Ίσως Αγροτικά Επιμελητήρια ή …

Την Κυριακή, 5 Φεβ 2017, στις 14.00, στους χώρους της Zootechnia (περίπτερο 8, αίθουσα D) μια Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών οργανώνει ανοικτή συζήτηση για
ανταλλαγή σκέψεων, εμπειριών και προτάσεων για την πιθανότητα να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα μια μορφή «ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ».



Η πρόταση για ανοικτή συζήτηση προέκυψε από συζητήσεις με ανθρώπους που παρατηρούν και συμμετέχουν στα αγροτικά, κα επιλέχθηκε η διαδικασία της τελείως ανοικτής διαδικασίας, με απόλυτο σεβασμό στην κοινωνία των πολιτών. Για το ξεκίνημα μιας κάποιας διαδικασίας τον συντονισμό της προώθησης της ενημέρωσης ανέλαβε ο κ Θόδωρος Σδρούλιας (6972212150, tsdro@tee.gr) και τον περιστασιακό συντονισμό ο κ Δημήτρης Μιχαηλίδης (6998282382, michaeld@otenet.gr)

Αγροτικά Επιμελητήρια λειτουργούν στην Τουρκία, στην Βουλγαρία, στην Ρουμανία, στην Ιταλία, στην Γαλλία και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.
Στην Ελλάδα υπάρχουν κατά τόπους Επιμελητήρια, αλλά και μερικά εξειδικευμένα, όπως Τεχνικό, Γεωτεχνικό, Οικονομικό, Ξενοδοχειακό, Εμπορικό, Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό, Βιομηχανικό κλπ. Ως συνδετικός κρίκος υπάρχει και η Ένωση Ελληνικών Επιμελητηρίων.
Ο όρος «Επιμελητήριο» δια ελληνικού νόμου είναι κατοχυρωμένος και δίνεται μόνο από την πολιτεία σε δομές που προκύπτουν από την δυναμική της κοινωνίας όπως εκφράζεται από τους κατά περίσταση νόμους της Ελλάδος.
Η μελέτη MacKinshey, πάνω στην οποία στηρίχθηκαν όλες οι επιλογές για την έξοδο της Ελλάδος από την κρίση και τον σχεδιασμό της ανάπτυξης, μετά την κρίση, χαρακτηρίζει ως ατμομηχανές της ανάπτυξης στην Ελλάδα, την γεωργία, την βιομηχανία τροφίμων και τον τουρισμό. Ο τουρισμός έχει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Τουρισμού Ελλάδος-ΣΕΤΕ, για τον σχεδιασμό και την στήριξή του.

Η Γεωργία και η Βιομηχανία Τροφίμων, δεν έχουν κάποιο αντίστοιχο εργαλείο, και θα μπορούσαν να αρθρωθούν πάνω σε ένα Ελληνικό Αγροτικό Επιμελητήριο-ΕΑΕ. Στο ΕΑΕ θα μπορούσαν να εκπροσωπούνται οι παραγωγοί και έμποροι πολλαπλασιαστικού υλικού και οι τράπεζες γενετικού υλικού, αλλά και οι ερευνητές βιοτεχνολογίας, οι παραγωγοί και έμποροι λιπασμάτων, οι προμηθευτές ενέργειας, οι κατασκευαστές και έμποροι αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμών, οι καλλιεργητές, εκτροφείς και συλλέκτες του πρωτογενούς τομέα, οι τυποποιητές, συσκευαστές, μεταποιητές και έμποροι αγροτικών προϊόντων, οι εξειδικευμένοι μεταφορείς, οι εξειδικευμένοι κατασκευαστές και έμποροι εξοπλισμού μεταποίησης, τα κέντρα διακίνησης αγροτικών προϊόντων, οι εξειδικευμένες αγορές και κάθε τι άλλο που θα μπορούσε να διαμορφώσει έναν ισχυρό αγροτικό & μεταποιητικό τομέα.

Τα Αγροτικά Επιμελητήρια ίσως θα μπορούσαν να συντίθενται σε αυτοτελές (άρα όχι κεντρικό) διοικητικό επίπεδο σε κάθε Περιφέρεια, όπου πιθανόν θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ακόμα και η τοπική κοινωνία.
Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα στόχευε ένα Αγροτικό Επιμελητήριο θα μπορούσαν ίσως να περιληφθούν:
  • Συγκέντρωση στοιχείων διαμόρφωσης πολιτικής και στρατηγικών στον αγροτικό τομέα
  • Ενημερωτικές διαδικασίες για όλες τις σύγχρονες εξελίξεις που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα.
  • Προώθηση συνεργασιών για την συμβολή του αγροτικού τομέα στην σύγχρονη οικονομία και τοπική ανάπτυξη
  • Συμβολή στην στήριξη του αγροτικού κόσμου και των εμπλεκόμενων με τον αγροτικό τομέα
  • Προώθηση του ρόλου του αγροτικού τομέα.
  • Υποστήριξη σύνθεσης δικτύων και πλατφορμών για μεγιστοποίηση αποτελεσμάτων με βάση τον αγροτικό τομέα.
  • Υποστήριξη εφαρμοσμένης έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας στον αγροτικό τομέα.
  • Παροχή υπηρεσιών σε όλους τους εμπλεκόμενους στην αγροτική παραγωγή και στον αγροδιατροφικό, αγροτουριστικό τομέα.
Και ενώ οι διάσπαρτες συζητήσεις για Αγροτικά Επιμελητήρια, πιθανόν να γίνονταν σε διάφορες ευκαιρίες, βρέθηκαν κείμενα δημοσιευμένα από τον Σεπ 2014, χωρίς να καταλήξουν σε κάποια δημοσιοποιηθείσα ανοικτή πρόσκληση, ΄΄η ίσως να γινόταν σε επίπεδο εξειδικευμένων επιστημόνων.
Η πρόσκληση για την Κυριακή, 5 Φεβ 2017, μέσα στην Zootechnia, στις 14.00, είναι μια κίνηση «από τα κάτω», από την κοινωνία των πολιτών, ανοικτή σε όλους, χωρίς προδιαγραφές, και προαπαιτούμενα.


Η ανάγκη για συζήτηση για κάποια μορφή Αγροτικών Επιμελητηρίων επιτάθηκε τον τελευταίο καιρό, διότι μεταξύ πολλών άλλων προβλημάτων του Ελληνικού αγροτικού τομέα και του αγροτικού κόσμου, επισημαίνεται:
  • Η εμφανής έλλειψη συμμετοχικής συμφωνημένης αγροτικής πολιτικής στην Ελλάδα, αλλά και στις Περιφέρειες, που είναι το σχεδιαστικό αναπτυξιακό επίπεδο
  • Η ανυπαρξία ενιαίας εκπροσώπησης των επαγγελματιών αγροτών
  • Η ανυπαρξία επιχειρησιακού σημείου αναφοράς στον αγροτικό τομέα
  • Η έλλειψη επαρκούς στήριξης συμμετοχικών-συνεργατικών επιχειρηματικών σχημάτων, που επιβάλλονται στην δομή του ελληνικού αγροτικού τομέα και
  • Οι ραγδαίες αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον
  • Οι πολύ σοβαρές ενδείξεις αλλαγών στην Κοινή Γεωργική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ορίζοντα το πολύ κοντινό 2020.
Ίσως και η πολιτεία να έχει αντιληφθεί την ανάγκη σύνθεσης Αγροτικών Επιμελητηρίων στην Ελλάδα. Όλο και ποιο συχνά ακούγονται λέξεις που οδηγούν σε Αγροτικά Επιμελητήρια. Η Κοινωνία των πολιτών, όμως πρέπει να έχει άποψη και να ξεκινήσει «ζύμωση από τα κάτω», όπως πρέπει να κάνει κάθε πολίτης για κάθε θέμα, πέραν των οργανωμένων δομών και πέραν της κεντρικής εξουσίας.

Και τις τέσσερις μέρες της Zootechnia, 2-5 Φεβ 2017, ο κ Θ. Σδρούλιας και ο Δ. Μιχαηλίδης, θα βρίσκονται στην Zootechnia, και θα φιλοξενούνται περιστασιακά στο περίπτερο 3, στο stand 21, στο ΠΡΟΒΕΙΟ Κορδαλής.
Η συζήτηση για την πιθανότητα να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα μια μορφή «ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ» θα γίνει την Κυριακή, 5 Φεβ 2017, στις 14.00, στους χώρους της Zootechnia (περίπτερο 8, αίθουσα D).
Πληρ: Θ. Σδρούλιας (6972212150), Δ. Μιχαηλίδης (6998282382).


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Σχόλια