η νίκη είναι σίγουρα δική μας.

Σχόλια