Κόρινθος: Συνελήφθησαν δύο αρχαιοκάπηλοι, προσπάθησαν να πουλήσουν αρχαίο αντικείμενο έναντι 200.000 ευρώ

Δύο άτομα, ηλικίας 36 και 63 ετών, συνελήφθησαν την 24/5/2017 στην Κόρινθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και
Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενοι για παράνομη κατοχή και μεταφορά προς διάθεση, κούρου αρχαϊκής περιόδου, με μεγάλη αξία.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, μετά από πολύμηνη έρευνα για την ταυτοποίηση άγνωστου άνδρα που κατέχει ένα αρχαίο αντικείμενο, το οποίο προσπαθεί να πωλήσει, έναντι του χρηματικού ποσού του 200.000 ευρώ, εντοπίσθηκε μαζί με ένα άλλο άτομο, στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου και αποφασίσθηκε ο έλεγχός τους.

Μετά από έρευνα στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο, κάτω από τη θέση του συνοδηγού, εντός σακιδίου, ένας (1) αρχαίος κούρος αποτελούμενος από τέσσερα συνανήκοντα μέρη.

Το ανωτέρω αρχαίο αντικείμενο, επιδείχθηκε σε αρμόδια αρχαιολόγο του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται για έναν αναθηματικό κούρο, από μάρμαρο της Νάξου, ο οποίος αποτελείται από τέσσερα συνανήκοντα τμήματα, συνολικού μήκους -47- εκατοστών, του οποίου δεν σώζονται τα κάτω άκρα, από τα γόνατα και κάτω. Χρονολογείται στην Αρχαϊκή περίοδο (550 π.Χ.) εξαιρετικής αρχαιολογικής αξίας, υπαγόμενο στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το κατασχεθέν αρχαίο αντικείμενο θα παραδοθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για φύλαξη και περαιτέρω εκτίμηση.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 36χρονου στο Ναύπλιο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων και σαράντα δύο φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.

Επίσης κατασχέθηκαν το προαναφερόμενο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο και τρία κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.



Σχόλια