Νίκος Πατσαρίνος: Προτάσεις για τη μεταφορά των μαθητών

Το έργο της μεταφοράς των μαθητών είναι ένα σπουδαίο έργο, που αν και θα έπρεπε να το διαχειρίζονται οι
Δήμοι, το διαχειρίζονται οι Περιφέρειες μέσα από τις Περιφερειακές Ενότητες. 


Είναι πολύ σημαντικό γιατί μεταφέρονται κάθε χρόνο πάνω από 12.000 μαθητές σ’ όλη την Περιφέρεια, ξοδεύοντας τουλάχιστον 10 εκατ. €. Συγχρόνως έχει να κάνει με την ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά τους με αρκετές ιδιομορφίες ανά μαθητή, σχολείο και περιοχή. Εκ των πραγμάτων λοιπόν απαιτείται σοβαρότητα, οργάνωση, συλλογικότητα, εννιαιοποίηση στόχων, εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, εγκυρότητα και προπάντων διαφάνεια. Στοιχεία χρηστής διοίκησης που δυστυχώς λείπουν από την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας.

Παρουσιάζονται πολλά «παρατράγουδα»: μεταφορά μαθητών από οδηγούς χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και σε ανασφαλή οχήματα, «ανακάτεμα» επιβατών και μαθητών στα τακτικά και μισθωμένα δρομολόγια, καθυστερήσεις, κακή οργάνωση δρομολογίων, επίδικες καταστάσεις (βλ. υπάλληλο Μεσσηνίας κ.ά.), σοβαρές αποκλίσεις των συμβάσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα (π.χ. η συμμετοχή των ΚΤΕΛ στις μεταφορές κυμαίνεται από 40% έως 99%) και το φαινόμενο να φτάνουμε σε πολλές απευθείας αναθέσεις με σχεδόν μηδενικές εκπτώσεις, ενώ όταν έχουμε υγιή ανταγωνισμό αυτές να φτάνουν ακόμα και στο 50%.
Πρόσφατα δόθηκαν από την περιφέρεια παρατάσεις σ’ όλες τις συμβάσεις (στο 1/4 περίπου του συνολικού χρόνου) και ακυρώθηκαν διαγωνισμοί πρόχειρα, ανεύθυνα, αόριστα, αναιτιολόγητα και καθυστερημένα προσβάλλοντας δικές τους αποφάσεις και οδηγίες προς τους υπαλλήλους!

Παρά τις απανωτές υποσχέσεις της πλειοψηφίας ότι θα συζητήσουμε γι’ αυτό το έργο στα συλλογικά όργανα αυτό δεν έγινε. Δεν φτάνει αυτό και η πλειοψηφία, εκμεταλλευόμενη την ευαισθησία των μειοψηφιών απέναντι στο έργο, συνέχισε να μας αιφνιδιάζει με τη λήψη σοβαρών αποφάσεων προ ημερησίας διάταξης. Με όλα αυτά αποφασίσαμε οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και φέραμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Για τον σκοπό αυτόν ζητήσαμε α) έγκαιρα και θεσμικά να μας δοθούν πλήρη και συγκεντρωτικά τα στοιχεία κλεισίματος των προηγουμένων ετών (τα οποία αποδέχτηκαν ότι υπάρχουν ανά Περιφερειακή Ενότητα και τα οποία δεν μπορείς να τα βρεις ενιαία μέσα από τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και τη «Διαύγεια») και β) να συμμετάσχουν στη συζήτηση οι εμπλεκόμενοι φορείς. Τ’ αποτέλεσμα ήταν με προκλητικό τρόπο τα στοιχεία να μη μας δοθούν και στους εκπροσώπους των ταξί που ήλθαν τόσο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο να τους απαγορέψουν να μιλήσουν ως «εμπλεκόμενοι» στον διαγωνισμό. Ποιον διαγωνισμό, αφού ακυρώθηκαν όλοι!

Όμως οι αντιφάσεις τους, τα ψέματα και η θεσμική τους εκτροπή δεν σταματά εδώ. Τωρινός νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας για τις μεταφορές είναι πρώην πρόεδρος των ΚΤΕΛ σε Αττική και Αρκαδία και νυν μέτοχος στο ΚΤΕΛ Αρκαδίας. Ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας στην Αρκαδία, που επανειλημμένα διαμαρτύρεται για τον μεγάλο υπηρεσιακό φόρτο, ασχολείται καθημερινά ο ίδιος με τα δρομολόγια των ταξί και του ΚΤΕΛ.

Όλα τα παραπάνω τα επισημάναμε στη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και απαντήσεις δεν πήραμε. Αρνήθηκαν να βάλουν σε ψηφοφορία τις προτάσεις μας ­– αν και ήμασταν εισηγητές –απαντώντας ότι αυτοί ξέρουν τι κάνουν. Η δημοκρατία στο μεγαλείο της! 
Ακολουθούν οι προτάσεις μας.

1. Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα να υπάρξει μια επιτροπή με τη συμμετοχή των μειοψηφιών και «ανοικτή» στους φορείς όπου θα συζητά τα προβλήματα που προκύπτουν και θα ενημερωθεί και θα βγάλει συμπεράσματα για το κλείσιμο της προηγούμενης περιόδου (2015- 2017).
2. Να δοθούν σε όλους τουλάχιστον για την προηγούμενη χρονιά (2016-2017) τα απολογιστικά, συγκεντρωτικά στοιχεία που υπάρχουν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και αφορούν μετακινήσεις μαθητών, μεταφορικά μέσα, διαδρομές και κόστη. Ζητούμενο είναι να φτάσουμε στο κόστος μεταφοράς του μαθητή ανά κατηγορία.
3. Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα να ενεργοποιηθεί ομάδα από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που θα ελέγχει το έργο μεταφοράς των μαθητών.
4. Να γίνει συνάντηση μ’ όλους τους Δ/ντές των Σχολείων όπου θα τους δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία και οδηγίες για να διασφαλιστεί ο ανοικτός καθημερινός διάλογος και αλληλοενημέρωση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.
5. Να υπάρξουν αυστηρές και άμεσες ποινές σε κάθε παρανομούντα (για ένα πρόστιμο 1.100 € στο ΚΤΕΛ Αργολίδας συζητά η Οικονομική Επιτροπή σε 4 συνεδριάσεις).
6. Είναι χρήσιμο το σχέδιο της προκήρυξης του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού ανά Περιφερειακή Ενότητα να συζητείται από τα πριν με τους εμπλεκόμενους φορείς (Δ/ντές, ΚΤΕΛ, ιδιωτικά λεωφορεία, ταξί). Αυτό προβλέπεται από τις σχετικές ΚΥΑ, είναι στα πλαίσια της «ελεύθερης αγοράς», προλαβαίνει τυχόν προβλήματα και ενστάσεις και αποτρέπει τους αιφνιδιασμούς που μας έχει συνηθίσει η Περιφερειακή Αρχή. Πρέπει το σχέδιο αυτό να ετοιμάζεται έγκαιρα και όχι την τελευταία στιγμή (η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει από τώρα για την περίοδο 2019-2020). Στον διαγωνισμό της Μεσσηνίας που ακυρώθηκε αποδείχτηκε ότι μπορούσαμε έγκαιρα να γίνει διασφαλίζοντας και μεγάλη συμμετοχή απ’ όλους (70 διαγωνιζόμενοι).
7. Υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και όλες τις Περιφέρειες της χώρας που πρέπει να συγκεντρωθεί και να προωθηθεί η επαναδιαπραγμάτευση του θεσμικού πλαισίου που θα διορθώνει λάθη και ελλείψεις που έχουν εντοπιστεί.
8. Ν’ απομακρυνθεί ο σύμβουλος της Περιφέρειας για τις μεταφορές που ήταν και είναι μέτοχος στα ΚΤΕΛ. Να στελεχωθεί η Υπηρεσία για τη μεταφορά των μαθητών στην Αρκαδία και ν’ απαλλαγεί ο Γενικός Δ/ντής της Περιφέρειας από το έργο σε καθημερινή βάση.
9. Αφού δοθούν ενιαίες κατευθύνσεις να αφεθούν οι Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων να οργανώσουν από μόνες τους διαγωνισμούς εντάσσοντας σ’ αυτούς όλες τις ιδιομορφίες και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Στόχος είναι η ασφάλεια στη μεταφορά, η εγκυρότητα, η αποτελεσματικότητα, η διάχυση της δουλειάς σ’ όλους τους μεταφορείς και η οικονομία των πόρων. Για να ’χουμε υγιή ανταγωνισμό, χωρίς αποκλεισμούς απαιτείται διαφάνεια και ιδιαίτερο μέλημα για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Ας μείνουν μακριά από τη μεταφορά των μαθητών τα φαινόμενα «Τατουλιστάν».

19/9/2017
Για την «Πελοπόννησος Πρώτα»
Ο επικεφαλής

ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ


Σχόλια