Οκτώ νέα ενάλια σπήλαια εντοπίστηκαν στην Κυνουρία

Οκτώ νέα σπήλαια εντοπίστηκαν στην παραλιακή Κυνουρία τις προηγούμενες ημέρες από τον Σπηλαιολογικό Ελληνικό Εξερευνητικό Όμιλο (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.), από μέλη του σωματείου που πραγματοποίησαν εξερεύνηση στην περιοχή και μάλιστα στο ένα από αυτά προχώρησαν στην χαρτογράφησή του.

Ο Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος, σε
ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι μέλη του βρέθηκαν στις ακτές της Κυνουρίας από τις 14 έως και 24 Αυγούστου και σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από την παραλία Ζαρίτσι, εντόπισαν οχτώ ενάλια σπήλαια, χαρτογραφήθηκε το ένα και εξερευνήθηκαν άλλα τρία.

Σημειώνουν ότι «με πληροφορίες του ερευνητή δύτη Αλέξη Παπαδόπουλου, βρεθήκαμε και εξερευνήσαμε ένα μεγάλο σπήλαιο στο Αρκαδικό Χωριό. Στις 10-8-2014 εντοπίστηκε από μέλη μας (Βασίλης Αθανασόπουλος, Στυλιανό Κολίσογλου, Σταματία Λυπάρου) ενάλιο σπήλαιο η είσοδος του οποίου είναι από την ξηρά, και η πρόσβαση στο σημείο γίνεται με βάρκα ή κολυμπώντας. Από την θάλασσα σου δίνει την εντύπωση βραχοσκεπής και μόνο όταν ανέβεις και πλησιάσεις αρκετά βλέπεις μία μικρή αίθουσα με δύο μεγάλες σταλαγμιτικές κολώνες που καταλήγουν στο νερό με θερμοκρασία να φθάνει τους 17 βαθμούς Κελσίου».

Επισημαίνεται για το συγκεκριμένο σπήλαιο πως οι σχηματισμοί είναι μεγάλοι, ενώ οι αυτοδύτες Κολίσογλου και Αθανασόπουλος φθάνοντας σε βάθος 18 περίπου μέτρων διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ανοίγματα για συνέχεια.

Τα μέλη της αποστολής του (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.), πραγματοποίησαν πέντε συνολικά εξερευνητικές σπηλαιοκαταδύσεις και βιντεοσκόπησαν τις εξερευνητικές προσπάθειες που έκαναν.

newsbeast.gr

Σχόλια