«Στην πρίζα» η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ

Εσωκομματικές τριβές και... ηλεκτροσόκ προκαλεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Οι θεσμοί φαίνεται ότι έχουν βάλει
στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του καλώντας την κυβέρνηση «να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ». 


Στο πλευρό του κ. Σκουρλέτη φαίνεται ότι τάσσονται και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας νέο «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου. Στον αντίποδα βρίσκονται, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και στελέχη που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση που ζητούν να προχωρήσει το σχέδιο πώλησης των παραγωγικών μονάδων.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει εσωκομματικές τριβές με τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Σταθάκη αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να καλούνται να.. βγάλουν το φίδι από την τρύπα χωρίς να υπάρξουν απώλειες στην επικείμενη ψήφιση των μέτρων. Ήδη ο κ. Σταθάκης έχει προγραμματίσει για την Τρίτη συνάντηση με τους βουλευτές Κοζάνης και Φλώρινας ενώ πολλοί είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν άμεσα ενημέρωση από τους δύο υπουργούς. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η ηγετική ομάδα του Μαξίμου θα επιχειρήσει να περάσει  τα δύσκολα θέματα της συμφωνίας από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος προκειμένου να κάμψει έτσι τις αντιστάσεις ορισμένων βουλευτών

Το άρθρο – «φωτιά» του Πάνου Σκουρλέτη

«Φωτιά» στο κυβερνητικό επιτελείο έβαλε το άρθρο του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υπό τον τίτλο: «Η κυβέρνησή μας πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ».
«Γιατί σήμερα οι θεσμοί αγνοούν ότι είχε προηγουμένως, μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση, συμφωνηθεί; Γιατί θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας, επαναφέροντας σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ; Πρόκειται για μια επίθεση που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε αυτή την επίθεση συμπράττουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ενώ στελέχη των διαπραγματευτικών κλιμακίων από τη μεριά των δανειστών παίζουν, απ´ ότι λέγεται, ακριβώς αυτό τον ρόλο, της προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων» αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο κ. Σκουρλέτης.

Κάνοντας λόγο για «επίθεση, που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα» ο κ. Σκουρλέτης καταγγέλλει ότι «στελέχη των διαπραγματευτικών κλιμακίων από τη μεριά των δανειστών παίζουν, απ' ό,τι λέγεται, ακριβώς αυτόν τον ρόλο, της προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων».
«Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στη ευρωπαϊκή αγορά ενεργείας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών, ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνηση μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ» καταλήγει ο υπουργός.

Ποιοι συμφωνούν με τον Σκουρλέτη

Αρκετοί είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τον Πάνο Σκουρλέτη, εκφράζοντας τις έντονες αντιρρήσεις τους για το ενδεχόμενο πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ. Ένας εξ αυτών ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος, παρόλο που δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα δημοσίως, εκφράζει ότι το θέμα της ΔΕΗ αγγίζει ευαίσθητες χορδές στον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ήταν ξεκάθαρος: «Καλά κάνει ο κ. Σκουρλέτης και αντιδρά αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
Η κυβέρνηση πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα φοβάμαι ότι η σεναριολογία έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία, από ότι θα κάνουν τελικά τα μέτρα.

cnn.gr

Σχόλια