Η άποψη του Γιώργου Τσόγκα σχετικά με τη ρύθμιση για τις απεργίες

Επειδή είναι ντροπή και ιστορική διαστροφή, να αιτιώνται το ΣΥΡΙΖΑ οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις της χώρας για περιστολή των εργασιακών
δικαιωμάτων , ειδικά εκείνες που τις διέλυσαν, αλλά και αυτές που ασκούν ...εργολαβικά το δικαίωμα της προστασίας των και ξιφουλκούν με δήθεν οργή, ως να μην συνέβαινε τίποτα έχει σήμερα, πρέπει να αποσαφηνιστούν τα ακόλουθα:


-Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέλυσε το εργατικό δίκαιο και ειδικά το συλλογικό δίκαιο, αντιθέτως παλεύει για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των διατάξεων που διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
-Αλλάζει εν μέρει το άρθρο 8 του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 που ρυθμίζει το θέμα της απαιτούμενης απαρτίας, ώστε να ληφθεί νόμιμα απόφαση για κήρυξη απεργίας και άσκησης του αντίστοιχου εργατικού δικαιώματος ,ειδικότερα:
-ΑΛΛΑΖΕΙ μόνον το ποσοστό της απαρτίας που απαιτείται για την κήρυξή της,
δηλ. η παλιά διάταξη απαιτούσε απαρτία το 30% επι του αριθμού των ταμειακά εντάξει μελών και τώρα γίνεται 50% του συνόλου των οικονομικά τακτοποιημένων και ουσιωδώς ενεργών μελών του σωματείου, να έχουν δικαίωμα να συγκαλέσουν τη ΓΣ και εν συνεχεία να ψηφίσουν η όχι για την απεργία. 
-Ουδόλως αφορά το άρθρο 20 του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, αφού οι όροι και ειδικά το απαιτούμενο ποσοστό λήψης της απόφασης για την κήρυξη μιας απεργίας παραμένει το ΙΔΙΟ!!!!
-Δεν αφορά περιφερειακά, πανελλαδικά ούτε δευτεροβάθμια σωματεία, για τα οποία δεν αλλάζει ΤΙΠΟΤΑ!!!!!! Παρά μόνον τοπικής εμβέλειας!
Η αντίστοιχη διάταξη που προβλεπόταν στο περίφημο άρθρο 4 του νόμου 1365/1983 του ΠΑΣΟΚ , ήταν σαφώς χειρότερη και πολύ πιο περιοριστική του σχετικού δικαιώματος από την σήμερα προτεινόμενη διότι:
-Απαιτούσε πλειοψηφία 50% συν ένα, επι των εγγεγραμμένων μελών ενός σωματείου και όχι μόνον επί του 50% των ταμειακά τακτοποιημένων όπως προβλέπει η προτεινόμενη! 
Επί πλέον,
-Είχε εφαρμογή επι όλων των σωματείων χωρίς διάκριση δηλ. επι πρωτοβάθμιων , δευτεροβάθμιων, περιφερειακών και πανελλαδικών, ενώ η προτεινόμενη αφορά μόνο τα πρωτοβάθμια τοπικά σωματεία και όχι περιφερειακά, πανελλαδικά και δευτεροβάθμια!
Ετσι η νέα η ρύθμιση που προτείνεται απαιτεί, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για νόμιμη κήρυξη απεργίας, την ύπαρξη απαρτίας 50% και όχι 30% συν ένα των ταμειακά τακτοποιημένων μελών ενός σωματείου, δεν πλήττει τον σκληρό πυρήνα του δικαιώματος στην απεργία, ίσως και να την εξορθολογίζει, απαιτώντας απαρτία για τη λήψη απόφασης μόνον των ενεργών μελών του σωματείου , που θα αποφασίσουν ή όχι για την απεργία, φυσικά με τη συνήθη πλειοψηφία του 50+1 των ψηφισάντων!
Κανένας όμως δεν ασχολήθηκε με την πολύ σοβαρή διάταξη που αφορά την αλλαγή της θέσης των εργαζομένων στην κατανομή τού εκπλειστηριάσματος της επιχείρησης πού πτώχευσε, όπου καταβάλλεται κατά προτεραιότητα στον εργαζόμενο μέρος των μισθολογικών του απαιτήσεων, ενώ μέχρι σήμερα αυτό δεν συνέβαινε, οπότε σιγά-σιγά ανακτώνται εργασιακά δικαιώματα, πού οι «…φίλιες δυνάμεις…» των μνημονίων φρόντισαν να διαλύσουν!!!
Γιώργος Τσόγκας
Βουλευτής Κορινθίας

Σχόλια