Innovation Forum για την Επιχειρηματικότητα και την Απασχόληση στην Πελοπόννησο

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 3ήμερο Innovation Forum για την Επιχειρηματικότητα και την Απασχόληση στην Πελοπόννησο, από τις 8 έως και τις 10 Οκτωβρίου, στο Ναύπλιο, στο Χώρο Ζωής & Τέχνης Φουγάρο, με τη συμμετοχή 49 εισηγητών (επιστημόνων-ερευνητών, εμπειρογνώμων, εκπροσώπων τοπικών επιχειρήσεων) και περισσότερων από 480 ατόμων.


Κηρύσσοντας την έναρξη των Εργασιών, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, κ. Τάσος Χειβιδόπουλος πρότεινε την ανάδειξη του Forum σε μια ετήσια συνάντηση δημιουργικότητας και καινοτομίας στην Πελοπόννησο, για την παρουσίαση και συζήτηση νέων ιδεών, την προβολή Καλών Πρακτικών, τη μεταφορά εμπειριών και την ανάπτυξη νέων συνεργασιών στο επιχειρηματικό και κοινωνικό πεδίο.

Το Forum περιελάμβανε τα εξής:

·         Θεματικά Εργαστήρια (Workshops).
·         Παρουσιάσεις των έργων ενίσχυσης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας στην Πελοπόννησο. Απολογιστικές Εκδηλώσεις.
·         Έκθεση αποτελεσμάτων - Προβολή Καλών Πρακτικών. Μικρά stand των έργων και των καινοτόμων επιχειρήσεων της Πελοποννήσου.
·         Στρογγυλά τραπέζια συμβουλευτικής. Επαναλαμβανόμενες συναντήσεις ενημέρωσης - βιωματικής συμβουλευτικής - σύνταξης βιογραφικού σημειώματος - παρουσίασης χρηματοδοτικών προγραμμάτων από ομάδα συμβούλων.
·         Ανακοίνωση των Βραβείων Καινοτομίας & Κοινωνικής Υπευθυνότητας στην Πελοπόννησο και της διαδικασίας απονομής τους.

Τα Θεματικά Εργαστήρια (Workshops) που υλοποιήθηκαν αφορούσαν 7 αντικείμενα προτεραιότητας για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα στην Πελοπόννησο:

•        Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία. 
•        Πολιτικές Απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο. Καλές Πρακτικές.
•        Κοινωνική Οικονομία & μικροπιστώσεις.
•        Τα περιφερειακά ΜΜΕ και η ενίσχυση της εταιρικότητας σε τοπικό επίπεδο. •       Αγροδιατροφικός Τομέας.
•        Τουρισμός.


•        Πολιτισμός – Περιβάλλον και Οικονομία.


Κοινός τόπος των εργασιών της 3ήμερης αυτής εκδήλωσης με συμμετοχή ανθρώπων που προέρχονταν από διαφορετικούς φορείς και κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, κοινωνικούς φορείς και πρωτοβουλίες πολιτών ήταν τα εξής:

ü  άμεση προτεραιότητα στη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με την ενεργό συμμετοχή των δυναμικών επιχειρήσεων της Πελοποννήσου και των νέων που αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης/επιχειρηματικότητας.
ü  αναζήτηση νέων ιδεών και λύσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
ü  ανάγκη υποστήριξης για την ανάπτυξη νέων και τη μετεξέλιξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων σε πιο εξελιγμένες μορφές και μοντέλα επιχειρηματικότητας.
ü  ανάδειξη της συνεργασίας σε συστατικό στοιχείο της σύγχρονης επιχειρηματικότητας όσο και των δράσεων ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.
ü  ανάπτυξη μιας ανοικτής πλατφόρμας καινοτομίας στην Πελοπόννησο για τη μεταφορά Καλών Πρακτικών και την ενδυνάμωση των οικονομικών και κοινωνικών συντελεστών (επιχειρήσεις, φορείς επιχειρηματικότητα, συλλογικοί και κοινωνικοί φορείς).


Σχόλια