Άρχισε η κόλαση: Τελεσίγραφο ΔΝΤ για 4ο Μνημόνιο ή εκλογές

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών πυροδοτούν ραγδαίες
πολιτικές εξελίξεις - Η διαπραγμάτευση του χρέους και ο εφιάλτης της «πολιτικής λύσης»
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον όμηρος των δικών του αφηγημάτων περί μείωσης του χρέους και περί εξόδου από τα μνημόνια. Για άλλη μια φορά οι δανειστές τον… στήνουν στον τοίχο και τον αφήνουν έκθετο και οικονομικά και πολιτικά.

Οι δρόμοι που ανοίγονται για την ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες είναι δυο: 4ο μνημόνιο ή εκλογές!




Το τελεσίγραφο των δανειστών είναι ξεκάθαρο. 

Όσο κι αν ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, η αίσθηση που υπάρχει, είναι ότι σε λίγους μήνες δεν θα είναι στο χέρι του να ελέγξει τη διαδικασία προσφυγής στις κάλπες. 

Όταν ακούς ότι η κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική λύση στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, είναι καλύτερα να… φεύγεις.

Η σύγχρονη Ιστορία των μνημονίων έχει αποδείξει ότι όλες οι κυβερνήσεις της ύφεσης, όταν έλεγαν ότι τελικά θα επιδιωχθεί πολιτική λύση, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν νέα μνημόνια και νέα μέτρα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι και το καλοκαίρι του 2015, μετά από δεκάδες Euroworking Groups και συνεδριάσεις τεχνικών κλιμακίων, ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαίωνε ότι όλα θα λήξουν με θετική έκβαση αφού θα υπάρξει πολιτική συμφωνία.

Την κατάληξη, την είδαμε όλοι μας και τη ζούμε στην καθημερινότητά μας: ήρθε το 3ο μνημόνιο και πάμε και για 4ο!

Ήδη στελέχη της κυβέρνησης, off the record, αποκαλύπτουν ότι το ΔΝΤ ζητά «πακέτο νέων μέτρων 4,2 δισ. ευρώ».

Οι υπουργοί της κυβέρνησης διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν τίποτα και για άλλη μια φορά αναμένεται να ζήσουμε το γνωστό θρίλερ των διαπραγματεύσεων της σταγόνας.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα απειλήσει με εκλογές, αν και δεν είναι σαφές μέχρι που θα τραβήξει το σκοινί…

Η δυσχερής θέση εις την οποία βρίσκεται ο κ. Τσίπρας εξηγείται από το γεγονός ότι αναγκάστηκε να κάνει δηλώσεις για το σενάριο των πρόωρων εκλογών από ξένο έδαφος, βρισκόμενος στο Άμπου Ντάμπι. 

Κληθείς να σχολιάσει περί σεναρίων για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αφού αναφέρθηκε σε ορισμένες χώρες που έχουν εκλογές το προσεχές διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η μόνη χώρα που έχει ορίζοντα τριετίας για εκλογές είναι η Ελλάδα».

Με δεδομένες τις δυσμενείς εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στο Άμπου Ντάμπι με τον Φρανσουά Ολάντ, με φόντο το Eurogroup της Δευτέρας.

Πηγή


Σχόλια