Εκεί στο Μαξίμου δεν καταλαβαίνει κανείς ότι δεν υπάρχει φράγκο; Κάντε όλη την Ελλάδα μια φυλακή να τελειώνουμε...

του ΜΑΚΗ ΚΟΥΡΗ
Κυνηγάτε με κατασχέσεις τους μικροοφειλέτες και δεν κάνετε τίποτε για τους 69 που χρωστάνε πάνω από
100.000.000 ο καθένας και συνολικά 28,7 δισ. ευρώ! 

Δεν ξέρουμε με ποιο σκεπτικό λειτουργούν εκεί στο Μαξίμου. Οι αποφάσεις τους όμως δείχνουν, δυστυχώς, ότι έχει χαθεί ο... μπούσουλας, καθώς όχι μόνο έχουν την... αυταπάτη ότι λεφτά υπάρχουν, όπως έλεγε κι ο Γιωργάκης το 2009 και τελικά μας φόρεσε το... Μνημόνιο, αλλά πιστεύουν και ότι οι νοικοκυραίοι και οι επιχειρηματίες έχουν λεφτά και δεν πληρώνουν γιατί είναι μπαταχτσήδες. Νομίζουν εκεί στο υπουργείο Οικονομικών ότι με το μπαράζ των κατασχέσεων –ακόμη και συντάξεων– που έβαλαν μπρος, με τους πλειστηριασμούς σπιτιών και τις δεσμεύσεις λογαριασμών, αν έχουν απομείνει μέσα τίποτε ψιλά, αλλά και με τις μηνύσεις και την απειλή να βρεθούν οι οφειλέτες στον Κορυδαλλό, θα μαζέψουν τα... 94,7 δισ. ευρώ που είναι συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές 3.940.000 φορολογουμένων! Κούνια που τους κούναγε... Δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Αν υπήρχαν λεφτά, όλο και κάποια θα είχαν μαζέψει από τις 906.101 κατασχέσεις που έχουν γίνει. Και αυτό το βλέπει ο καθένας αν ρίξει μια ματιά στη διαδρομή της... γέννησης των ληξιπρόθεσμων: Από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι το τέλος Απριλίου οι φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν φόρους 43,4 δισ. ευρώ! Παρότι το 2016 επιβλήθηκαν 1.602.835 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, υποθήκες και ποινικές διώξεις. Μάλιστα, το πρώτο τετράμηνο του 2017 δεν πληρώθηκαν φόροι 4,03 δισ. ευρώ. 

Λεφτά, βέβαια, υπάρχουν.

Τα έχουν αυτοί που μια ζωή είναι με το... γκουβέρνο, όπως έλεγε ο Μποδοσάκης, φίλος όλων των παλιών πολιτικών και του πρόσφατα αποχωρήσαντος από τούτο τον κόσμο Μητσοτάκη. 

Είναι οι 69 –φυσικά και νομικά πρόσωπα– που χρωστάνε πάνω από 100.000.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά 28,7 δισ. ευρώ, το 31% των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Χρήματα που αν τα είχαν πληρώσει, δεν θα ζητιανεύαμε την Πέμπτη και δεν θα παρακαλάγαμε μήνες τον κύριο Σόιμπλε για 8,5 δισ. ευρώ. 

Ποιος ο λόγος, κύριε πρωθυπουργέ, που δεν εισπράττονται; Ζητήσατε να σας πουν ο Τσακαλώτος και ο Χουλιαράκης γιατί δεν έχει πληρώσει ο καθένας από τους 69 τα 100 εκατ. ευρώ που χρωστάει; Τραβήξατε κανένα αυτί; 

Δεν είναι... μαζόχες οι 3.900.000 φορολογούμενοι να έχουν λεφτά και να μην πληρώνουν τους φόρους τους, με αποτέλεσμα κάθε μέρα να χτυπάει την πόρτα τους ο δικαστικός κλητήρας και να βγάζει το σπίτι τους στον πλειστηριασμό. Να ζουν με την αγωνία του λουκέτου και της φυλακής. 

Δεν έχει λεφτά ο φορολογούμενος να πληρώσει τους φόρους και τα «χαράτσια» (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.). Με ό,τι του έχει απομείνει προσπαθεί να κρατήσει όρθια την οικογένειά του, που κόβει από δω κι από κει, στερούμενη πάρα πολλά. Του λόγου το αληθές αποδεικνύει το ότι στο πεντάμηνο του 2017 η ζήτηση στα σούπερ μάρκετ μειώθηκε κατά 6%. 

Θέλετε κι άλλη απόδειξη, κύριε πρωθυπουργέ; Τσουνάμι έχει γίνει η αποποίηση κληρονομιάς. Ο λόγος; Οι πολίτες δεν μπορούν να σηκώσουν τα βάρη ενός ακινήτου και προτιμούν να μένουν στο νοίκι. 

Αλλά η πιο τρανταχτή απόδειξη για το ότι ο Έλληνας δεν είναι μπαταχτσής, απόδειξη που κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει, είναι το ότι το 2009 δεν έφθαναν τα 30 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις Εφορίες, με τις περισσότερες από αυτές να είναι στα χαρτιά και να προέρχονται από τις... πεθαμένες προβληματικές επιχειρήσεις, που τις φορτώθηκε τότε το Δημόσιο και σώθηκαν οι ιδιοκτήτες τους, που ήταν πρώτα ονόματα της τότε επιχειρηματικής και οικονομικής ζωής της χώρας. 

Αν, Αλέξη, συνεχισθεί η πολιτική των κατασχέσεων, των δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών, των πλειστηριασμών και των ποινικών διώξεων, η μοναδική ανάπτυξη που θα δει η χώρα θα είναι το χτίσιμο φυλακών. 

Θα... μετεξελιχθεί η Ελλάδα σε μια απέραντη φυλακή... Με το φως να μη φαίνεται όπου κι αν κοιτάξεις στον ορίζοντα...

Κι αυτό θα το χρεωθεί για χρόνια η Αριστερά...


Σχόλια