Βασίλης Νανόπουλος : Nα γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της πλατείας "Περιβολάκια" στην Κόρινθο

Η Συμμαχία Πολιτών κατά την χθεσινή παρουσίαση της πρότασης για την ανάπλαση της πλατείας περιβολάκια που επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως διαβούλευση χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση των δημοτικών
παρατάξεων και φορέων , τοποθετήθηκε ως έξης :


1. Θέλουμε την ανάπλαση της πλατείας που έχει καθυστερήσει πολύ αλλά με επιλογή ανάμεσα από  αρκετές προτάσεις μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό – έτσι προβλέπει άλλωστε η νομοθεσία.

 Ένα έργο που θα επηρεάσει σημαντικά τη καθημερινότητα των Κορινθίων και το χαρακτήρα της πόλης της Κορίνθου, δεν μπορεί να είναι πρόταση ενός μόνο έμμισθου συμβούλου του δήμου χωρίς εμπειρία ανάλογων έργων, όπως επιδιώκει η δημοτική αρχή. Πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές προτάσεις από το πολυτεχνεία και άλλους φορείς που έχουν μελετήσει και κατασκευάσει όμοια έργα. 

Εμείς στο πρόγραμμά μας προτείναμε η συγκεκριμένη πλατεία να έχει ιστορική και θρησκευτική αναφορά και να ονομαστεί πλατεία Αποστόλου Παύλου. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει σύνδεση με το θρησκευτικό τουρισμό όπως γίνεται για παράδειγμα στην πόλη της Καβάλας.

2. Είναι λάθος η πρόθεση του δήμου να ξοδέψει 4,5 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο του δήμου για αυτό το έργο. Η πρότασή μας είναι να περιμένει λίγους μήνες και να  εντάξει την ανάπλαση στα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, στο ΣΕΣ – νέο ΕΣΠΑ- και να επιδοτηθεί με το 50 % περίπου της δαπάνης. 

Είναι πρόκληση να ξοδεύονται βιαστικά και άσκοπα χρήματα του δήμου όταν τα παιδιά του Γυμνασίου στο Λέχαιο διδάσκονται σε 7 προκάτ αίθουσες με τα κλιματιστικά χαλασμένα πολύ καιρό (το καλοκαίρι γίνεται μάθημα με αφόρητη ζέστη και το χειμώνα οι μαθητές  φορούν  παλτά στη διάρκεια του μαθήματος  ). 

Τα χρήματα του ταμείου για μας είναι προτεραιότητα να δοθούν σε υποδομές όπως σχολεία, πόσιμο νερό, αποχέτευση, διαχείριση σκουπιδιών, επιχειρηματικό πάρκο.

3. Πριν από την οποιαδήποτε συζήτηση χρειάζεται επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη και στρατηγική απόφαση για το είδος των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν περιμετρικά στο έργο και μέριμνα για τις υπάρχουσες επιχειρήσεις. 

Δεν είναι φρόνιμο να παίρνονται στο πόδι κυριολεκτικά και χωρίς συνολική στρατηγική  αποφάσεις για την ποιότητα της ζωής των Κορινθίων στις επόμενες δεκαετίες.




Βασίλης Νανόπουλος,

επικεφαλής του συνδυασμού "Συμμαχία Πολιτών"

και της μείζονος μειοψηφίας του δήμου  Κορινθίων

Σχόλια