Aντιδράσεις από φορείς της Αρκαδίας για την εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή

Αναμένεται να εγκατασταθούν στην βιομηχανική περιοχή Τρίπολης

Η επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, στον δήμαρχο Τρίπολης, Δημήτρη Παυλή με την οποία τον ενημερώνει στην βιομηχανική περιοχή Τρίπολης θα εγκατασταθούν πρόσφυγες και η
πληροφορία ότι ο αριθμός αυτός θα είναι περί τους 1.500, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην πόλη.

Η δημοτική αρχή προετοιμάζεται για την σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, ενώ σήμερα το μεσημέρι έγινε συνάντηση στο δημαρχείο Τρίπολης, του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, όπου καταγγέλθηκε το γεγονός ότι δεν είχαν καμιά ενημέρωση στο στάδιο της προπαρασκευαστικής διαδικασίας για φιλοξενία προσφύγων και αναζήτηση χώρου για την εγκατάστασή τους .

Κατά την σύσκεψη αυτή άπαντες εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους γιατί αγνοήθηκαν παντελώς από την κυβέρνηση, παρ' όλες τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί με άλλους φορείς, ενώ οι συμμετέχοντες ήταν αρνητικοί στην εγκατάσταση προσφύγων στην βιομηχανική περιοχή διότι η ΒΙΠΕ θα υποβαθμιστεί, θα αναγκαστούν να κλείσουν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εκεί εγκατεστημένες και σε κάθε περίπτωση υπογραμμίστηκε ότι η ΒΙΠΕ δεν είναι χώρος στον οποίο μπορούν να διαμείνουν άνθρωποι, αφού εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα από τους συμμετέχοντες ότι συμπάσχουν με τους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και ο δήμος δύναται να βοηθήσει στο βαθμό που του αναλογεί, αλλά δεν μπορεί να δεχτεί εγκατάσταση προσφύγων στην ΒΙΠΕ, ούτε ένα τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Παράλληλα, έτοιμοι να κινηθούν νομικά δηλώνουν οι επιχειρηματίες της βιομηχανικής περιοχής Τρίπολης, εάν κι εφόσον εγκατασταθούν πρόσφυγες στην βιομηχανική περιοχή και καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει Hotspot στη ΒΙ.ΠΕ. της Τρίπολης, ενώ απαιτούν από την ΕΤΒΑ να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις που κατά νόμων της έχουν ανατεθεί από την Πολιτεία.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης δημοσιοποίησε καταγγελία που έστειλε στην κυβέρνηση, στους τοπικούς βουλευτές, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον δήμαρχο που επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, «κατανοούμε την σοβαρότητα του Προσφυγικού ζητήματος και δηλώνουμε αλληλέγγυοι και παρόντες, τόσο ως πολίτες όσο και ως επιχειρήσεις στις όποιες κοινωνικές προεκτάσεις του. Δεν κατανοούμε όμως τη σπουδή και την εμμονή της κυβέρνησης να επιφορτιστεί η ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης μέρος του Προσφυγικού ζητήματος, η οποία αγγίζει πλέον τα όρια του παραλόγου».

Προσθέτουν πως, «αντί παροχής κινήτρων βιωσιμότητας και ανάπτυξης, σε μία χρονική περίοδο όπου στραγγαλίζεται η επιχειρηματικότητα και τιμωρείται η ιδιωτική επενδυτική πρωτοβουλία, κάποιοι προσπαθούν να πολλαπλασιάσουν τα ήδη αρκετά προβλήματα στις ΒΙ.ΠΕ. Αδιαφορούν για τους νόμους, καταστρατηγούν το Σύνταγμα της χώρας και βαφτίζουν τη νομιμότητα σύμφωνα με τα συμφέροντα τους».

Επιπλέον σε γενική συνέλευση αποφάσισαν, «ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ με αγανάκτηση την αιφνιδιαστική & μυστικοπαθή ενέργεια της Κυβέρνησης, να δημιουργήσει κέντρο «Hotspot» στη ΒΙ.ΠΕ. της Τρίπολης χωρίς τη συναίνεση, συνεργασία, ενημέρωση των τοπικών αρχών και φορέων. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να ανακαλέσει αυτή της την ενέργεια εντός της ΒΙ.ΠΕ. της ΤΡΙΠΟΛΗΣ και να προχωρήσει σε άμεσο και ειλικρινή διάλογο με τους τοπικούς φορείς για την εύρεση αξιοπρεπούς λύσης. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις που κατά νόμων τής έχουν ανατεθεί από την Πολιτεία για την ορθή λειτουργία και διαχείριση των Βιομηχανικών Περιοχών ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΗ το χαρακτήρα και το σκοπό του σχεδιασμού τους.Σε αντίθετη περίπτωση θα κινηθούμε με όποια νόμιμα μέσα διαθέτουμε κατά παντός υπευθύνου, για την προάσπιση της περιουσίας, των ακινήτων μας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μας».

Εν τω μεταξύ και το Επιμελητήριο Αρκαδίας εξέδωσε ανακοίνωσε με την οποία εκφράζει την διαφωνία του στην εγκατάσταση προσφύγων στην βιομηχανική στην ΒΙΠΕ Τρίπολης και συντάσσεται στο πλευρό των επιχειρηματιών της ΒΙΠΕ, προσυπογράφοντας την ανακοίνωση του ΣΕΒΙΠΕΤ και καλούν τους βουλευτές του νομού και τις τοπικές αρχές να πάρουν άμεσα θέση στηρίζοντας τον επιχειρηματικό κόσμο της Αρκαδίας.

newsbeast.gr

Σχόλια