WSJ: Γιατί το 2016 στην Ελλάδα είναι όπως το 2014

Μνεία στην κρίσιμη περίοδο που βιώνει η Ελλάδα, για ακόμη μία φορά, αναφέρεται, σε δημοσίευμά της, η Wall Street Journal, εξετάζοντας κατά πόσο, το 2016 είναι μία επανάληψη του 2014 ή όχι


"Καθώς ο κόσμος περιμένει τα αποτελέσματα της κάλπης στην Ιταλία και στην Αυστρία, η Ελλάδα προσελκύει λίγη προσοχή, η οποία τελευταία φαίνεται περιέργως ήρεμη. Αλλά παρά τη διαφαινόμενη ηρεμία, τις προσεχείς εβδομάδες, διακυβεύονται πολλά για την υπερχρεωμένη χώρα", σχολιάζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας πως για πολλούς από την ελληνική κυβέρνηση, ο Δεκέμβριος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για τις διαπραγματεύσεις γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, μετά από το καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης και της εξόδου από το ευρώ.




"Όμως, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια, πολλά έχουν αλλάξει στη χώρα και με πολλούς τρόπους, κάποιοι έχουν αρχίσει να διερωτώνται εάν το 2016 είναι μια επανάληψη του 2014", παρατηρεί το άρθρο, παραθέτοντας λίγο παρακάτω τα κοινά σημεία, αλλά και τις διαφορές μεταξύ του 2014 και του 2016:

Οι ομοιότητες

2014: Στα μέσα Νοεμβρίου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος και προσπαθούσε για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του δεύτερου πακέτου διάσωσης, αποκάλεσε τις απαιτήσεις των πιστωτών "παράλογες και αδικαιολόγητες". Ο ίδιος ζητούσε μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, όπως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα.
"Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας συμπεριφέρεται όπως μας συμπεριφέρθηκαν (...) όταν όλα κατέρρεαν", είπε και λίγες ημέρες αργότερα, δρομολόγησε ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία και οδήγησε σε γενικές εκλογές και τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. 

2016: Αυτόν τον Νοέμβριο, ανακοινώθηκε πως η οικονομία της Ελλάδας σημείωσε ανάπτυξη 1,8%, το τρίτο τρίμηνο. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα συζητήσει παράλογες απαιτήσεις, ιδιαίτερα εάν έχουν να κάνουν με μέτρα για το 2018, οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. 
Προειδοποίησε πως ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση της χώρας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκλογές.
Σε συνέντευξή του στην WSJ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάλεσε τους πιστωτές να εμπιστευτούν επιτέλους την ελληνική κυβέρνηση.

Οι διαφορές

2014: Την ώρα που η δημοτικότητα της Νέας Δημοκρατίας έπεφτε, ο κ. Σαμαράς προέβη σε ανασχηματισμό, αντικαθιστώντας μεταρρυθμιστές υπουργούς με λαϊκιστές, οι οποίοι και θα μπορούσαν να "κλέψουν" λίγη δημοτικότητα από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ.
Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η κυβέρνηση της Ελλάδας εξαγρίωσε τους πιστωτές, υποβάλλοντας ένα σχέδιο προϋπολογισμού χωρίς την έγκρισή τους. 
Η στήριξη προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος και υποσχόταν να αντιστρέψει τη λιτότητα και να εξασφαλίσει ελάφρυνση του χρέους, ενισχυόταν.

2016: Στις αρχές του Νοεμβρίου, προκειμένου να επιταχύνει τις συνομιλίες με τους πιστωτές για τη δεύτερη αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε ανασχηματισμό, αντικαθιστώντας τους διαφωνούντες με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, με μεταρρυθμιστές.
Η κυβέρνηση κατέθεσε τον προϋπολογισμό για το 2017, έχοντας κλείσει όλα τα κενά, ύστερα από συμφωνία με τους πιστωτές. 
Όπως και η Ν.Δ. στο παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει κατακόρυφη πτώση στη δημοτικότητά του. Αλλά αυτήν τη φορά, δεν υπάρχει κανένας αντιμνημονιακός "ήρωας" σε αναμονή, όπως καταλήγει το άρθρο. 

capital.gr


Σχόλια