Γιορτή Κουράς στον Δήμο Αχαρνών - Πρόσκληση

Το Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017, από τις 11.00, έως τις 18.00, στους Θρακομακεδόνες (Πλατεία Αριστοτέλους) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» θα μετέχει
στην Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Αχαρνών με την αναβίωση της Γιορτής Κουράς Προβάτων.


Η βοσκοϊκανότητα στην Μεσογειακή Ελλάδα δεν είναι αρκετή για να θρέψει τα κοπάδια των αιγοπροβάτων και γι αυτό οι κτηνοτρόφοι τα μετακινούσαν συνεχώς, ώστε να γίνεται περιοδική βόσκηση, αλλά και να ανανεώνεται η υπάρχουσα βλάστηση. Η νομαδική κτηνοτροφία ήταν η βάση της οικονομίας (μαζί με την γεωργία και αλιεία), αλλά οι κλιματικές συνθήκες, που ήταν κατάλληλες τα καλοκαίρια στα βουνά, τόσο για βόσκηση, όσο και για τυροκόμηση, δεν ήταν κατάλληλες τον χειμώνα. Τα κοπάδια ξεχειμώνιαζαν τον χειμώνα στα «χειμαδιά», συνήθως περιοχές με ηπιότερο κλίμα τον χειμώνα, και περίπου του Αγίου Γεωργίου (23 Απρ) ξεκινούσαν για τα ορεινά, από όπου ξανακατέβαιναν του Αγίου Δημητρίου.

Για την ακρίβεια για να μην ξεχνούν, και να συντονίζονται καλύτερα, έβαλαν την γιορτή του Αγίου Γεωργίου στην ημερομηνία μετακίνησης στα ορεινά. Αυτή η μετακίνηση έπρεπε να γίνει μέχρι, το αργότερο, τις 21 Μαΐου, του Αγίου Κωνσταντίνου. Τότε γινόταν και η Κουρά των προβάτων.
Βέβαια η μετακίνηση γινόταν «με τα πόδια», από τις γιδόστρατες, που ήξεραν που υπήρχε νερό πόσιμο, και διαρκούσαν αρκετές ημέρες. Τα φαγητά εκτός από το διαθέσιμο κρέας ήταν συνήθως πίττες, το «κατ΄εξοχήν» φαγητό των νομαδικών λαών, όπως οι κτηνοτρόφοι παλαιά.
Σήμερα οι μνήμες έχουν «ξεθωρίσει» και τα οχήματα μεταφοράς ζώντων ζώων έχουν σχεδόν μηδενίσει τις μετακινήσεις, και άλλαξαν τις εκτροφές, από εκτατικές σε σταβλισμένες, με κοστοβόρες προμήθειες ζωοτροφών από μακρινά πεδινά μέρη.

Η Κουρά των Προβάτων ήταν μια σοβαρή διαδικασία που απαιτούσε πολλούς ανθρώπους και προσπάθεια, και γι αυτό γινόταν συνεργατικά (όχι συνεταιρικά ….). Έτσι μαζεύονταν όλοι, και ήταν μια ευκαιρία για μια μορφή «γιορτής».

Αυτήν την γιορτή-ευκαιρία αξιοποιεί ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής στις 3 Ιουνίου 2017, από τις 11.00, έως τις 18.00, στους Θρακομακεδόνες, για να «ανοιχτεί» στους τοπικούς νέους γείτονες, που ήλθαν στα πρώην βοσκοτόπια της υπαίθρου της Αττικής.

Στην Γιορτή Κουράς των Κτηνοτρόφων της Αττικής έχουν σχεδιάσει οι κτηνοτρόφοι της Αττικής να περιλάβουν:
·   Ταξίδι οδικώς προβάτων από κοντινό στάβλο.
·   Επίδειξη αρμέγματος προβάτων (ηλεκτρικό αρμεκτήριο Veder)
·   Κουρά προβάτων (με χειροκίνητα ή/& ηλεκτρικά ψαλίδια)
·   Τυροκόμηση-παστερίωση (με ηλεκτρικό βραστήρα-ψύκτη INOX ST)
·   Απολύμανση μαλλιού (εικονικό, θα προσκομισθεί καθαρό μαλλί)
·   Κλώσιμο μαλλιού, νηματοποίηση με παραδοσιακή ρόκα
·   Προετοιμασία θράκας-ψήσιμο αρνιού (και πρόβατα σε φούρνο ή αλλού)
·   Εξιστόρηση δρώμενων από το μεγάφωνο (μεγαφωνική Δήμου)
·   Στις 13.00 υποδοχή φίλων και επισήμων, ανταλλαγή ευχών
·   Γευσιγνωσία με τα κοψίδια της σούβλας & φούρνου, πίτες (από μέλη μας), τυρί από την τυροκόμηση επι τόπου και κρασί από τα μεσόγεια.
·   Φωτογραφίες από δραστηριότητες των κτηνοτρόφων Αττικής
·   Χορευτικά για ακούσματα και χορούς κτηνοτρόφων περιοχής

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» διοργανώνει συστηματικά δραστηριότητες γνωριμίας του τρόπου ζωής των μελών και των οικογενειών του με τους νεοαστούς κατοίκους της περιοχής, ελπίζοντας ότι οι συγκάτοικοι (κτηνοτρόφοι και αστοί) θα μπορέσουν τουλάχιστον να γνωρίσουν τον πατροπαράδοτο τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων που ζούσαν στην περιοχή και ίσως αυτό να γίνει η αρχή ενός νέου συμβιωτικού τρόπου και αλληλοσεβασμού των συγκατοίκων.
Οι Κτηνοτρόφοι της Αττικής είναι κυρίως Αρβανίτες που μετακινούνταν από τις παρυφές της Πάρνηθας στις κορυφές της Πάρνηθας, ενώ οι Βλάχοι και Σαρακατσάνοι, από ότι λέγεται, πήγαιναν από τα πεδινά της Παιανίας στην Ρούμελη (αρκετά μακριά).

Οι αγρότες, γενικά, είναι «εξ επαγγέλματος» οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος. Μάλιστα όχι μόνο «εξ επαγγέλματος», αλλά ζούνε με τις οικογένειές τους μέσα σε αυτό το περιβάλλον και μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Και από κάθε κύκλο ζωής του περιβάλλοντος συλλέγουν τα εναπομένοντα υλικά-τροφές για να τα αξιοποιούν.
Με τον όρο περιβάλλον νοείται όχι μόνο το φυσικό περιβάλλον, αλλά και το τεχνολογικό, το οικονομικό, το πολιτιστικό, το κοινωνικό κλπ Οι αγρότες μοιάζει να είναι οι «ΦΥΛΑΚΕΣ» του τρόπου ζωής, οι «φύλακες» της ιστορίας και της «ψυχής» του τόπου, οι «φύλακες» της λαϊκής θυμοσοφίας, δηλαδή της τεχνογνωσίας επιβίωσης των τοπικών κοινωνιών, ενσωματώνοντας όλες τις εμπειρίες στα ήθη και έθιμα του τόπου, στα τραγούδια και στις γιορτές.
Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για το περιβάλλον (το φυσικό), αντί για να λένε, να συνεδριάζονται, και να διαμαρτύρονται, ίσως να ήταν ποιό εποικοδομητικό να στηρίζανε συνεχώς και εμπράκτως τους πραγματικούς ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος, δηλαδή τους αγρότες, που μάλιστα ζουν μέσα σε αυτό το περιβάλλον και ενδιαφέρονται άμεσα για την βιωσιμότητά του, αφού είναι ο πραγματικός ζωτικός χώρος ανάπτυξής τους.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» προσκαλεί όλους τους φίλους και όσους θέλουν, με καλή θέληση, να γνωρίσουν τους πατροπαράδοτους κατοίκους της περιοχής, που βιώσιμα και αειφόρα κράτησαν ζωντανή την περιοχή μέχρι σήμερα, σε μια Γιορτή Κουράς, μια γιορτή γνωριμίας, το Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017, από τις 11.00, έως τις 18.00, στους Θρακομακεδόνες (Πλατεία Αριστοτέλους), Αχαρναί, με εστίαση στις 13.00, όταν θα γίνει και η γευσιγνωσία, στο πλαίσιο της Ανθοκομικής Έκθεσης που οργανώνει από 26/5/2017, έως 4/6/2017, ο Δήμος Αχαρνών.

Πληροφορίες: κα Μάγδα Κοντογιάννη-6906962549, κ Κώστα Μαντζουράνη-6948250720

Για την καταγραφή
Δημήτριος Μιχαηλίδης

6998282382


Σχόλια