Τελεσίγραφο έως την Κυριακή στην Αθήνα: Νέα συμφωνία ή grexit και νέο νόμισμα

Όσο και αν μοιάζει πλέον δημοσιογραφικό «κλισέ», οι μέρες που μεσολαβούν μέχρι την Κυριακή, είναι πιθανότατα οι… κρισιμότερες για την Ελλάδα. Μετά το Eurogroup και την Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης, το χρονοδιάγραμμα είναι λίγο-πολύ σαφές.

Επιτυγχάνεται συμφωνία μέχρι τα
ξημερώματα της Δευτέρας, ή η Ελλάδα φεύγει από την Ευρωζώνη - και θα παίρνει από τους εταίρους της μόνο "ανθρωπιστική βοήθεια". Μέρκελ, Γιούνκερ, Τουσκ, Ολάντ ήταν ξεκάθαροι στις δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες: Θέλουν την Ελλάδα στο Ευρώ, αλλά έίναι έτοιμοι να αποδεχθούν και το "μαυρο σενάριο" του Grexit  ως  αναγκαίο ή αναπόφευκτο κακό. Εστειλαν μάλιστα τελεσίγραφο που εκπνέει την Παρασκευή το πρωι. Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να έχει παρουσιάσει λεπτομερείς, τεκμηριωμένες προτάσεις, που θα συζητηθούν στους Θεσμούς, και αν πείσουν το Eurogroup για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα τους, θα αποτελέσουν βάση για συμφωνία.

Το πρωί της Τετάρτης, η κυβέρνηση θα κάνει το αίτημα για βοήθεια από τον ESM. Με τις ελληνικές τράπεζες μετά από μια βδομάδα με «ρολά» και capital controls, να ξεμένουν σιγά-σιγά από χρήμα, η ελληνική κυβέρνηση ζητά βραχυπρόθεσμη συμφωνία που θα δώσει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και μια συμφωνία 2 ετών (σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα), 2 ως 3 ετών, σύμφωνα με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Μέχρι την Πέμπτη σύμφωνα με την Ανγκέλα Μέρκελ, μέχρι την Παρασκευή το πρωί σύμφωνα με τον Γιούνκερ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει παραδώσει τις προτάσεις της στον δρόμο προς μια νέα συμφωνία.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Μέρκελ  μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, τόνισε ότι η βασική συζήτηση γίνεται για την μακροπρόθεση συμφωνία και αν τελικώς αυτή προκύψει τότε –και μόνο τότε- θα δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα, με μια συμφωνία-γέφυρα, η οποία όπως σημείωσε θα συνοδεύεται με προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η συμφωνία που θα κληθεί να υπογράψει η Ελλάδα, παρά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, μέσω του δημοψηφίσματος, είναι ακόμα πιο βαριά από την πρόταση Γιούνκερ που μπήκε στο ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε , ότι η όποια συμφωνία για να υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να περιλαμβάνει και πρόβλεψη συζήτησης αναδιάρθρωσης του χρέους, Τουσκ και Μέρκελ δεν μίλησαν γι αυτό το θέμα, ενώ η αναφορά του Γιουνκέρ μετέθεσε οποιαδήποτε τέτοια κουβέντα για τον Οκτώβρη.

Επόμενο βήμα –μετά την κατάθεση των ελληνικών προτάσεων- θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής, σε δύο σκέλη. Μια άτυπη συνεδρίαση με συμμετοχή των 19 ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και μια επίσημη με την συμμετοχή και των 28 ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο καλό σενάριο οι θεσμοί θα εξετάσουν το ελληνικό αίτημα και το πρόγραμμα μέτρων, δίνοντας μια θετική εισήγηση στο Eurogroup, τη σύνοδο των 19 της ευρωζώνης και των 28 της ΕΕ, ενώ στο κακό σενάριο, μια αρνητική εισήγηση θα μετατρέψει τις δύο συνόδους κορυφής της Κυριακής σε συνόδους διαχείρισης της εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Αν όλα πάνε καλά, τότε η χωρά θα ξεκινήσει τη Δευτέρα επίσημες διαπραγματεύσεις για τρίτο πρόγραμμα, ο ELA θα αυξηθεί στα 100 δισ. και θα ανεβεί η αξία των collaterals των ελληνικών τραπεζών προς την ΕΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων.

Στη συνέχεια το Eurogroup θα σχεδιάσει την εκταμίευση κερδών των κεντρικών τραπεζών ως τις 20 Ιουλίου για την κάλυψη της λήξης του σχετικού ομολόγου της ΕΚΤ.

Το ΔΝΤ θα πληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα από το 3ο πακέτο. Η ενδιάμεση χρηματοδότηση δεν είναι γνωστό ακόμα αν θα αφορά και άλλα ποσά, ούτε όμως και ποια θα είναι η ακριβής της νομική βάση.

Στο κακό σενάριο που οι δύο πλευρές δεν τα βρούνε, την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο Γιούνκερ: "η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα. Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο Grexit. Έχουμε σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουμε σενάριο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εγώ σθεναρά απορρίπτω τις κατηγορίες ότι είμαστε «τρομοκράτες» που δεν σεβόμαστε τον ελληνικό λαό. Είμαι σθεναρά υπέρ της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, όμως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας πει πού το πάει”.

Τουσκ: Συμφωνία έως την Κυριακή αλλιώς χρεοκοπία
"Οι αρχές της Ευρωζώνης είναι ετοιμες να κάνουν ότι χρειαστεί για να διασφαλιστεί η σταθερότητα" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

"Μετά το δημοψήφισμα ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα εντός του πλαισίου της σύμβασης" ανέφερε.

"Η ελληνική κυβέρνηση στις 9 Ιουλίου το αργότερο θα υποβάλει με λεπτομέρειες τις προτάσεις της ώστε να υπάρχει μια αντζέντα μεταρρυθμίσεων ευρεία και λεπτομερής, η οποία θα εξεταστεί από τους θεσμούς και θα παρουσιαστεί στο Eurogroup. Οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν την Κυριακή στις 12 Ιουλίου" συνέχισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Τέλος, δήλωσε: "Κάλεσα όλους τους ηγέτες να προσπαθήσουν να βρουν μια συναίνεση, το οποίο θα είναι μια κοινή επιτυχία για όλους χωρίς νικητές και χαμένους. Εάν δε συμβεί τότε αυτό θα σημάνει και το τέλος των διαπραγματεύσεων με όλες τις πιθανές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου και του χειρότερου σεναρίου. Εμείς θα έχουμε χάσει την ικανότητα να βρούμε μια λύση και αυτό μπορεί να καταλήξει στην χρεοκοπία των τραπεζών της Ελλάδας. Και σίγουρα αυτό θα είναι το χείριστο σενάριο για το λαό της Ελλάδας".

Γιούνκερ: Μέχρι την Παρασκευή να έχετε προτάσεις - Δεν αποκλείω κανένα σενάριο

Ο προέδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ έστειλε τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση την οποία κάλεσε μέχρι την Παρασκεύη το πρωί να παρουσιάσει λεπτομερώς τις προτάσεις της.

Ο κ. Γιούνκερ, δήλωσε ακόμα, οτι απόψε δεν κατέστη δυνατή μια συμφωνία, αναφέρθηκε στο γεγονός οτι ο ίδιος είχε επισημάνει από την προηγούμενη εβδομάδα οτι ένα "όχι στο δημοψήφισμα θα αποδυνάμωνε τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας οτι ενώ τόνισε "Δεν αποκλείω κανένα σενάριο".

Μέρκελ - Πολυετές Μνημόνιο

Οπως διευκρίνισε η καγκελάριος Μέρκελ αν υπάρξει συμφωνία, θα αφορά  ένα καινούργιο πολυετές πρόγραμμα στήριξης μέσω του ESM, καθώς  το προηγούμενο του EFSF που ίσχυε μέχρι τις 30 Ιουνίου, "έχει λήξει, δεν υφίσταται πλέον".

«Περιμένουμε λεπτομερείς προτάσεις από την Ελλάδα. Πρέπει να καταθέσει την πλήρη πρότασή της την Πέμπτη, για να γίνουν οι αξιολογήσεις», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι ένα νέο πρόγραμμα θα είναι πολύ πιο μακρόπνοο από αυτό που βρέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από δέκα ημέρες.

Η  Μέρκελ επιβεβαίωσε  ότι την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η οποία όπως είπε "θα είναι η τελευταία"  για την Ελλάδα. Όπως εξήγησε θα συμμετέχουν οι 28  της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί το θέμα άφορα όλες της χώρες και όχι μόνον τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Ολάντ: Είναι η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία

Η Γαλλία θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη", τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε: "Η Αθήνα πρέπει να αποσαφηνίσει τις προτάσεις της και να καταθέσει το πρόγραμμά της. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Καθορίσαμε το χρονοδιάγραμμα στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν υπήρξε απόφαση. Είναι εφικτή μια συμφωνία. Πρέπει να υπάρξει λήψη αποφάσεων. Πρέπει να κάνουμε πολύ γρήγορα. Οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να διατυπωθούν με ακρίβεια. Πρέπει να είναι διετές πρόγραμμα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι συνέπειες θα είναι σημαντικές".

Τσίπρας: Ζητάμε συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη

«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής τις ελληνικές προτάσεις έτσι όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Βασική κατεύθυνση μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο τη κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ περιλαμβάνει ως αντάλλαγμα την δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα κυρίως της ανεργίας καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους.

Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, η διαδικασία θα είναι ταχύτατη, ξεκινάει από τις επόμενες ώρες με στόχο να καταλήξουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας το αργότερο.

Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια της έχοντας ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής, τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας για βιώσιμη συμφωνία που θα τελειώνει τη συζήτηση για Grexit μια και καλή και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση.

Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά ένα ευρωπαϊκό που καλούμαστε όλοι μαζί με ευθύνη να δώσουμε λύση».

madata.gr

Σχόλια