Ποιοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις το 2018

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018. Πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν ήταν
υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση θα βρεθούν φέτος αντιμέτωποι με τη συγκεκριμένη υποχρέωση.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχουν:

Όσοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους (οι γεννηθέντες μέχρι 31-12-1998) και αποκτούν εισοδήματα φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα της φορολογίας, πραγματικά ή τεκμαρτά.
Όσοι είναι άνω των 18 ετών και είναι προστατευόμενα (εξαρτώμενα) μέλη (π.χ. φοιτητές), όταν έχουν οποιαδήποτε εισοδήματα.
Όσοι είναι πάνω από 18 ετών και το εισόδημα που έχουν είναι μόνο από τα τεκμήρια π.χ. χρήση σπιτιού, αυτοκινήτου κ.λπ.
Οι άνεργοι που είναι πάνω από 18 ετών και έχουν οποιοδήποτε εισόδημα. Αν δεν έχουν εισόδημα δεν υποχρεώνονται να υποβάλλουν δήλωση.
Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος (επαγγέλματος).
Οι φορολογικοί κάτοικοι του εξωτερικού όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα. Το πραγματικό εισόδημα μπορεί να φορολογείται με την κλίμακα, π.χ. ενοίκια, να φορολογείται αυτοτελώς, π.χ. τόκοι, ή να είναι απαλλασσόμενο της φορολογίας. Αντίθετα οι φορολογικοί κάτοικοι του εξωτερικού όταν δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα (π.χ. αποκτούν τεκμαρτό) δεν υποχρεώνονται να υποβάλλουν δήλωση. Για παράδειγμα, δεν υποχρεώνονται να υποβάλλουν δήλωση οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού που έχουν αυτοκίνητο ή δευτερεύουσα κατοικία στην Ελλάδα, ούτε αυτοί που αγόρασαν ακίνητο ή αγόρασαν αυτοκίνητο στην Ελλάδα και δεν απόκτησαν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα.
newsbeast.gr

Σχόλια