Οι νέοι αγρότες μέχρι στιγμής εκτός αφορολόγητου

Επισήμανση του Χρήστου Μπουζινέλου
Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι  νεοεισερχόμενοι αγρότες καθώς δεν τους
αναγνωρίζεται φορολογικά η ιδιότητα του κατά κύριου επάγγελμα αγρότη.

Μας τηλεφωνούν πολλοί αγρότες και μας τονίζουν πόσο λάθος είναι το ίδιο το φορολογικό σύστημα τους θεωρεί ελεύθερους επαγγελματίες και όχι αγρότες.

Το τραγικό αποτέλεσμα αυτού είναι να πηγαίνουν να κάνουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και να προκύπτει μεγάλη φορολογία εισοδήματος, μαζί με τις προκαταβολές και χωρίς τα αφορολόγητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, η οποία είναι δυσβάστακτη.

Ο κ. Χρήστος Μπουζινέλος αγρότης και πρόεδρος Δ.Δ. Κουτσίου Νεμέας σε επικοινωνία που είχαμε μας τόνισε πως το πρόβλημα των νέων αγροτών είναι τεράστιο γιατί θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά στην εφορία και όλο αυτό γίνεται από μια ασυνεννοησία του Υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης με το Υπουργείο Οικονομικών.

Το θέμα έπρεπε ήδη να έχει λυθεί με τροπολογία, όπως είχαν δεσμευτεί κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες μέρες, αλλά προς το παρόν δεν έχει δημοσιευτεί η σχετική τροπολογία.

Με την εγκύκλιο που περιμένουν οι αγρότες και οι λογιστές τους δεν θα θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ αλλά σαν αγρότες με κάποια ελαφρυντικά.

Όπως όλα δείχνουν κυριαρχεί μεγάλη αναστάτωση και υπάρχει διαφωνία μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για λόγους καθαρά εισπρακτικούς και η δεύτερη να μη δέχεται την εξαίρεση για τους νέους αγρότες.

agrotes.eu

Σχόλια