Ερωτηματολόγιο για τη χωματερή του Χιλιομοδίου και τη διαχείριση απορριμμάτων

Ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Πανταζής μας έστειλε ένα ερωτηματολόγιο με τις απαντήσεις που αυτός δίνει, ώστε να ενημερωθούν
όσο απλά και καλύτερα γίνεται οι δημότες του Δήμου Κορινθίων, ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΟΥ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.


1 Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΟΥ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ;
Καμία χωματερή δεν είναι νόμιμη και η συγκεκριμένη λειτουργεί με ευθύνη της δημοτικής αρχής (πλειοψηφία και μειοψηφία) και ανοχή όλων των αρμοδίων (Περιφέρεια, δικαστικές αρχές κλπ), μέχρι τουλάχιστον να δοθεί λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

2. Η ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ;
Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το αντικείμενο γνωρίζουμε ότι η χωματερή είχε υπερεξαντλήσει την δυνατότητα να δέχεται απορρίμματα και επομένως η φωτιά ευνοεί την μείωση του όγκου ώστε να μπορεί να δεχθεί επιπλέον απορρίμματα. Οπότε η απάντηση στο ερώτημα επαφίεται στην φαντασία του κάθε αναγνώστη.

 3.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΝΕΒΗ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ;
Σε επικοινωνία που είχα με την υπηρεσία, μου δόθηκε η απάντηση ότι ο Δήμος της ζήτησε να μην επέμβει και θα αναλάμβανε  ο ίδιος την κατάσβεση.

 4.Η ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΕΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ;
Αυτό έχει απαντηθεί με κάθε τρόπο από τους αρμόδιους επιστήμονες. Η ύπαρξη και μόνο της χωματερής με τα στραγγίσματα τα οποία αποδεδειγμένα περιέχουν βαρέα μέταλλα, μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ οι καπνοί από τη φωτιά έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν καρκινογόνους διοξίνες και είναι τρομερά επικίνδυνοι για την υγεία όσων τους εισπνέουν.

 5.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ;
Ένα ερώτημα που δεν μπορεί να έχει μία μόνο απάντηση. Και σίγουρα δεν μπορεί να έχει την απάντηση που έδωσε κάποτε ο σημερινός δήμαρχος, ο οποίος με άκρατο λαϊκισμό ζητούσε το άμεσο κλείσιμο της χωματερής του Πεδίου Βολής στην Κόρινθο όταν ήταν αντιπολίτευση  . 
Βέβαια η χωματερή θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και χρόνια, αν η δημοτική αρχή ενδιαφερόταν για να λύσει το πρόβλημα και όχι για τα γνωστά πανηγυράκια για τα οποία φημίζεται. 
Αν κλείσει όμως σήμερα, είναι δεδομένο πως θα ζήσουμε σαν Δήμος τραγικές στιγμές, αφού τα απορρίμματα θα γίνουν βουνά με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία. Κανείς όμως δεν μπορεί να ζητήσει από τους κατοίκους της γύρω περιοχής να μην διεκδικήσουν το δικαίωμα που έχουν στο να ζουν αυτοί και οι οικογένειες τους σε ένα διαφορετικό και υγιές περιβάλλον. 
Ότι λοιπόν αποφασίσουν θα πρέπει να είναι σεβαστό και αποδεκτό από όλους μας.

 6.ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ; ΠΟΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ;
Αυτήν την περίοδο την γενική ευθύνη διαχείρισης την έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία έχει προχωρήσει την διαδικασία υλοποίησης του σχεδιασμού της άσχετα αν διαφωνεί κάποιος ή όχι. Σε αυτήν την διαχείριση έχει εκφράσει (ενώ αρχικά ήταν φανατικός θιασώτης της) την αντίρρηση του ο δήμαρχος Κορινθίων και προσπαθεί με κάποιες συμμαχίες ορισμένων δήμων και γνωστών Μ.Μ.Ε. να μην υλοποιηθεί χωρίς να το έχει καταφέρει. 
Όμως οι δήμοι οι οποίοι από το 2005 είχαν την δυνατότητα να διαχειριστούν τα απορρίμματα (ο προηγούμενος δήμαρχος είχε προχωρήσει στην διαδικασία αδειοδότησης  χώρου υγειονομικής ταφής ΧΥΤΑ από το 2005, κάτι που πολεμήθηκε και ακυρώθηκε από όσους σήμερα νίπτουν τας χείρας τους. Αυτήν την περίοδο, μάλλον στα πλαίσια της γνωστής κόντρας του Δημάρχου με τον Περιφερειάρχη, έχει ξεκινήσει ο Δήμος τη διαδικασία κατασκευής εργοστασίου το οποίο αφήνει ο Δήμαρχος να εννοηθεί, αν και γνωρίζει ότι δεν έχει εκ του νόμου τη δυνατότητα αυτή, ότι θα κάνει συνολική διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ στην πραγματικότητα έχει αδειοδοτηθεί (και μόνο αυτό θα του επιτραπεί να γίνει) για εργοστάσιο κομποστοποίησης, δηλαδή διαχείρισης των οργανικών (αποφάγια, κλαδέματα κλπ.) με σκοπό την παραγωγή κομπόστ (λίπασμα).
Στην απορία γιατί να μην κάνει ο Δήμος συνολική διαχείριση, η απάντηση είναι γιατί αφενός θεσμικά δεν έχει αυτήν την εξουσιοδότηση και αφετέρου η ποσότητα που παράγει ο Δήμος μας είναι μικρή με αποτέλεσμα οποιοδήποτε εργοστάσιο λειτουργήσει να είναι ζημιογόνο οικονομικά, με το βάρος να το αναλάβουν φυσικά οι δημότες.
Φυσικά τονίζω πάλι ότι δεν υπάρχει χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) με αποτέλεσμα με την δημιουργία του περιβόητου εργοστασίου, απλώς να δημιουργηθεί μια άλλη ανεξέλεγκτη χωματερή. Επομένως είναι σαφές ότι πριν από όλα θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η χωροθέτηση ΧΥΤΥ.

 7.ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ;
Οι λύσεις πουθενά και ποτέ, πέρα από τον κόσμο των παραμυθιών και του δημαρχείου, δεν είναι μαγικές.
Απαιτούν προσπάθεια από όλους και πρώτα τους Δημότες. Όμως πιστεύω ότι αυτοί είναι διατεθειμένοι να προβούν σε προσπάθεια κυρίως αλλαγής νοοτροπίας όταν δουν ένα δήμαρχο και μια δημοτική αρχή που πραγματικά να ενδιαφέρονται και να μιλούν αληθινά. 
Η ποιο φιλική για το περιβάλλον και οικονομική λύση είναι στο να στέλνει ο δήμος όσο γίνεται λιγότερα αστικά απορρίμματα για περαιτέρω επεξεργασία στην Περιφέρεια. Και αυτό επιτυγχάνεται όταν κάνουμε όλοι στα σπίτια μας διαλογή των απορριμμάτων μας σε κατηγορίες (χαρτιά, αποφάγια, γυαλί, μέταλλα κλπ.) και ο δήμος τα παραλαμβάνει με διαφορετικό σύστημα αποκομιδής και τα προωθεί σε περαιτέρω επεξεργασία όσα είναι για ανακύκλωση και κομποστοποίηση,  με αποτέλεσμα την εισροή σημαντικών ποσών στα ταμεία του από την εμπορία τους, ενώ τα υπόλοιπα θα τα παραλαμβάνει η περιφέρεια που έχει την υποχρέωση και θα τα επεξεργάζεται περαιτέρω. Θυμίζω ότι επειδή για την επεξεργασία από την περιφέρεια θα πληρώσουμε σαν δήμος κάποιο σεβαστό ποσό, όσο λιγότερα απορρίμματα της προωθούμε τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος για όλους μας.

8.ΠΟΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ;

Πρέπει και είναι απλό, να χωροθετήσουμε και να κατασκευάσουμε ΧΥΤΥ και συγχρόνως να δώσουμε βαρύτητα στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση με απλά βήματα, όπως αυτό που υλοποίησε ο Δήμος Λουτρακίου με τον διαγωνισμό των σχολείων για την ανακύκλωση, κάτι που είχα προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και δημοσίως, χωρίς να δοθεί καμία σημασία, αλλά και άλλα τα οποία δεν έχουν κόστος και βάζουν τους δημότες στη φιλοσοφία μιας αλλαγής του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων. Και οπωσδήποτε να συνεργαστούμε με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς ώστε να δοθεί γρήγορη και κυρίως οικονομική για όλους μας  λύση.

Όμως μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα ακόμη πιο εύκολα και πιο απλά.
ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ

 μιας και ο σημερινός έχει αποδειχτεί πέρα από κάθε αμφισβήτηση ανίκανος να δώσει λύσεις σε τόσο μεγάλα προβλήματα.

Βασίλης Πανταζής
Πολ. Μηχκός ΕΜΠ
Δημοτικός σύμβουλος
Δήμου Κορινθίων

Σχόλια