Πρώτη φορά κάτω… από την ίδια στέγη


Πρώτη φορά βρέθηκαν κάτω από την ίδια στέγη, στην 1η Διεθνή Επιχειρηματική Έκθεση Σερρών (2-4/10/2015), Τοπικά Προϊόντα, Εμπόριο, Υπηρεσίες, Τουρισμός, Τεχνολογία, Καινοτομία, Γεωργία, Κτηνοτροφία, οι γαϊδουρίτσες του Παπλιάκα (Νιγρίτα), η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών, ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων Ελλάδας, η ΚΕΡΚΙΝΗ
adventure, η ΕΝ ΑΦΘΟΝΙΑ Λιβαδιάς, η ΕΥΩΔΙΑ Θολού, η Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER Σερρών, η ΑΡΤΕΜΙΣ (κεραλοιφές), η saligari-snail, η Δαρνάκων Γεύσεις, η aGRimon, η επισκέψιμη Φάρμα Γιαρτιμιδη, οι κρέμες Σαλιγκαριών Lagoni Snail, η Ελληνική Βιολογική Σπιρουλίνα, η Φυτοχώρα, το BIOSHOP και ο Μάριος Αρμάος, η ΦΥΤΟΣΟΦΙΑ ΙΚΕ, η SPIRULINA Nigrita, το Σπήλαιο Αλιστράτης, η Τηλεθέρμανση Σερρών, η ΤΡΙΘΕΡΜ, η Φροντίδα στο Σπίτι, το Επιμελητήριο Έβρου και πολλά άλλα.

Την 1η Διεθνή Επιχειρηματική Έκθεση Σερρών (2-4/10/2015) οργάνωσε το Επιμελητήριο Σερρών, με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου ΕσΔΑ Μακεδονίας-Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με υλικά και υπεργολαβία του κ. Τσαμουρά, με εμπειρία και από την τελευταία κοινή έκθεση του Επιμελητηρίου Λέσβου με την Τουρκική πλευρά.
Από ότι ακούστηκε στους χαιρετισμούς κατά την διάρκεια των εγκαινίων κύριος προσανατολισμός της 1ης Διεθνούς Επιχειρηματικής Έκθεσης Σερρών είναι η εξωστρέφεια, όπου είναι αφιερωμένες και οι δύο σημαντικές εκδηλώσεις της, το International Business Forum με θέμα «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στο Διεθνές Περιβάλλον – Εξαγωγές & Εξωστρέφεια» (Σάββατο, 3/10/2015) και η Ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες Τεχνολογίες- Εργαλεία Εξωστρέφειας & Ευκαιρίες Χρηματοδότησης ως Μοχλός Ανάπτυξης» (Κυριακή, 4/10/2015).
Στα εγκαίνια χαιρετισμούς-ομιλίες έκανε ο κ. Χρήστος Μέγκλας (πρόεδρος Επιμ. Σερρών), ο καθ Δημήτρης Μάρδας (Υφυπουργός Εξωτερικών για το Διεθνές Εμπόριο), ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος (Πρόεδρος Κεντ. Ένωσης Επιμελητηρίων), ο κ. Ιωάννης Μωϋσιάδης (Αντιπεριφερειάρχης Σερρών) και ο κ. Πέτρος Αγγελίδης (Δήμαρχος Σερρών), ενώ διακρίναμε πολλούς προέδρους Επιμελητηρίων.

Η καινοτόμος αγροτική πλευρά, μεταξύ άλλων, είχε πρεσβευτές της τον Διογένη Παπλιάκα, και την επιχείρηση Αφοι ΠΑΠΛΙΑΚΑ-ΟΝΝΟΣ FARM (23220 24409, Χατζήδικα Νιγρίτας), που προσφέρουν γάλα γαϊδουρίτσας και σαπούνια από γάλα γαϊδουρίτσας. Η φάρμα εκτρέφει περίπου 300 όννους και 60 ίππους, ενώ δραστηριοποιείται εντατικά και με μεγάλες καλλιέργειες.
Όταν επέστρεψε στο Σιδηρόκαστρο και ασχολήθηκε με την βιολογική καλλιέργεια σμέουρων και άλλων εξειδικευμένων καρπών ο Μάριος Αρμάος ήταν καινοτόμος. Σήμερα μετά από 15 χρόνια συνεχίζει δυναμικά να λειτουργεί την μεταποιητική του μονάδα, και να ταλαιπωρείται, με όλους τους άλλους βιοκαλλιεργητές, στα γραφειοκρατικά «παιχνίδια» των υπαλλήλων, που προσπαθούν να υποκλέψουν εξουσία και κύρος εφευρίσκοντας συνεχώς εμπόδια για την πληρωμή, ακόμα και δραστηριοτήτων βιοκαλλιεργητών, από το 2012 …
Η Νιγρίτα έγινε γνωστή μεταξύ άλλων και για την καλλιέργεια (?) σπιρουλίνας (ένα φύκι που θέλει ζεστά νερά) στα θερμά αναβλύζοντα νερά της. Οι μακροχρόνιοι αγώνες δεν ξέρουμε αν τακτοποίησαν το αν είναι γεωργική καλλιέργεια ή αλιευτική δραστηριότητα ή κάτι άλλο, πάντως σήμερα βρήκαμε τρείς τοπικές επιχειρήσεις που αξιοποιούν το καλό όνομα της Σπιρουλίνας της Νιγρίτας, ελπίζω χωρίς νόθευση του. Ίσως αν το προωθούσαν συλλογικά (?) …
Οι διάφορες επιδοτήσεις συνδυάσθηκαν και αναπτύχθηκε μια επιχειρηματική δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (και προνομιακής πώλησής της στην τότε ΔΕΗ), από φυσικό αέριο. Ως παραπροϊόν, για την ψύξη και την εκ νέου τροφοδοσία των τουρμπινών, προσφέρθηκε στους κατοίκους των Σερρών η δυνατότητα «τηλεθέρμανσης». Σήμερα με τηλεθέρμανση θερμαίνονται 900 περίπου πολυκατοικίες των Σερρών ενώ ήδη επεκτείνεται η δυνατότητα και σε μεμονωμένες «ατομικές» συνδέσεις, από τον σταθμό των 16MW (www.tilethermansi-serron.gr).

Το saligari-snail στο κτήμα του παυλάκη (Μαυρόλοφος Σερρών, www.saligari-snail.gr) εκτρέφει σαλιγκάρια και διαθέτει γόνο, αλλά προσφέρει και μεταποιημένα σαλιγκάρια μαγειρεμένα σε ελαιόλαδο με δενδρολίβανο & ξύδι, ή με άγρια αγκινάρα, ή με λιαστή ντομάτα, ή με απάκι (χοιρινό), ή με ασκορδουλάκους.
Οι Δάρνακες λέγεται ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο Σωτήρης Βαγενάς (23210 92754, Τεχνολόγος γεωπόνος, στο Νέο Σούλι), εγκλωβίζει τις «Δαρνάκων Γεύσεις» σε ειδικές σάλτσες και ποικίλες μαρμελάδες (ντομάτα, πορτοκάλι-καρότο, παντζάρι-πορτοκάλι κλπ).
Ο κ. Βασίλης Γιαρτιμίδης (6995637457) διατηρεί επισκέψιμη φάρμα με βουβάλια και επεξεργάζεται γαλακτοκομικά από βουβάλια και κρεατικά.
Και κάπου εκεί ο Γιώργος Παπαδόπουλος (6971621732) από το Σιδηρόκαστρο πλάθει ομορφιά, διαθέτοντας κρέμες σαλιγκαριών, αφού «αρμέγει» τα σαλιγκάρια του από την Lagoni Snail Escargots farm, και προσφέρει κρέμα ματιών, κρέμα νυκτός, super κρέμα και κρέμα ημέρας …
Η ΦΥΤΟΣΟΦΙΑ (Αμμουδιά Σερρών, 23250 31645) είναι μια οικογνειακή εταρεί παραγωγής καιμεταποίησης βιολογικών αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών & βοτάνων που καλλιεργεί, συσκευάζει και προσφέρει σε καλαίσθητες συσκευασίες έξη μίγματα μαγειρικών βοτάνων σε γυάλινα βάζα, οκτώ διαφορετικά βότανα σε σακουλάκια (doypack) και εννέα διαφορετικά μίγματα ροφημάτων σε γυάλινο βάζο.
Ο Θόδωρος Τσιαούσης (6977060522) αποστέλλει σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος χειροποίητα σαπούνια και κεραλοιφές, με το διακριτικό ΑΡΤΕΜΙΣ. Εξέθετε εννέα περίπου κεραλοιφές, πέντε σαπούνια, αφρόλουτρο και σαμπουάν. Χρόνο να έχειος να διαβάζεις τις ιδιότητές τους.
Η Δήμητρα Μακρίδου (Θολός, 23210 36046) καλλιεργεί αρωματικά φυτά & βότανα και προσφέρει συσκευασμένα έτοιμα για ροφήματα ή για την μαγειρική δέκα συσκευασίες με φλισκούνι, μέντα, σπαθόχορτο, λεβάντα, φασκόμηλο, ρίγανη, δυόσμο, θυμάρι μελισσόχορτο και δενδρολίβανο.
«Εν αφθονία» από τα αγροκτήματα Λβαδιάς, η Χριστίνα Κοτσκίδου (23270 31530) καλλιεργεί την γη της με τα χέρια της και προσφέρει έξη σάλτσες από φρέσκα λαχανικά δικής της παραγωγής, με βάση τις κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών κ. Σταύρος Δελεφέρης (6975656920, κτηνοτρόφος, Ορεινή Σερρών) σε ένα σεμνό έντυπο συμπύκνωσε την συνεχή ζωντανή παρουσία της ΕΝΑ Σερρών (γραφεία στην Μεσοκώμη) για περισσότερα από 12 χρόνια, με αναλαμπές, όπως το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στον Νέο Σκοπό, και περιόδους ανασυγκρότησης, όπως κάθε αυθεντικός ζωντανός οργανισμός. Συναντήσαμε ακόμα τον Βασίλη Μπούσιο και τον Κώστα Βαρσαμή (αντιπρόεδρο της ΕΝΑ Σερρών) που μας δείξανε τα αποτελέσματα των καλλιεργειών και εκτροφών Νέων Αγροτών των Σερρών, ενώ όπως μας είπαν «Οργανώνονται στο παρόν για να μπορέσουν να έχουν κάποιο μέλλον», καλώντας όλους τους επαγγελματίες νέους αγρότες να συσπειρωθούν, και διότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι την συνολική κρίση τελικά μοιάζει ότι θα την «πληρώσουν» οι αγρότες, οι μόνοι που παράγουν πραγματικό πλούτο στην Ελλάδα, σήμερα.

Οι Νέοι Αγρότες περνάνε σήμερα μια πολύ σοβαρή κρίση επιβίωσης και εσωστρέφιας. Ενώ η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική (2014-2020), όπως φαίνεται ότι θα εφαρμοσθεί στην Ελλάδα, «σκοτώνει» το μέλλον του αγροτικού κόσμου, τους νέους αγρότες, «χαϊδεύοντας» τους υπερήλικες και ετεροαπασχολούμενους, και ενώ οι νέοι, ηλικιακά μέχρι 35 ετών, αγρότες είναι ΜΟΝΟ το 6% των σημερινών αγροτών, κάποιοι «παίζουν» τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, χωρίς καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση και χωρίς να λογοδοτούν σε κάποιον, εκφράζοντας απλά την άποψή τους και την μαγκιά τους.

Οι Νέοι Αγρότες έχουν τα ίδια προβλήματα όπως όλοι οι αγρότες, και για αυτό θέλουν να βρίσκονται δίπλα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών και μπορούν να είναι ταυτόχρονα και μέλη τους (όταν υπάρχουν τέτοιες) αλλά έχουν επί πλέον και τέσσερα πολύ επείγοντα και άμεσα προβλήματα, που δεν φαίνεται να ασπάζονται ή ξεχνούν ή να προσέχουν επαρκώς το 94% των ηλικιωμένων ή υπερηλίκων αγροτών (άλλωστε το 65% των σημερινών αγροτών είναι άνω των 55 ετών).

Οι Νέοι Αγρότες προσπαθούν να κοινωνικοποιηθούν, ασχολούνται έντονα με τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, στήνουν οικογένεια (αναζητούν σύντροφο, φτιάχνουν σπίτι, κάνουν παιδιά, μεγαλώνουν παιδιά κλπ) και ταυτόχρονα πρέπει να σταθεροποιήσουν την επαγγελματική τους δράση σε επίπεδα βιωσιμότητας.
Και όλα αυτά χωρίς να τους δέχονται στα κατά τόπους επιμελητήρια, ούτε να υπάρχουν στην Ελλάδα ΑΓΡΟΤΙΚΑ επιμελητήρια, και ενώ έχουν την ΚΓΠ-CAP να τους αλλοιώνει τον επαγγελματικό χώρο με μορφές αθέμιτου ανταγωνισμού, ή με αφαίρεση των μέσων παραγωγής (χρήση γης, νερού κλπ)


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Σχόλια